To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo a LPG -
To dla mnie bardzo dobra wiadomość, jeżeli takie w rzeczywistości są, bo planuje podniesienie mocy o ok 15-20KM i momentu o ok 25NM w v-tech Kraków. Daleko ode mnie ale tam było robione moje poprzednie auto i na chipie chodzi po dzis dzień, od 150000 do 313000 u mnie i dalej u kolejnego właściciela...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Aaa, i uwzględniając rabat za kolejne auto za robotę z hamowania policzą mi ok 1100 zł... tylko czas musze znaleźć tam pojechać.
-
Pisałem już dawno w tym wątku o wtryskiwaczach lpg:
Wszelkie info o MED-ach polecam Lpg forum. Kiedyś bardzo porządne wtryski Lpg teraz drogie i awaryjne. MED wytrzymuje od 10 tys do praktycznie max 100. Zazwyczaj padają w przedziale 30-50tys km. Np Barracudy w cenie 70 zł sztuka wytrzymują spokojnie 100-200tys km i praktycznie przy MED-ach są niesłyszalne. Dla tych którzy chcieli by podkręcić kiedyś t-jet z fabrycznym lpg. MED-y niebieskie są do 38KM/cylinder, a ww. Barracudy już 45KM/cylinder.
-
Cytat:
Napisał
Loczek30
Pisałem już dawno w tym wątku o wtryskiwaczach lpg:
Wszelkie info o MED-ach polecam Lpg forum. Kiedyś bardzo porządne wtryski Lpg teraz drogie i awaryjne. MED wytrzymuje od 10 tys do praktycznie max 100. Zazwyczaj padają w przedziale 30-50tys km. Np Barracudy w cenie 70 zł sztuka wytrzymują spokojnie 100-200tys km i praktycznie przy MED-ach są niesłyszalne.
Cos w tym prawdy musi byc. W fabrycznym lpg po 25tys pojawilo sie lekkie klekotanie tylko po przelaczeniu na gaz. Ciekawe ile jeszcze wytrzymaja i czy gwarancja to obejmie.
-
mnie by bardziej zastanawiało jak je wymienić na lepsze żeby nie pruć połowy auta.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
To dla mnie bardzo dobra wiadomość, jeżeli takie w rzeczywistości są, bo planuje podniesienie mocy o ok 15-20KM i momentu o ok 25NM w v-tech Kraków. Daleko ode mnie ale tam było robione moje poprzednie auto i na chipie chodzi po dzis dzień, od 150000 do 313000 u mnie i dalej u kolejnego właściciela...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Aaa, i uwzględniając rabat za kolejne auto za robotę z hamowania policzą mi ok 1100 zł... tylko czas musze znaleźć tam pojechać.
Daj znać jak skończysz mody z autem, ciekaw jestem ile są w stanie bezpiecznie wydusić z silnika Tipka-jet
Wysłane z mojego LEX720 przy użyciu Tapatalka
-
Cześć wszystkich jestem nowy na forum więc z góry przepraszam za moje potknięcia. Miałem okazję zobaczyć instalację LPG w przygotowanym Tipo w salonie. Montowaną przez serwis w ASO uderzył mnie w oczy wąż który biegł od parownika i spierał się na korku od bagnetu do sprawdzenia poziomu oleju. Sprzedawca oczywiście zapewniał że to normalka i najkorzystniejsze rozwiązanie "będziesz pan zadowolony" Żeby wyciągnąć bagnet trzeba by było odchylić delikatnie wąż. Szczerze powiem że takie rozwiązanie mnie nie zadowala. Na całe szczęście do odbioru samochodu mam jeszcze trochę czasu i chciałby poznać inne rozwiązania. Czy mógłbym w takim razie prosić forumowiczów którzy posiadają taką instalację o zięcia żebym mógł porównać wykonania i ogarnąć temat. Dodam że odgięcie tego węża powoduje duże odchylenie wtryskiwaczy a tak moim zdaniem być nie powinno. Chciałbym się ustrzec przed problemami i nie będąc gołosłownym operować konkretnymi argumentami jak przyjdzie ten dzień kiedy będzie montowana instalacja w moim samochodzie. Gdyby ktoś posiadał fabryczną instalację która wyjechała razem z samochodem z Turcji to też było by elegancko jakby mógł udostępnić dla porównania. Pozdrawiam wszystkich
-
1 załącznik(i)
Nie wiem czy cos widac ale na pewno żadnego węża nie trzeba odchylać
-
W dokładanym do 95 tak robią. U mnie tarło o korek oleju i wężyk się przecierał. Zgłosiłem to zamontowali na trytytkach.
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
W dokładanym do 95 tak robią. U mnie tarło o korek oleju i wężyk się przecierał. Zgłosiłem to zamontowali na trytytkach.
W sumie dobrze, ze nie sznurkiem do prania (choc trytytki czasem wystarczą). Jak super gazownicy z ASO nie obczaili ze sie będzie przecierać to nie mam pytań. ASO to niby powinno być lepiej a jest jak to w ASO.
-
1 załącznik(i)
Tartarini w swojej instrukcji montażu ma takie zdjęcie. No to wszyscy tak robią bez zastanowienia
-
Na zdjęciu leci pod bagnetem :P U mnie nad.
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Na zdjęciu leci pod bagnetem :P U mnie nad.
Oficjalna odpowiedź Pracownika ASO: "Panie a co ja jakiś zegarmistrz jestem? Jest na zdjęciu w prawo od reduktora to zrobilem w prawo, co sie pan czepiasz".
i Kierownika: "Przeciez kolega tłumaczy, że nie jest cudotwórcą, to co sie pan wykłócasz. No i co z tego że nie jest dokladnie tak jak na rysunku? I co nam Pan zrobisz?"
Ciekawe jak mam w miciaku, nie zwróciłem uwagi ale na pewno nie krzyżuje się z bagnetem
Jeszcze jedno zdjęcie jest
-
Dzięki za Zdjęcia. Czyli jednak się da :roll:Tak myślałem. Coś mi się zdaje że fachowcy lecą po najmniejszej Lini oporu bo przecież to nie oni tym jeździć będą. Patrząc na zacięcia to albo wąż musi być ciut dłuższy żeby się poddać i schować za bagnet albo parownik musiał by być bardziej odchylony skręcony w stronę kabiny podczas montażu co powinno zapewnić większy łuk dla węża który powinien ominąć bagnet. Tak przynajmniej mi się wydaje. Aż mnie trzepie jak sobie pomyśle że ten wąż miałby leżeć na bagnecie.
-
Czy ktoś posiada jakieś potwierdzone informacje, że w t-jetcie z fabryczna instalacją jest dotrysk benzyny ? Pewien nie jestem, ale dzisiaj miałem wrażenie że po tym jak go trochę przegoniłem ( gwałtowne przyspieszenie w okolociach 3-4 tys obrotów, być może trochę więcej ) podczas jazdy na gazie, spadła kreska ze wskaźnika pb.
-
Przez 50km leciałem 160-180 i nic z paliwa nie spadło... raczej nie ma dotrysku ale upierać się nie będę...
-
Cytat:
Napisał
Szymon1988
Czy ktoś posiada jakieś potwierdzone informacje, że w t-jetcie z fabryczna instalacją jest dotrysk benzyny ? Pewien nie jestem, ale dzisiaj miałem wrażenie że po tym jak go trochę przegoniłem ( gwałtowne przyspieszenie w okolociach 3-4 tys obrotów, być może trochę więcej ) podczas jazdy na gazie, spadła kreska ze wskaźnika pb.
Chyba cos takiego pisze w instrukcji. Mialem sprawdzic poprzez odlaczenie pompy poprzez ale sie jednak nie odwaze
-
A ja nic takiego nie znalazłem w instrukcji...
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
A ja nic takiego nie znalazłem w instrukcji...
Jest taki zapis:
OSTRZEŻENIE Konieczne jest więc,
aby w zbiorniku benzyny zawsze
znajdowała się rezerwa paliwa
wystarczająca, by zachować
integralność pompy benzyny i by
zagwarantować przełączenia
tymczasowe z trybu zasilania LPG na
tryb zasilania benzyną w momencie
żądania lepszych osiągów.
Czyli można z tego wnioskowac że na pełnej piź..ie musisz mieć benzynę a to by wskazywało na dotryski. Zreszta wcale mnie by to nie zdziwiło.
A jest jeszcze taki zapis (tak przy okazji):
Ponadto, w przypadku uruchomienia
silnika przy temperaturze zewnętrznej
poniżej â10°C, czasy przełączania
z benzyny na LPG zwiększają się, aby
umożliwić dostateczne nagrzanie się
regulatora ciśnienia.
-
o popatrz, nieźle :) to nawet dobrze.
marx30 to u Ciebie aktualizowali soft w kompie? Jaka jest data produkcji Twego auta?
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
o popatrz, nieźle :) to nawet dobrze.
marx30 to u Ciebie aktualizowali soft w kompie? Jaka jest data produkcji Twego auta?
wrzesień 2017, soft był aktualizowany ale to był soft ECU silnika