To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
W czym ryzykowne? W moim GP 2 wymiany były po 90tyś.km i nadal żyje, za rok następna, ale nie ze względu na km, a wiek.
W mojej wypowiedzi jest już zawarta odpowiedź ...
Pasek się starzeje, rolki lubią się zatrzeć, pompa traci szczelność. Jak ktoś nie lubi ryzyka (a silnik jest "kolizyjny"), to wymienia rozrząd co 60tys. lub co 5 lat ... ale to nie jest obowiązek.
-
2 załącznik(i)
Wymieniłem turbo na VL38, org VL39 po 96kkm od początku na lpg jest trochę spękane:roll: Ale nie było żadnych problemów do tej pory od strony turbo, pewnie kwestia czasu:smile: Strzelam w ciemno że większość ma pęknięte, miałem do czynienia z kilkoma VL39 używanymi i wszystkie miały pęknięcia w większym lub mniejszym stopniu. W tygodniu jadę na zmianę soft-u.
Załącznik 40767
Załącznik 40768
-
No ciekawe czy dolanie lpg przez Cinka spowoduje zatrzymanie lub niewystąpienie tego zjawiska. U mnie zmiana softu była przy 40 kkm.
No to będziesz pan zapier..lał aż miło ;-).
Takie pytanie bo serio nie wiem jak to wygląda:
Auto jedzie o wlasnych siłach czy musi zostać zawiezione?
No bo na starych mapach a nowym turbo można coś niechcący usmażyć chyba.
-
IHI pękały i jak widać nadal to się dzieje.
-
No z opinii wspomnianego przeze mnie Cinka taki skład mieszanki jaki jest teraz (tzn był ostatnio w tjetach w normie e6d)to dramat, to jak ma nie pękać.
-
Cytat:
Napisał
marx30
No ciekawe czy dolanie lpg przez Cinka spowoduje zatrzymanie lub niewystąpienie tego zjawiska. U mnie zmiana softu była przy 40 kkm.
No to będziesz pan zapier..lał aż miło ;-).
Takie pytanie bo serio nie wiem jak to wygląda:
Auto jedzie o wlasnych siłach czy musi zostać zawiezione?
No bo na starych mapach a nowym turbo można coś niechcący usmażyć chyba.
Normalnie auto jedzie o własnych siłach, tylko nie korzystam z LPG. Póki idzie w CL to mieszanka jest korygowana przez sondę, więc jest ok. Aczkolwiek dzisiaj kilka razy mocniej dałem, i czuć różnicę na plus po zmianie samej turbiny.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Dokładnie, widziałem takie sztuki po ~20kkm i już miały nie wielkie pęknięcia.
-
Czyli fiat nie poradził sobie z problemem EGT...
Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Niestety większość turbin z fiata to dopada.
Jak nie kolektory to klapki ..
-
Nie turbin Fiata tylko producenta IHI, zresztą Garrety też potrafią pękać lub mieć luz na Westgate. Ten sam problem dotyczy Opla 1.4t gdzie kolektor wydechowy jest zintegrowany w dodatku z gorącą częścią turbo[emoji24] Generalnie problem jest w TB jak już.
-
Cytat:
Napisał
steyr
lub mieć luz na Westgate.
Sam się o tym przekonałem odnośnie Garret.
-
Cytat:
Napisał
steyr
Wymieniłem turbo na VL38, org VL39 po 96kkm od początku na lpg jest trochę spękane:roll: Ale nie było żadnych problemów do tej pory od strony turbo, pewnie kwestia czasu:smile: Strzelam w ciemno że większość ma pęknięte, miałem do czynienia z kilkoma VL39 używanymi i wszystkie miały pęknięcia w większym lub mniejszym stopniu. W tygodniu jadę na zmianę soft-u.
Załącznik 40767 Załącznik 40768
to daj znać ile da się zrobić na samym wymienionym turbo i ile to $$ :)
-
Cytat:
Napisał
Bronckey
to daj znać ile da się zrobić na samym wymienionym turbo i ile to $$ :)
Ok, zapewne standard czyli ok 170KM i ok 270Nm na Pb98. Wrzucę wykres. A koszt w zależności od tunera, średnio trzeba liczyc ~1500pln. U mnie jeszcze IC zmieniony jest.
-
to czekam z niecierpliwością. czekam tylko na koniec gwarancji i biorę się za temat. już mam dość tego laga do 2,5k/rpm
-
Cytat:
Napisał
Bronckey
to czekam z niecierpliwością. czekam tylko na koniec gwarancji i biorę się za temat. już mam dość tego laga do 2,5k/rpm
U mnie od 2krpm zaczyna ciągnąć, Tipo 1.4tjet z lutego 2017r z normą E6. Jest temat na forum gdzie już wrzucali chłopaki wykresy po takich zmianach czyli VL38 + IC i program.