To jest widok strony w wersji do druku
-
@Nawaroni, dostałem ofertę po jeździe próbnej - rabat 6tys z groszami (nie jestem złomiarzem, zakonnicą, lekarzem itp), później pojechałem do sąsiedniego miasta do innego salonu i tam dostałem 5tys rabatu (standardowy był wtedy 3,1tys). Więc jak by nie patrzeć, byłem blisko 80tys (kombi, lounge, t-jet, metalik, ptc, lędźwie, alarm, czujniki cofania, podłokietnik z tyłu). Może miałem pecha, ale finalna cena i wrażenia z jazdy doprowadziły do zmiany decyzji.
-
Cytat:
Napisał
wajkii
@Nawaroni, dostałem ofertę po jeździe próbnej - rabat 6tys z groszami (nie jestem złomiarzem, zakonnicą, lekarzem itp), później pojechałem do sąsiedniego miasta do innego salonu i tam dostałem 5tys rabatu (standardowy był wtedy 3,1tys). Więc jak by nie patrzeć, byłem blisko 80tys (kombi, lounge, t-jet, metalik, ptc, lędźwie, alarm, czujniki cofania, podłokietnik z tyłu). Może miałem pecha, ale finalna cena i wrażenia z jazdy doprowadziły do zmiany decyzji.
Mym skromnym zdaniem, nie widzę sensu płacenia za Tipo 80 tyś.
Tipo nie jest tyle warte.
-
Co mi się nie podoba... Trochę na siłę i z przymrużeniem oka:
* brakuje mi półeczki w drzwiach o którą mógłbym od czasu do czasu oprzeć lewy łokieć. Tzn. jest, ale za nisko. Z kolei boczek zaczyna się ze wysoko. W astrze g było idealnie ;)
* schowek na rękawiczki trochę mały, do tego zamek otwiera się w bok, a powinien do dołu ;) I nie ma uchwytu na długopis.
* guziki do sterowania szybami: pomimo blisko 2 miesięcy jazdy nadal się nie mogę przyzwyczaić, że "do przodu" jest w dół, a "do tyłu" w górę, jak dla mnie powinno być dokładnie na odwrót :D Ciągle opuszczam szybę zamiast ją podnosić i na odwrót.
* pedał sprzęgła jest jakoś tak wyprofilowany, że jak założę but z delikatnym czubem, to mi się stopa blokuje (rozmiar buta: 46), muszę ją ustawiać pod delikatnym kątem
-
Cytat:
Napisał
jaszy
I nie ma uchwytu na długopis.
W Marei miałem taki uchwyt i też mi tego brakuje.
-
Cytat:
Napisał
jaszy
* guziki do sterowania szybami: pomimo blisko 2 miesięcy jazdy nadal się nie mogę przyzwyczaić, że "do przodu" jest w dół, a "do tyłu" w górę, jak dla mnie powinno być dokładnie na odwrót Ciągle opuszczam szybę zamiast ją podnosić i na odwrót.
No tu to już grubo przesadziłeś. Bardziej intuicyjnego sterowania chyba nie ma. Jakie w przód w tył ? Naciskasz w dół , szyba idzie w dół , podnosisz do góry , szyba idzie do góry. Sterowanie jak w większości normalnych marek samochodów na świecie.
-
Cytat:
Napisał
jaszy
Co mi się nie podoba... Trochę na siłę i z przymrużeniem oka:
* brakuje mi półeczki w drzwiach o którą mógłbym od czasu do czasu oprzeć lewy łokieć. Tzn. jest, ale za nisko. Z kolei boczek zaczyna się ze wysoko. W astrze g było idealnie ;)
* schowek na rękawiczki trochę mały, do tego zamek otwiera się w bok, a powinien do dołu ;) I nie ma uchwytu na długopis.
* guziki do sterowania szybami: pomimo blisko 2 miesięcy jazdy nadal się nie mogę przyzwyczaić, że "do przodu" jest w dół, a "do tyłu" w górę, jak dla mnie powinno być dokładnie na odwrót :D Ciągle opuszczam szybę zamiast ją podnosić i na odwrót.
