To jest widok strony w wersji do druku
-
Wgl nie wiem czy widzieliście ale była afera bo elektryczny autobus ( chyba w Katowicach) kopcił na czarno. Okazało się że autobus jest wprawdzie elektryczny ale ogrzewanie to juz ma webasto na ropę. I w tym webasto zdupcyła się dysza czy coś i kopcił jak stary vw w dieslu.
Edit: tutaj link https://demotywatory.pl/5106676/Auto...yczny-Katowice
Wgl chciałbym żeby było inaczej ale to chyba slepa sciezka motoryzacji. Przykladowa tesla za pierdyliard zlotych ma akumulator co wazy ponad pol tony i miesci 80 kwh. To tyle ile kalorycznosc 8 litrów benzyny. Słabo. A wgl w nawiazaniu do tematu sasiad mial inny patent za dokładnie 38 zł - farelkę na przedłużaczu który włączał w kuchni. Jak robił kawe włączał przedlużacz jak sie szlo za kilkanqscie min to było w srodku ciepło. Tej farelki lezącej na podlodze pasazera nawet nie wyciagal tylko odpinał przedluzacz i jezdzil z wystajacą przez drzwi wtyczką. No ale silnik niestety zimny.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Wgl nie wiem czy widzieliście ale była afera bo elektryczny autobus ( chyba w Katowicach) kopcił na czarno. Okazało się że autobus jest wprawdzie elektryczny ale ogrzewanie to juz ma webasto na ropę. .
jak słyszę o tej całej ekologii i tym wciskaniu elektryków wszędzie to mi się na bluzgi zbiera...
Swiat stoi przed kryzysem energetycznym, wszędzie dążą do dekarbonizacji a ci bredzą o elektrykach...
-
No bo w założeniu wszystko ma być z OZE wspomagane gazem bo elektrownie gazowe są łatwo sterowalne i super współpracują z takimi źródłami. A jak przychodzi co do vzego to się okazuje że ludzie wprawdzie chcą instalować panele ale sieci nie dają rady. A Putin właśnie przeciorał Europę po glebie doprowadzając do 6 krotnego wzrostu cen gazu. Wgl wygląda na to że w tym naszym super cywilizowanym świecie jedną z lepszych inwestycji jest zakup góry drzewa do kominka od lokalnego wozaka.
-
Cytat:
Napisał
marx30
A jak przychodzi co do vzego to się okazuje że ludzie wprawdzie chcą instalować panele ale sieci nie dają rady.
To jest bełkot żeby wychodziło jakie to panele są złe i szkodliwe. Prąd jest zużywany przez odbiorców w sąsiedztwie źródła. Nie leci po kablu ze Szczecina do Rzeszowa... Problemem są przekroje kabli głównych od trafo do odbiorców, które nie były dostosowane do maksymalnych prądów na liczbę chałup, tylko w sobie znany sposób uśrednili. Nikt nie mówi, że nocą napięcie latem wynosi 245V, a panele przecież wtedy nie pracują...
-
Cytat:
Napisał
marx30
A wgl w nawiazaniu do tematu sasiad mial inny patent za dokładnie 38 zł - farelkę na przedłużaczu który włączał w kuchni. Jak robił kawe włączał przedlużacz jak sie szlo za kilkanqscie min to było w srodku ciepło. Tej farelki lezącej na podlodze pasazera nawet nie wyciagal tylko odpinał przedluzacz i jezdzil z wystajacą przez drzwi wtyczką. No ale silnik niestety zimny.
Kiedyś pamiętam u mnie był taki magik, co podobnie kombinował garażując auto w budynku straży pożarnej.....
Tylko raz farelka dostała zwarcia..... i auto wraz z garażem straży pozarnej poszło z dymem.
Było więcej uciechy z powodu że straż pożarna w ogniu stanęła, niż smutku ze strat magika- cwanego elektryka......
-
Dzisiaj rano pod Poznaniem -11C i napiszę wam że mega fajna sprawa - przekręciłem zapłon i 2 kreski temp płynu leci ciepełko, po odpaleniu chwilunia i daje jak szalony, są oczywiście urządzenia za 250 PLN, ale bez tego kabla typu DEFA i to problem później z podłączaniem. Jedno co trzeba uważać by przed odpaleniem wyłączyć S&S bo auto bzikuje, tzn system S&S, zamówiłem już kabelek i "ustrojstwo" wyłączę. Ideałem byłby taki komplet DEFY, powszechny w Norwegii, wtedy grzałką w silniku, piecyk - farelka w kabinie i jeszcze można prostownik do aku podpiąć...ale taki komplet to 2 000 PLN
-
Kupiłem nowe dywaniki
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...37d7dc15b3.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Ładne te dywaniki - ale drogie, prawie 300 zł na allegro :) Ale podobają mi się, z 50 koni więcej dodają mocy :)
-
Aukcja na WOŚP wiec nie żałuje ani złotówki. Dywaniki są taką „naklejką” z serduszkiem [emoji2]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
fajne. Dacie linka do nich.
-
-
Szkoda że nie mają rantu bo zimą się przydaje. Dlatego mam dwa komplety. Jedne welurowe a na zimę gumowe.
-
1 załącznik(i)
Odświeżyłem tipkowy kluczyk, przy pomocy oryginalnej obudowy od Fiata, bo już był zmęczony życiem. Ponieważ w zestawie są 2 sztuki, tę drugą, jasną, widoczną na zdjęciu, mogę komuś odstąpić bez zysku (tzn. za 70zł plus koszty wysyłki, najchętniej paczkomatem InPost za 12.99zł). Tak, wiem, że taka cena za kawałek plastiku to zdzierstwo, ale zobaczcie sobie ile to kosztuje oficjalnie ;-) Kto pierwszy ten lepszy, kontakt na priv. Uwaga: obudowa jest fluorescencyjna i w ciemności świeci na zielono.
Załącznik 41605
-
Witam, chcę wymienić tylne sprężyny na te od kombi ponieważ przy zamontowanej platformie na rowery i pełnym bagażniku auto mocno siedzi. Czy mógłby ktoś poratować nr katalogowym? Niestety w katalogach producentów sprężyn na razie Tipo nie ma, więc chyba tylko oryginał? Gdzieś na forum czytałem że od kombi pasują do sedana.
-
Szukać od kombi ale z fabrycznym lpg jak schodziły z fabryki bo ponoć były wzmacniane a od kombi bez lpg już normalne. Kiedyś szukałem ale nie znalazłem.