jeśli to analogowy mikrofon z niestandardową wtyczką, to wystarczy dorobić wtyczkę jack do kabla i powinno działać
To jest widok strony w wersji do druku
jeśli to analogowy mikrofon z niestandardową wtyczką, to wystarczy dorobić wtyczkę jack do kabla i powinno działać
Po Waszych postach zakupiłem Witsona 4/64 z wysyłką z Niemiec. Radyjko dotarło po 3 dniach.
Podłączenie jest banalnie proste. Jednak trzeba uważać na kabel antenowy. On od góry ma klapkę którą trzeba wysunąć i pojawi się ząbek, który wciskamy i wtedy wtyczka wyjdzie bez problemu. Inaczej można urwać.
Przyciski działają od kopa, nawet jak silnik jest zgaszony (czego nie ma w fabrycznym radiu), a w razie potrzeby można sobie je zdefiniować po swojemu do czego mają służyć.
Radio pokazuje otwarcie drzwi (co prawda na odwrót ale to da się przestawić w ustawieniach), temperaturę zewnętrzną, poziom naładowania akumulatora (w woltach) i dodatkowo w aplikacji liczniki km.
Co do mrugającego licznika km między zegarami to da się to łatwo naprawić bez osiowania proxy. Trzeba wejść do aplikacji control settings (ikonka samochodu) i tam na samym dole jest opcja Model set. Trzeba to zmienić z Low na High i zgasić auto, odczekać chwilę i ponownie włączyć.
W zestawie od Witsona dostałem również kamerkę cofania. Można ją podłączyć bez wpinania się w światło wsteczne. Wystarczy wpiąć żółtą wtyczkę w do wejścia wideo i czerwony krótki kabelek kamerki do Camera Pow czy jakoś tak się nazywa (również czerwony zaizolowany) a z drugiej strony zaizolować czerwony a czarny podłączyć gdzieś pod masę czyli do karoserii. Auto samo wykrywa załączenie wstecznego i przełącza się na kamerę. Co ciekawe robi to również podczas ładowania androida czyli odpalamy auto i nie trzeba czekać aż się załaduje do końca.
Niestety mam wersję HB i przy próbie zdjęcia osłony w klapie bagażnika urwałem jedną spinkę i mocowanie tylnej półki. Co do tej drugiej to trzeba ją przekręcić w przeciwną stronę do wskazówek zegara i można wyjąć (teraz o tym wiem :( ). Wie ktoś gdzie taki uchwyt można kupić poza ASO?
Z mikrofonem fabrycznym już nie kombinowałem, użyłem tego dołączonego do radia, bo jest w miarę mały i w narożniku szyby nie rzuca się w oczy. Odbiornik GPS natomiast dałem nad lusterkiem przyklejony do szyby. Na czarnym fragmencie szyby prawie go nie widać a to na pewno zmniejszy tłumienie sygnału.
I taka mała rada, jeśli będziecie potrzebować położyć radio podczas podłączania na podszybiu to połóżcie sobie coś grubego. Ja dałem ścierkę materiałową i niestety blacha przebiła się i porysowała plastik. :(
W oryginalnym radiu nie musi być włączony silnik aby działały przyciski z kierownicy, musi być włączona stacyjka i też zapewne w witsonie musi być włączona stacyjka aby działały przyciski z kierownicy.
Ach faktycznie mój błąd. Musiała być przełączona stacyjka. Bez kluczyka jak sie radio włączyło to nie działały przyciski.
Tak czy inaczej takie chińskie radio z androidem jest o niebo lepsze niż fabryczne. Przerabiałem to w Dacii i pierwsza myśl po odpaleniu radia w Tipo to jego zmiana :-) Tyle że tam miałem standardowe 2 DIN z małą ilością pamięci.
A jak ma działać skoro przy wyłączonym zapłonie nie jest zasilany w ogóle moduł przycisków w kierze
No tak, to jest logiczne. Ale w przypadku radyjka z androidem i tak nie jest to problem bo ono bez przekręcenia stacyjki po prostu nie działa. :-) Można to niby ominąć jednak mam już doświadczenie jak szybko można takim radiem rozładować akumulator. :D
Po pozytywnym opiniach na forum również kupiłem ostatnio radio Witson. Wersja z Andkiem 9, 4/64 GB i PX5. Nie podłączałem go osobiście, nie czuję się na tyle mocny w temacie. Niemniej radio już zamontowane i działa jak należy. No... prawie. Jedyny problem jest z kamerą cofania, która podaje zniekształcony obraz. Na ekranie wygląda, jakby miał nałożone pionowe pasy. Trudno to precyzyjnie opisać, może przypomina to nieco sygnał ze słabej anteny TV. Najlepiej zobaczyć efekt na zdjęciu (w załączeniu niżej).