* pedał sprzęgła jest jakoś tak wyprofilowany, że jak założę but z delikatnym czubem, to mi się stopa blokuje (rozmiar buta: 46), muszę ją ustawiać pod delikatnym kątem
Jako założyciel tego wątku przyznaję, że jestem pod dużym wrażeniem - nie wpadłbym, żeby się takich rzeczy czepić :bravooo: Nie wiem o co chodzi ze sprzęgłem - mam 46-48 i nic mi się nie blokuje.
-
Ja jestem tylko ciekawy w jakich autach steruje się szybami tak jak zostało opisane przez "jaszy", gdyż tak jak w tipo sterowałem w każdym aucie, w którym się poruszałem o ile nie było korbotronika :-)
-
-
@Czlowiek, doszedlem do tego samego wniosku, nie dam 80tys za tipo, tym bardziej ze i tak nie byla to full opcja. Brak np asystenta pasa, zapobiegania kolizjom itp. Cena wyglada fajnie w podstawie, doposazajac w kilka standardowych opcji, cena robi sie zaporowa
-
Tiaaa, w sumie to sam już nie wiem o co mi chodziło z tym sterowaniem szybami. Może w astrze ten panel sterujący był ustawiony niemal pionowo i guzik do podnoszenia szyby był fizycznie wyżej od tego do opuszczania. W tipo panel jest poziomo i nie mogę się przyzwyczaić który jest do czego, ale to bardziej mój problem niż wada auta ;)
Co do blokowania się stopy - tu też może być moje przyzwyczajenie z opla, gdzie pedał od sprzęgła był bardziej na lewo i miał dłuższą nóżkę.
-
Cytat:
Napisał
wajkii
@Czlowiek, doszedlem do tego samego wniosku, nie dam 80tys za tipo, tym bardziej ze i tak nie byla to full opcja. Brak np asystenta pasa, zapobiegania kolizjom itp. Cena wyglada fajnie w podstawie, doposazajac w kilka standardowych opcji, cena robi sie zaporowa
Najwięcej zarabia się na dodatkach a zwłaszcza tych elektronicznych bajerach
Porównaj np nakład pracy i materiału na lepszy silnik tzn T-jeta a przy tym masę innych rzeczy (sprzęgło skrzynia dwumas itp) za 6 tys a dopłatę 5 tys do różnicy wersji np. miedzy POP a EASY (sterowanie tylnymi szybami, lampki led, pomalowane lusterka i klamki, plastiken skóra na kierownicy i dwa tweeterki o wartości 20 zł).
-
Przy budżecie 80tyś warto się zainteresować Hyundai'em i30. Tipo się zwyczajnie opłaca tylko w podstawowych wersjach.
Ja dałem 81tyś za i30 w wersji Style + Navi z silnikiem T-GDI 1.4 140KM. W mojej cenie auto klasę wyżej od Tipo pod każdym względem.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Uchwyt na dlugopis ? :-)
W Astrze G jest w schowku. Z kolei w Corsie kiedyś miałem w schowku również specjalne (fabryczne!) miejsce do wsunięcia instrukcji, żeby się nie plątała.
Cytat:
Napisał
Tybek
Ja jestem tylko ciekawy w jakich autach steruje się szybami tak jak zostało opisane przez "jaszy"
A ja myślę, że to da się łatwo przerobić. Pewnie wystarczy prosta zamiana kabelków ;-)
-
czyli ok 15 koła więcej niż porównywalne Tipo... jak kto woli... Mnie w hjundaju olali... Byłem jakiś czas temu umówiony na jazdę, zachodzę a kolo mi mówi, że auta nie ma... Nawet kurde nie zadzwonili uprzedzić a kontakt przecież mieli...
-
Cytat:
Napisał
Jackos
Przy budżecie 80tyś warto się zainteresować Hyundai'em i30.
