To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo 2021 -
10 takich ładowarek i rozdzielna w bloku płonie.
Z jednej strony ekoterroryzm i narzucanie elektryków za 5-10 lat a z drugiej niedoinwestowana i zacofana infrastruktura energetyczna w kraju.
Z księżyca ten prąd do 3 milionów Mateuszowozów będziemy czerpać?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Cytat:
Napisał
giannini
No właśnie dlatego wygrał mały skuter :cool: Wsiadam ubrany jak stoję , tylko na łeb kask "jet" ze schowka, zwrotny i nie trzeba się bawić biegami. Osiągi 100 km/h w mieście w zupełności wystarczą.
Też tak robiłem i mam żwirek pod skórą kolana na pamiątkę [emoji3]
Od tamtego czasu nawet najkrótsza trasa po przysłowiowe bułki na 2oo była minimum w dżinsach motocyklowych i kurtce z protektorami
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
-
Forum płata figla chyba z cytatami.
Osnośnie energii to łatwo przeliczyć ilość spalanej benzyny/ON na MWh. A te MWh wytwarzane są jak na razie z węgla który póki co mamy. Tylko nie możemy z niego produkować energii bo poprzez opłaty za CO2 z energii najtańszej w produkcji staje się najdroższa dla użytkownika końcowego. Do gry weszła fotowoltaika itp. ale to nie rozwiązuje tematu. Mam wrażenie że to owczy pęd.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Do gry weszła fotowoltaika
Fotowoltaika służy do obniżenia rachunków (faktycznie po kilku latach, gdy zarobi na siebie), w aktualnym zimowym okresie można ją sobie - nie napiszę co.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Fotowoltaika służy do obniżenia rachunków (faktycznie po kilku latach, gdy zarobi na siebie), w aktualnym zimowym okresie można ją sobie - nie napiszę co.
Fotowoltaika jako jeden z elementów systemu energetycznego jest bardzo ok.
Dostarcza energii akurat wtedy, kiedy jest największe zapotrzebowanie (przemysł, klimatyzatory, ... ) a jednocześnie z powodu upałów spada wydajność elektrowni węglowych. Jeżeli do tego jeszcze jest susza i elektrowni brakuje wody do chłodzenia to jest w czarnej d. Problem w tym, że cały system dystrybucji energii mamy przestarzały - to są już zaniedbania z kilku dziesięcioleci.
-
Czy ja trafiłem na forum buduj tanio z fiatem, czy ekologia na wesoło... Ludzie... Jak chcecie przekazać swoje mądrości na inne tematy to nie tu... Grzecznie proszę 😉 ewentualnie jest dział o wszystkim i niczym...chociaż ostatnie wpisy nie dotyczą nawet motoryzacji... 🤣
-
Cytat:
Napisał
kjk
Fotowoltaika jako jeden z elementów systemu energetycznego jest bardzo ok.
Dostarcza energii akurat wtedy, kiedy jest największe zapotrzebowanie (przemysł, klimatyzatory, ... ) a jednocześnie z powodu upałów spada wydajność elektrowni węglowych. Jeżeli do tego jeszcze jest susza i elektrowni brakuje wody do chłodzenia to jest w czarnej d. Problem w tym, że cały system dystrybucji energii mamy przestarzały - to są już zaniedbania z kilku dziesięcioleci.
Wszystko jest ok pod warunkiem ze nie ma dużo źródeł w sieci i siec jest w dobrym stanie. Jeśli jest zbyt dużo i sieć nie jest w stanie przepchnąć generowanego prądu to Zakład Energetyczny podwyższa napięcię i automatyka fotowoltaiki z automatu odcina. Także czasami w słoneczne dni generacja przydomowej fotowoltaiki moze wyniesc 0 ;) Sorrry za off top.
-
Cytat:
Napisał
pablos_206
Wszystko jest ok pod warunkiem ze nie ma dużo źródeł w sieci i siec jest w dobrym stanie. Jeśli jest zbyt dużo i sieć nie jest w stanie przepchnąć generowanego prądu to Zakład Energetyczny podwyższa napięcię i automatyka fotowoltaiki z automatu odcina. Także czasami w słoneczne dni generacja przydomowej fotowoltaiki moze wyniesc 0 ;) Sorrry za off top.
Nie do końca, to obecność wielu foto na dzielni i brak lokalnego odbioru powoduje podwyższenie napięcia, energetyka nie podwyższa napięcia, co najwyżej na wniosek klienta obniży na trafo. Na chwilę obecną nie ma do falowników doczepianych urządzeń od energetyki, które mają ograniczać moc falowników - a falowniki muszą mieć i mają interfejs do tego typu sterowania. Na pewno kiedyś nastąpi chwila, że energetyka je zamontuje i będzie automatyczne zdalne zarządzanie mocą falowników w domach w celu "ratowania sieci".
Aktualnie ładowanie hybrydy plugin, czy elektryka z instalacji foto przekłada się na branie prądu z elektrowni, a nocą w szczególności. Teraz ludzie mają pompy ciepła, grzeją domy prądem itd, co z tego, skoro biora z "magazynu energii", który sobie "wypełnili" latem, a teraz i tak z węgla jadą - taki klimat u nas. Do tego dla systemu energetycznego foto jest niestabilna bez magazynów energii, wystarczy zacienienie obszaru i generowana moc leci na ryjek...
