Co dziś zrobiłem dla swojego Tipo ?
Cytat:
Napisał
marx30
Cena w stanach tego tipo/dodgea w 2021 to ok 15 tys USD (nowy z silnikeim 1,6), średnia pensja w 2019 to ok. 65 tys. USD (nie wiem czy brutto czy netto ale chyba brutto). U nas średniej klasy auto nazywane budżetowym a tam samochód dla biedoty ze slamsów na który się pracuje 2,5 mies ;-).Przy naszej sredniej 5700 PLN/mies powinien kosztować 15 tys zł.No ale u nas k.wa niecałe 2000 USD na ręke/mies to już jest powyżej klasy średniej wg tych s..synów od nowego ładu. To na pewno sprzyja rozwojowi tego kraju i "wstawaniu z kolan"żebyśmy mieli tak jak oni. Dlatego globalny run na auta elektryczne w kraju gdzie na niego pracuje się miesiąc czy dwa dłużej nie ma szans na materializację tutaj. No chyba że nas się "zachęci" zakazami .
Edit: zastanawialem sie dlaczego ten dodge jest sprzedawany tylko w jednej specyfikacji z tym 1.6 etorquem. I mnie olśniło że to jedyny silnik benzynowy pasowany z automatyczną skrzynią. Innym by nie umieli tam jezdzić ;-).
Od grilla dla klechy w neonie do pisiorów.
Po raz kolejny uświadczymy się w przekonaniu, że nie ma tematu z którego nie można zjechać na temat państwa z dykty i kartonu [emoji23][emoji23][emoji23]
Marx pamiętaj, że mamy się cieszyć bo Niemcy mają droższe paliwo [emoji57]
PS. Większość krajów w tym USA podaje medianę pensji a nie średnia z zarobków kelnera i sekretarki prezesa NBP. Gdyby GUS podawał medianę jako oficjalne dane byłoby około 4500 brutto