To jest widok strony w wersji do druku
-
A ja mam teraz z lewej strony, zaraz koło słupka i jest rewelacja.
W długie trasy biorę Automapę ( widok tylko w 2D wysokość 10km ), na krótkie ( do max 250 km w jedną stronę ) Yanosik - jako dupochron a jazda na Googlach ( ale tylko jako podpowiedz )
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
Killer King
A ja mam teraz z lewej strony, zaraz koło słupka i jest rewelacja.
W długie trasy biorę Automapę ( widok tylko w 2D wysokość 10km ), na krótkie ( do max 250 km w jedną stronę ) Yanosik - jako dupochron a jazda na Googlach ( ale tylko jako podpowiedz )
podziwiam. Szczerze powiem że choć w dlugie trasy jezdzę bardzo czesto - praktycznie 2-3 razy w miesiącu jedziemy gdzies ponad 300km od domu - to z AM pozegnalem sie ładnych parę lat temu.
GoogleMaps sa dla mnie wystarczające - nie musze wpisywac adresu, trase wytycza od razu z przeglądarki, lekka, przyjemna, aktualna - no dla mnie bomba. Zawiera wiele informacji o chociazby ciekawych miejscach czy punktach orientacyjnych. Nie jest przeładowana, praktycznie mi się nie zawiesza.
Niedawno z ciekawości zainstalowalem AM - ale wywalilem to po dwóch dniach. Nawsadzali tam tego tyle że załość bierze. Po uj komuś jakieś "cbradio" w tym ?
A sam uchwyt jest na tyle nisko na szybie że nie zasłania mi widoku - ale moze dlatego ze mam prawie 2m wzrostu. Taki orangutan :)
Załącznik 40522
-
Pewnie nie wypada mi chwalić ale chińczyk radio też jest bardzo ok z googlami i yanosikiem ;-).
A w racając do mojego ostatniego tematu - podmiany lamp powiem tak (choć już trułem na ten tema t to samo nie raz) -jak soczewki to tylko z konkretnymi źródłami światła. W praktyce świecą gorzej od odbłyśników. Oczywiście ustawione w SKP czyste niewypalone itp. Bo z czasem jest jeszcze gorzej. Owszem jest +10 do zajebistości ale nie przekłada się to na jakość światła. Co więcej wsadziłem tam testowo hida i mamy pięknie jasno przed autem a za granicą cienia czarna dupa. I co więcej odbłyśniki świeciły jakby dalej ze względu na rozmytą i nie tak ostrą granicę-poznaje to po słupkach bo potestowałem to na starych lampach. Reasumując jak Wam wyskoczy jeleń to macie taką samą szansę w niego wpier..lić na odbłyśnikach czy full xenonach o tych eko nie wspominając. No i jest to zgodne z logiką bo lampy nie mogą świecić dalej/wyżej. Owszem jest poczucie że jest dużo jaśniej (dotyczy xenonu bo halogenu w soczewce już nie)ale to raczej bliżej auta. Zasięg światła jest podobny.Tym samym potwierdzają się moje wcześniejsze obserwacje Howgh ;-). Teraz przez to wszystko muszę dostać palniki 25W żeby być z grubsza zgodnie z prawem (przypomnę lampy soczewkowe mają homologacje DC) bo na tych obecnych halogenach niezbyt mi się uśmiecha zasuwać. Znalazłem takie zestawy ale we francji k.wa ;-)
-
Spróbuj z lepszymi ledami⌠wiem, to taka proteza ale może trochę podejdzieâŚ
-
Nie no nie chodzi że słabo świecą z tymi 35w, świecą aż za dobrze (w sensie ilości światła, zasięg tak jak napisałem bez zmian), chodzi o to że wypadałoby mieć spryski i poziomowanie. 25 W zwalnia z tego obowiązku.jakoś nikt nie wymyslił certyfikatu kumatości kierownika bo o ile dla przysłowiowej blondynki takie rzczy sa niezbedne może o tyle ktoś dla kogo auto to nie tylko cos do czego się wsiada i wysiada. dba o czystość lamp i umie posługiwać się przełącznikiem poziomowania. W przypadku xenona dośc wyraźnie widać jak granica światła omiata okolicę i jak wysoko świeci. I nie mam tez złudzeń (czego często doświadczam) że na wzniesieniach, prawych łukach itp. czyto xenon czy led walą po oczach innym i poziomowanie nie ma nic do rzeczy.
A wsadzając ledy to już kompletnie illegal. Poza tym nie cierpię ledowego światła. Moje oczy nie są już najlepsze i ledów nie trawią. Dużo gorzej widzę gdy coś jest podświetlone światłem ledowym (przykład telewizor a nawet tablice u okulisty raz nawet miałem miłą rozmowe na ten temat i babka mnie badała na dwóch starej i nowej). Bo tego się ludowi nie mówi ale kolor świateł to nie wszystko, ważne jeszcze jest spektrum światła.
-
2 załącznik(i)
No a na koniec wygląda to tak(tzn przeszczep lamp):
-
Co w kierunki wsadziłeś ?
-
Chiński wynalazek który miałem wcześniej (jeden z bardziej popularnych chyba 50 kilka ledów)obsługuje dzienne i kierunek na ledzie. Przez kilka lat się nie spalił więc jak na chiński jest niezły ;-). Akurat u mnie działa tak że jak są dzienne lub postojowe to świecą ale w tandemie z mijania świeci tylko pasek.
-
Mozesz wrzucić linka do tego wynalazku? Trzeba coś przerabiać?
-
Cytat:
Napisał
pietics
Mozesz wrzucić linka do tego wynalazku? Trzeba coś przerabiać?
https://pl.aliexpress.com/item/40000...27425c0fOHhLZw
Przerabiać trzeba bo sygnał do kierunku normalnie jest w oprawce której już nie używamy a drugi do dziennych tez trzeba skądś wziąść. Więc trzeba się wpiąć w ori przewody, oczywiście nie na stałe tylko zrobić sobie dodatkową wtyczkę. Od strony mechanicznej wchodzi w klosz ładnie i bez problemu
-
Cytat:
Napisał
jacekviola
:) do kompletu demontaz boczka dzrzwi... :)
https://www.youtube.com/watch?v=sATnbHbN-OM
-
2 załącznik(i)
Tipo dostało dwie nowe opony na przód bo niestety ale jedna podczas jazdy odmówiła posluszeństwa
Załącznik 40551
Kupiłem Goodyear czyli te same na których wyjechał z salonu
Załącznik 40552
-
@bahamut24
Chyba też przy Twoim udziale :) ....
-
Cytat:
Napisał
Jacek K.
@bahamut24
Chyba też przy Twoim udziale :) ....
Nie wiem, żona jechała, wychodziła z zakrętu i zniosło ją do rowu. Twierdzi że na nic nie najechała.
-
@bahamut24
No ślad/otarcie na feldze jest ... jak to mówią "nie wierz nigdy kobiecie" :) Dobrze, że się nic więcej nie stało.