-
po prostu jesteście niemożliwi :lol: rozumiem, że tipo 2021 jest na węgiel czy może ma panel fotowoltaiczny na dachu :lol: ???
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
ludzie mają pompy ciepła, grzeją domy prądem itd, co z tego, skoro biora z "magazynu energii", który sobie "wypełnili" latem, a teraz i tak z węgla jadą
Odnośnie podwyższania napięcia w sieci, istnieją transformatory, które potrafią automatycznie regulować napięcie w sieci NN - oczywiście nasza energetyka takich nie posiada. Mimo to, minionego lata fotowoltaika istotnie zmniejszyła konieczność importu energii z sąsiednich krajów (można znaleźć stosowne dane w serwisach branżowych). Odbieranie energii z "magazynu" zimą to pewnego rodzaju zapłata za ratowanie tyłka energetyce latem. Kolejnym pozytywem jest to, że produkowana energia jest konsumowana blisko miejsca produkcji - małe straty przesyłowe. Natomiast żeby to miało sens i dobrze działało, są potrzebne potężne inwestycje w cały system. Sama fotowoltaika problemu nie rozwiąże - to fakt.
Cytat:
Napisał
pietics
po prostu jesteście niemożliwi rozumiem, że tipo 2021 jest na węgiel czy może ma panel fotowoltaiczny na dachu ???
Normy emisji spalin, silniki i różne rozwiązania technologiczne w nowym tipo to przecież kwestie bardzo blisko związane z "polityka kilmatyczną". I tylko patrzeć jak pojawi się tipo hybryda albo elektryk. :mrgreen:
-
3 załącznik(i)
Ktoś w innym wątku zdzierał chromy z klamek :smile: tu macie bez , w nowym Tipo pewnie cena inna jest :smile::smile:
-
Cytat:
Napisał
maurycy
Ktoś w innym wątku zdzierał chromy z klamek :smile: tu macie bez , w nowym Tipo pewnie cena inna jest :smile::smile:
O ile pamiętam, jak kupowałem swojego z czarnymi klamkami, można było dopłacić 200zł za "chromowane".
-
Nie wiem jak teraz ale te "chromy" lubiły puchnąć zwłaszcza jak poleżał na tym lód czy śnieg i opcją było albo wymiana albo zdarcie tego "chromu" po całości bo lakier się tego nie chwyta. I oczywiście nie jest to chrom tylko aluminium nanoszone w procesie metalizacji. nie rozumiem natomiast tematu z dostępem bezkluczykowym:w Tipo sa dośc porządne klamki a od wewnętrznej strony jest przycisk który naciskamy pociągając za klamkę i wydaje się ze spokojnie może służyć po dołożeniu styków do bezkluczykowego. A na jakimś filmie widziałem tipo z klamką z chamskim kneflem od zewnętrznej strony
A w tym tipo lampy stare. Myślałem że zrobili upgrade ze wszędzie są soczewki a za dopłata ledy.
-
Cytat:
Napisał
marx30
opcją było albo wymiana albo zdarcie tego "chromu" po całości bo lakier się tego nie chwyta. I oczywiście nie jest to chrom tylko aluminium nanoszone w procesie metalizacji.
No bo nie od dzisiaj wiadomo, że amelinium, panie, nie pomalujesz! Ale cicho, bo znowu będzie ochrzan za offtop ;-)
-
Cytat:
Napisał
marx30
w Tipo sa dośc porządne klamki a od wewnętrznej strony jest przycisk który naciskamy pociągając za klamkę
Zrobili chamski przycisk do odryglowania keyless, a nie pojemnościówkę? Rozumiem przycisk do ryglowania, który jest na wierzchu.
-
Jak wygląda kwestia spalania w nowym Tipo 1.0 ? czy to będzie coś na kształt Tsi ? Duże różnice będą miedzy starym 95KM a tym nowym 100KM w kwestii spalania ? Dużo oszczędniejszy będzie ?
Może ktoś z salonu kto wyżej testował to auto mógłby napisać jak to wypada ?
-
Cytat:
Napisał
kjk
No bo nie od dzisiaj wiadomo, że amelinium, panie, nie pomalujesz! Ale cicho, bo znowu będzie ochrzan za offtop ;-)
Tym razem ochrzanu nie będzie :lol: to jak najbardziej w temacie ;-)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Mam - niestety - chromowane klamki od nowości. Na szczęście nic nie puchnie (od 4 lat). Wtedy nie było opcji klamki w kolorze nadwozia... Nie wiem czy w nowym Tipo już taka możliwość istnieje.
-
Cytat:
Napisał
maurycy
Czyli siedemdziesiąt tysi za wersje podstawową :lol:
-
67 dałem za ful z t-jetem :lol:
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
pietics
67 dałem za ful z t-jetem :lol:
Ja też tyle , tylko u mnie SW :smile::wink::lol: