To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo SW -
Mam tą niezwykłą przyjemność napisania swojego pierwszego posta na forum z informacją, że za ok. miesiąc będę posiadaczem Tipo w wersji SW 1.4 T-jet 120KM LPG - no i tutaj poniosła nas z małżonką fantazja, bo wybraliśmy S-Design w kolorze białym :rolleyes: z paroma ficzerami w postaci NAVI, czujników cofania, kamery cofania. Żeby nie było tak pięknie to finansowanie w formie leasingu, więc w teorii autko będzie nie moją własnością, ale jak wiemy ma to zarówno wady, jak i swoje zalety.
Według logistyki FIATa pojazd w tym tygodniu ma być już wyprodukowany, więc na pewno trzeba się liczyć z miesiącem na transport. Zanim jednak dojdzie do tej wiekopomnej chwili, czyli odebrania kluczyków, zejdzie jeszcze trochę.
Mam kilka pytań a propos wersji S Design i LPG.
1. Czy wersja S-Design ma tempomat adaptacyjny? W trakcie konfigurowania auta nie moglismy w salonie wybrac w wersji S-Design opcji Bezpieczeństwo Plus tylko zwykłe Bezpieczeństwo (PAKIET BEZPIECZEŃSTWO Ogranicznik prędkości System Brake Control). W wersji z Plusem był tempomat adaptacyjny. Czy to standard w S-Design?
2. Jak to jest z wskazaniem spalania paliwa w wersji LPG? To prawda, że komputer ma upośledzone te wskaźniki?
3. Fabryczne LPG, to znaczy, że instalacja jest montowana na linii produkcyjnej w Turcji - nie w Tychach? Jak w takim samochodzie wygląda wlew paliwa, czy w wersji SW traci się jakieś miejsce kosztem butli? Nigdy nie mialem auta z LPG - na co powinienem zwrocic uwagę w pierwszych miesiacach uzytkowania? Dotychczas jeździłem dieslem 1.9 CDTI 150KM (wiem, że przesiadka będzie bolesna :D)
4. Czy z doświadczenia wiecie coś o rabatach pt. wyprzedaż rocznika? Dealer doradził mi, że auto warto zamówić tak aby było wyprodukowane jeszcze w 2017 roku, aby próbować skorzystać z jakiegoś rabatu albo zwrócić się o taki rabat. Wiem, że auto jest przeze mnie zamawiane i teoretycznie są to świadome wybory, ale dealer twierdzi, że jest to jakaś furtka do rabatu. Co sądzicie?
5. Czy są tu użytkownicy wersji S Design? Lub moze ktoś miał okazję oglądać? Jakie są Wasze wrażenia. Podjąłem decyzje na podstawie suchych statystyk, opisow i zdjęć z portali zachodnich. Mialem okazje 2 razy jezdzic wersja Lounge SW ale 95KM.
6. Ostatnie pytanie nie związane z samochodem tylko z finansowaniem: jaka według was firma leasingowa jest najbardziej ludzka przy dobrych warunkach wspolpracy czyli niskim oprocentowaniu? Rozwazam Alior Bank.
Pozdrawiam!
-
Nie ma adaptacyjnego tempomatu, konfigurator nie pozwala na dobranie tej opcji do wersji z lpg
Butla jest w miejscu kola zapasowego, zamiast niego
Wskaźniki są na desce ale są tylko w miare orientacyjne
Wlew jest pod klapką obok paliwa
Ja przesiadłem sie z dizla ponad 180km i prawie 500 momentu i nic nie boli... Tjet to inna bajka niż te 95km, którymi miałeś okazje jeździć...
-
Cytat:
Napisał
drjudym44
3. Fabryczne LPG, to znaczy, że instalacja jest montowana na linii produkcyjnej w Turcji - nie w Tychach? Jak w takim samochodzie wygląda wlew paliwa, czy w wersji SW traci się jakieś miejsce kosztem butli? Nigdy nie mialem auta z LPG - na co powinienem zwrocic uwagę w pierwszych miesiacach uzytkowania? Dotychczas jeździłem dieslem 1.9 CDTI 150KM (wiem, że przesiadka będzie bolesna :D)
Instalacja jest montowana w fabryce inne są części silnika (m.in głowica kolektor ssący) oryginalne wiązki, przewody paliwowe, wlew pod klapką -pełna kulturka.
Przesiadka nie będzie bolesna wręcz przeciwnie prawie sekunda do setki lepiej i 200 kmh max.
-
Jeśli chodzi o leasing to dużo zależy od wkładu własnego, bo jak bierze się na długi okres 60m i całość kwoty w leasing to u mnie oferta salonowa przebiła inne oferty.
-
Cytat:
Napisał
drjudym44
Nie ma adaptacyjnego tempomatu, konfigurator nie pozwala na dobranie tej opcji do wersji z lpg
A przypadkiem system Break Control nie ma podobnej zasady działania? Ten system moglem juz wybrac jako opcja.
Cytat:
Napisał
marx30
Jeśli chodzi o leasing to dużo zależy od wkładu własnego, bo jak bierze się na długi okres 60m i całość kwoty w leasing to u mnie oferta salonowa przebiła inne oferty.
Można wiedzieć na jaką opcję się zdecydowałeś? Ja planuję ok. 20 tys brutto wkładu własnego i okres 5 lub 7 lat.
-
Cytat:
Napisał
drjudym44
Dotychczas jeździłem dieslem 1.9 CDTI 150KM (wiem, że przesiadka będzie bolesna )
Mnie nic nie boli, przesiadałem się z mJTD czyli CDTI 150KM i jakoś żyję.
Cytat:
Napisał
drjudym44
jaka według was firma leasingowa jest najbardziej ludzka przy dobrych warunkach wspolpracy
Brałem salonowy leasing, przy wpłacie 20% i 48 m-cach jakby nie liczyć wychodziło najtaniej. Wkurzyłem się jedynie na drobną opłatę za "brak polecania zapłaty", nie lubię tego typu gierek w drobne opłaty tytułem wyimaginowanych usług.
-
Wskaźnik LPG całkiem ok. Jedna kreska 100 km
-
Cytat:
Napisał
drjudym44
5. Czy są tu użytkownicy wersji S Design? Lub moze ktoś miał okazję oglądać? Jakie są Wasze wrażenia. Podjąłem decyzje na podstawie suchych statystyk, opisow i zdjęć z portali zachodnich. Mialem okazje 2 razy jezdzic wersja Lounge SW ale 95KM.
Oglądałem i jeździłem wczoraj na żywo. Ja lubię czarne wnętrza bez żadnych sreberek i jest bardzo ok, Brakuje mi czarnej podsufitki i słupków. Natomiast fotele... Na zdjęciach super , na żywo już nie bardzo. Ta "skóra" jest raczej średnia , bardzo twarda i bez jakiejkolwiek faktury. Sprawia wrażenie jak derma w maluchu.
Cytat:
Napisał
drjudym44
6. Ostatnie pytanie nie związane z samochodem tylko z finansowaniem: jaka według was firma leasingowa jest najbardziej ludzka przy dobrych warunkach wspolpracy czyli niskim oprocentowaniu? Rozwazam Alior Bank.
Najlepiej w pierwszej kolejności uderzyć do banku w którym masz rachunek / rachunki. Ja od wielu lat w ING , brałem od nich już dwa razy leasing i nikt nie był w stanie przebić oferty. Nie dość , że załatwiłem cały temat w 20 minut , to jeszcze nie poniosłem żadnych dodatkowych opłat (prowizja , opłata za rejestrację , itp.). Dostałem od nich również bardzo dobrą ofertę na ubezpieczenie w PZU. Stawka taka jak bym ubezpieczał flotę 30 samochodów. Fiat ze swoją ofertą leasingu nawet się do nich nie zbliżył.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Instalacja jest montowana w fabryce inne są części silnika (m.in głowica kolektor ssący) oryginalne wiązki, przewody paliwowe, wlew pod klapką -pełna kulturka.
Przesiadka nie będzie bolesna wręcz przeciwnie prawie sekunda do setki lepiej i 200 kmh max.
marx30: Jesteś ABSOLUTNIE pewien że są różnice w silnikach pomiędzy wersjami PB a LPG?
Ja nie posiadam takiej wiedzy na 100%, tylko ktoś bliski FIATowi powiedział mi że to marketingowa bujda na resorach i że zarówno w odmianie PB jak i LPG jest dokładnie to samo - ponieważ FIATowi nie opłaca się tworzyć żadnych jego permutacji bo podraża i komplikuje to cały proces logistyczno - produkcyjny. Fakt faktem że na potrzeby tureckiego rynku gdzie LPG jest bardzo popularny i produkowany wzmocniono T-JETa o opisywane przez Ciebie elementy typu głowica, kolektor itp...
Pytam tylko z czystej ciekawości.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
drjudym44
Pozdrawiam!
Ja odbieram swojego HB za dwa tygodnie też białego ale bez LPG. Też wybierałem wersje S-Design nie widząc jej na żywo, ale dwa tygodnie później w innym salonie zmierzyłem się z całym czarnym kombi. Akurat w tym kolorze te wstawki piano black zanikają, ale jesli chodzi o środek i fotele - jest dużo lepiej. Biksenony to tylko 25W d5s, więc nie ma co porównywać do wersji 35W, ale i tak będzie trochę lepiej niż na tradycyjnych halogenach - ale uwaga ceny żarników na dzień dzisiejszy zaczynają się oficjalnie od 550zł. Wymieniamy parami w razie przepalenia :P Plus za barwę światła. Całokształt robi lepsze wrażenie - ale tym bardziej kontrastują twarde plastiki szczególnie na bokach drzwi - bo reszta jest bardzo przyjemna.
Czarne felgi 17" i wstawki w porównaniu z białym kolorem auta będą wyglądać po prostu ładnie ale można byc pomylonym z wersją POP pomimo klamek w kolorze karoserii :)
Ogólnie pierwsze wrażenie wersji S-Design jest bardzo dobre, ale po przyjrzeniu się na spokojnie - po prostu to samo auto nieco tylko dopieszczone fabrycznie :)
-
Wg ePER , gołe głowice do 1,4 88 kW mają inne nr katalogowe , czyli coś jest na pewno innego:
71776819 - benzyna
71776820 - benzyna + lpg
-
Cytat:
Napisał
giannini
Wg ePER , gołe głowice do 1,4 88 kW mają inne nr katalogowe , czyli coś jest na pewno innego:
71776819 - benzyna
71776820 - benzyna + lpg
Skoro mają inne numery to faktycznie może być coś na rzeczy. Dzięki. Dobrze dowiadywać się z wielu źródeł :)
-
Cytat:
Napisał
drjudym44
Pozdrawiam!
EFL leasing
-
Będę miał GetinLeasing z oferta salonową. Co ciekawe jak dzwoniłem normalnie na infolinię to droższy leasing niż w salonie.
-
Co myślicie o cenie 1500 zł brutto za montaż haka w salonie? Hak-zamiennik.
-
Jaki hak ? Firma ? Automat , czy zwykły na śruby ? Podaj więcej info.