Stąd moje pytanie: czy ktoś spotkał się już z taką sytuacją lub ma pomysł, w jaki sposób pozbyć się tych zniekształceń. Za wszelkie sugestie będę mocno wdzięczny, bo nowy Tipek (HB) stoi w warsztacie i czeka na rozwiązanie problemu.
--
Pozdrawiam!
Caiss
Załącznik 37190 Załącznik 37191
Ja tu nie widzę nic nieprawidłowego. Chyba nie mówisz o tych kreskach czerwono-żółto-zielonych?
Troche cos tam widac- kijowy przewód do kamery.
Pytanie do posiadaczy tych radyjek z ali. Do witsona dodali kamerę cofania ale w nocy jest bezużyteczna - kompletnie nic nie widać nawet jak drugi samochód jest tuż za. Posiadacie może jakieś z nightvision albo dodatkowymi diodami IR? Najlepiej montowane nad talbicą, bo tam jest chyba najlepiej chroniona przed warunkami. Jak się sprawują i czy jest sens montować taką?
Podłączyłem ją i przy słabym oświetleniu mam ciemny ekran. Ta dołączana do witsona jest okrągła przeznaczona do montażu w zderzaku lub z dodatkowym uchwytem. Dlatego zastanawiam się czy warto iść w takie które nie mają diód a są podpisane jako nightvision czy też wersję z IR i tu będę miał pewność, że przynajmniej zderzak auta do którego się zbliżam będę w stanie ujrzeć.
Koledzy co może być przyczyną, że jak słucham radia, komunikaty z nawigacji bądź yanosika są dużo cichsze od radia, a słuchając muzyki czy oglądając coś na you tubie są na tym samym poziomie głośności. Drugie pytanie dlaczego google mapy pokazują mi złą godzinę i tryb dzienny zamienia się z nocnym ? Czyli w dzień mam nocną mapę i na odwrót. Radio chinol.
Te radia mają taką specyfikę jesli chodzi o kontrolę głośności nazwijmy to fikcyjnych kanałów, musisz sobie w ustawienia "factory settings" wejść, standardowe hasło to 126 i tam w zakładce VOICE spróbuj pokombinować, za każdym razem trzeba radio restartować po zmianie.
Jeśli chodzi o godzinę, to nie mam pojęcia, może w ustawieniach konta google masz coś namieszane?
Piszę informacyjnie, odnośnie sposobu rozwiązania problemu (jeśli komuś przytrafiłby się podobny). Tak jak marx30+ na początku myślałem że szumy to wina kabla, ale okazało się, że to nie to (sprawdzone na innym egzemplarzu kamery). Wg sugestii z innego forum, była też próba wpięcia dodatkowego filtra (za ok. 40 zł, kupionego w specjalistycznym sklepie z radiami). Problem rozwiązał się, kiedy elektryk zmienił sposób podpięcia kamery - niestety, szczegółów nie znam.
Dzięki za wszystkie próby podpowiedzi.
--
Pozdrawiam,
Caiss
Twój post totalnie nic nie wniósł, bo skoro nie znasz szczegółów to jak może to pomóc komuś w przyszłości?
Jeżeli chodzi o pomieszanie dnia z nocą w google mapach wystarczyło ustawić czas środkowoeuropejski w ustawieniach radia ( data i godzina ).
Czy montaż radia z aliexpress wpływa na utratę gwarancji ?
W ASO powiedzieli że nie ale nie jestem co do tego przekonany.
Jak ma się do gwarancji np podpięcie gdzieś do zasilania rejestratora jazdy?
Mój był 2 razy w Bydgoszczy na aso i raz Piła kilkanaście dni. Żadne aso nie zwróciło uwagi na kamerę z zasilaniem wpiętym złodziejką bezpiecznika pod kierownicą.