W Ganinex Gliwice wołali 650 zł za przegląd z ich materiałami a z własnymi 370 zł,więc wybrałem Bytom
To jest widok strony w wersji do druku
Przegląd 15 tys, 14, t-jet LPG, we Wrocławiu ASO Bielany 1400 podczas rozmowy telefonicznej upust do 1200 i ciekawostka instalacja LPG fabryczna jest zakładana w Polsce heheh :), ASO Wrocław-Długołęka 1200, przegląd wykonany w ASO Dzierżoniów 460 z ich materiałami :) (olej i filtry) Pozdarwiam
Jeśli nie przejechaliście 10 000 km to pytajcie o pakiet obsługi serwisowej "EASY CARE" na pierwszy przegląd bo to może jest ogólnopolskie a nie tylko w ROMAR Radom ( za 135 zł).
Byłem przed chwilą w serwisie i pani potwierdziła że ten pakiet jest ogólnopolski. Mnie w tej cenie wymienili olej, filtr i filtr kabinowy.
Jedyne wymaganie to nie przebieg do 10 000 km.
A to na podstawie jakich informacji, bo cała prasa motoryzacyjna jednogłośnie pisze o montażu instalacji w trakcie produkcji na linii w fabryce... skąd ta ciekawostka? Ktoś w ASO błysnął? A te gpl w Hiszpanii to tez gaz zakładany w Polsce maja? Jak dla mnie to bzdura która zaraz zostanie podchwycona i wałkowania, ale może o to komuś chodzi skoro rozpowiada takie ciekawostki...
Skąd taka cena? Policzyli olej, filtr oleju, kabinowy, powietrza i gazu papierowy plus robocizna i sprawdzenie tego co tam musza?
Tylko pisze, ze harmonogram w instrukcji tylko zaleca wymianę oleju filtra oleju i kabinowego przy 15000, nie wymaga. Natomiast filtr powietrza i gazu papierowy dopiero przy 30000. Dlaczego o tym pisze? Bo normalny człowiek zmieni to wszystko przy 15000 i aso to robi i bierze kasę - 1200 za wszystko. Te same czynności trzeba wykonać już obowiązkowo wszystkie przy 30000 i dodatkowo płyn hamulcowy i świece zapłonowe tez obligatoryjnie wymiana, to ile za drugi przegląd? 1800? 1600? Mi za pierwszy zaproponowano wyjściowa cenę 1075 za to wszystko co wymieniłem na początku. Może coś się zetnie ale ja kombinuje inaczej. Mianowicie rozważam zakup easy care na 2 przeglądy dla mojego auta z lpg fabrycznym za 1540. Niestety w pakiecie tym pierwszy przegląd robiony jest bez oleju i filtrów. Drugi już ze wszystkim. Na pierwszy przegląd kupiłbym u pympka olej, filtr oleju, powietrza, kabinowy i gazu. Na pierwszym przeglądzie dopłaciłbym za wymianę oleju i filtra oleju a resztę filtrów zmieniłbym sam. Za dodatkowe graty musiałbym dopłacić ok 550zl co daje łączna cenę za oba przeglądy ok 2100zl.
Przypominam ze pisze to o tjet z lpg fabrycznym. Wydaje mi się ze ta opcja będzie tańsza mimo dopłaty na pierwszym przeglądzie i eliminuje ryzyko podwyżki cen za rok... no i ta dopłata ok 550 to na oryginałach, przy zamienniku w filtrzach ze 150 jeszcze można urwać.
Co o tym sądzicie? Zalogujesz się do my Fiat i zobaczcie jakie macie ceny na pakiety dla waszych aut, policzcie... przy rozmowie z aso odniosłem wrażenie ze wola przeglądy płatne u nich aniżeli realizacje przeglądu z pakietu...
Ta ciekawostka napisana przeze mnie to rezultat rozmowy telefonicznej z pracownikiem ASO ADF Wrocław Bielany, człek za cholerę nie rozumiał mnie ze mam gaz fabryczny i próbował mi wmówić ze każdy jest montowany w Polsce (nawet coś wspomniał że ten fabryczny jest montowany gdzieś pod Częstochową) Efekt rozmowy był taki że kazałem mu się douczyć.
Materiały wliczono w cenę wykupionego pakietu.
No to dałem w d... Jak bym o tym wiedział to bym sobie to wykupił i pilnował przebiegu. Przegląd wykonywałem przy przebiegu 10028 km . :)
Ciekawe od kiedy to easy care weszło bo ja płaciłem normalnie (ponad 2xwięcej) a przy przebiegu 5k mieli mniej do roboty (nie wymieniali filtra od pyłków). Kto zrobił to easy niech sprawdzi kolor oleju, czy nie jest taki sam jak wcześniej bo może to easy care w sensie dosłownym;) (cena coś za niska)
A wiesz ile tak naprawdę fiata kosztuje ten olej i filtry? To tylko my płacimy jak za zborze a oni przy tej cenie jeszcze swoje zarobią... uwierz, tam do interesu nie dokładają... zobacz o ile droższe są pakiety dla aut z fabrycznym lpg... wszystko maja skalkulowane...
Zaoszczędzone na przeglądzie pieniądze przeznaczyłem na uszczelki pod drzwi i maskę (191 zł)
Po założeniu konta na myfiat są dedykowane pakiety dla danego egzemplarza...
Nie wiedziałem wcześniej o tym pakiecie... Pakiet dotyczy tylko jednorazowego pierwszego przeglądu. Jeśli nie spytacie sprzedawcy to Wam nie powie bo to strata dla niego.
Proszę się na mnie nie mścić za swoją niewiedzę. Gdy się tylko o tej promocji dowiedziałem to napisałem tutaj.
W końcu chyba po to jest to forum.
Jest jeszcze jedna sprawa. Serwisy robią nas w ci..a. Jak pytałem o cenę przeglądu w jednym i jak powiedziałem, że mam gaz to wymiana oleju na Selenię inne nie wchodzą w rachubę. Wczoraj przypadkiem spytałem o to w innym serwisie i powiedzieli, że nie ma czegoś takiego i mogę zalać innym jeśli ma taką samą specyfikację. Ja wymieniłem na Selenię a np. Castrol jest 2x tańszy. Po tym pracownik zażartował, że chyba muszą też tak robić bo to dla nich większa kasa :D
Swoją drogą za Selenię w serwisie liczą 70 zł za litr, a można kupić za 50. Mądry Polak po szkodzie :(.
A może i lepiej bo te zaoszczędzone 6 dych pewnie bym wydał na piwo :D
Wymieniałeś też filtr LPG? Jestem ciekaw, czy osoby posiadające fabryczne lpg , wymieniają filtry lpg po 15 tys? Wg instrukcji wymiana filtru papierowego ( lpg w stanie gazowym ) powinna nastąpić dopiero po 30 tys. Jest też drugi w reduktorze , wymiana po 90 tys. W poprzednim samochodzie z lpg miałem 2 filtry, lpg w stanie gazowym i płynnym i wymieniałem je co roku, tak zalecali gazownicy.
Co do promocji na pierwszy przegląd, to dzwoniłem do 3 serwisów i nic im o tym nie wiadomo.