Jechałem dwoma, starym i nowym jako pasażer. Silniki bazowe wolnossaki 1,4. W obydwóch na jałowych tak telepało budą że zwątpiłem (jeden, ten stary był kumpla który jak wsiadł ze mną do mito to mi zwracał uwagę że mi silnik zgasł. Nie mówię że to reguła ale dziwny przypadek.
-
Cytat:
Napisał
Jackos
Przy budżecie 80tyś warto się zainteresować Hyundai'em i30. Tipo się zwyczajnie opłaca tylko w podstawowych wersjach.
Ja dałem 81tyś za i30 w wersji Style + Navi z silnikiem T-GDI 1.4 140KM. W mojej cenie auto klasę wyżej od Tipo pod każdym względem.
I30 ma mniej miejsca na nogi na tylnej kanapie i jest z bezpośrednim wtryskiem wiec lpg droższe. Tipo z lpg vs i30 z lpg ( porównując to samo ) już różnica w cenie jest kosmiczna.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Cytat:
Napisał
marx30
Jechałem dwoma, starym i nowym jako pasażer. Silniki bazowe wolnossaki 1,4. W obydwóch na jałowych tak telepało budą że zwątpiłem (jeden, ten stary był kumpla który jak wsiadł ze mną do mito to mi zwracał uwagę że mi silnik zgasł. Nie mówię że to reguła ale dziwny przypadek.
W tej cenie to już jest turbodoładowany 1.4 :) Wolnossące to muły (minimum chyba 2.0 musiałoby być), w Tipku ten 95KM też strasznie zmula.
Mój na jałowym chodzi równo, bez żadnego telepania.
-
Cytat:
Napisał
Jackos
Też oglądałem i rozważałem zakup.
Hyundai - brzydki design jakby sprzed 10 lat. Brzydkie zegary i deska. Pali tyle samo jak nie więcej niż FIAT (łatwo uzyskać 10l/100km) a silnik bardziej wyżyłowany z bezpośrednim wtryskiem. O wiele wyższe koszty serwisowania. Cena też o wiele wyższa. Klasa ta sama, a silnik niewiadoma (nowa konstrukcja). W stosunku do FIATA lepsze wykonanie. Lepiej spasowane blachy, chociaż oszukane jak niedawno pisali, że wszystkie blachy azjatyckich aut zrobione są ze stali nie spełniającej norm. To tyle w obronie TIPO.
-
Cytat:
Napisał
Nawaroni
Też oglądałem i rozważałem zakup.
Hyundai - brzydki design jakby sprzed 10 lat. Brzydkie zegary i deska.
Jak dla mnie to nowy i30 jest bardzo ładny :) Szczególnie w środku.
Fakt, starsze Hyundai'e były paskudne.
Nie twierdzę, ze Tipo to złe auto - samo mi się bardzo podobało i prawie bym je kupił. Po prostu doposażenie za dużo kosztuje.
-
Cytat:
Napisał
Jackos
Nie twierdzę, ze Tipo to złe auto - samo mi się bardzo podobało i prawie bym je kupił. Po prostu doposażenie za dużo kosztuje.
I30 Style hatchback i max doposażony Tipo S-Design hatchback to nadal różnica około 15.000 na korzyść Tipo. Oczywiście Hyunday wygrywa 5 letnią gwarancją , mocniejszym (ale czy lepszym?) silnikiem i lepszym zawieszeniem tylnej osi. Który jest lepszy , to okaże się po przebiegu 200.000km.
I30 nie jest o klasę wyżej niż Tipo , ponieważ obydwa to compacty , czyli klasa C.
Sam mocno zastanawiałem się nad nowym I30 kombi , ale Tipo T-Jet SW Lounge + kilka pakietów wyszło 10.000 taniej. Cena przeważyła.
Ładny , czy brzydki to już kwestia indywidualnych upodobań , chyba że coś jest ewidentnie brzydkie , jak Ssang Yong Rodius.