Wyjeździłem autem już trzy pełne zbiorniki LPG i zdziwiony jestem spalaniem.
Rozumiem, że są korki, ale spalanie rzędu 13,5 l/100 km to chyba lekka przesada.
Moja Croma 150 KM automat w takich warunkach nie zużywa więcej niż 8,5 l/100.
To jest widok strony w wersji do druku
Wyjeździłem autem już trzy pełne zbiorniki LPG i zdziwiony jestem spalaniem.
Rozumiem, że są korki, ale spalanie rzędu 13,5 l/100 km to chyba lekka przesada.
Moja Croma 150 KM automat w takich warunkach nie zużywa więcej niż 8,5 l/100.
Ja po przejechaniu ok 6000 km mogę powiedzieć tylko tyle że w mieście 11-12,5L bez deptania a w trasie przy czterech osobach na pokładzie i prędkości 100-140 spalanie gazu 10 L.
T-Jet fabryczny gaz.
no ja też w szoku jestem z pierwszego zbiornika wyszło mi właśnie 13,5, z druiego 11 ale tu z taczanką po trasie... teraz kończę 3, zobaczymy...
Może wypadałoby na benzynie z 1000 km zrobić aby jakąś mapę złapał to i mniej gazu skotłuje... Te 13 w mieście to jeszcze przeżyję ale na trasie to chciałbym mieć max 10 tak przy ok 140km/h.
Pali dużo lpg ale nie ma różnicy w przyśpieszaniu między pb a lpg...
Tipo 1.4 16V 95KM, spalanie przy szybkiej jeździe autostradowej (średnia prędkość 137): 7,8 wg komputera, 8,0 wg tankowania.
Jednak było wyraźnie z wiatrem :)
Załącznik 29617
Spalanie 1.4 t-jet z fabrycznym LPG
z pierwszego baku, jazda mieszana, prędkości 70-80, spalanie 9,5 LPG
Lecę 2 tysiąc kilometrów według kompa spalanie ustabilizowało się się między 6,6 l ,jazda do 110 km ,małe korki postoje podskoczy 6,7 do 6,8 l ,pojedziesz kilkanaście kilometrów spokojnie znowu spadnie do 6,6 l ,ostatnie tankowanie pod dekiel ,zapisałem sobie licznik i sprawdzę spalanie ręcznie ,silnik 1,6 w automacie 110 koni
Ostatnio jazda tylko po Łodzi - korki, światła, remonty. Wg. kompa 8.6, z dystrybutora 9.3.
mam do Was pytanie a propos spalania.
Praktycznie co dwa miesiące jeżdżę tą samą trasą (S3 potem Jordanowo A2 i do Kurnika zjazd).
Zawsze przed wyjazdem tankuję do pełna i na ekranie zeruję sobie tripa abym miał mniej więcej pogląd ile spala auto.
Zawsze jeździłem z tempomatem ustawionym na 120 i komputer pokazywał spalanie na poziomie 6,1. Ostatnio leciałem na tempomacie ale ustawionym na 125 i komputer pokazał mi spalanie na poziomie 7,1l
Czyżby 5km/h robiło taką różnicę w średnim spalaniu? Ja wiem, że wiry powstają w bakach ale myślałem, że gdzieś przy 150.
Trasa ta sama, paliwo z tej samej stacji, tak samo z klimatyzacją. Pogoda raczej bezwietrzna.
Jak byś nie spał na lekcjach fizyki :smile:, to byś wiedział że "V" , we wzorze na opór powietrza rośnie z każdym kilometrem do kwadratu.
Spala, spala.
~ 90 km/h odcinek 10 km + miasto 5 km = 10 l/100 km
Najmniej spalił na trasie Wrocław -> Szczecin około 7 l/100 km
A przejedz sie raz bez tempomatu i porównaj wyniki. Ja mam do firmy ok 50km w pagórkowatym terenie i na tempomacie pali sporo więcej...
290 km, z czego 100 poza terenem zabudowanym a reszta w mieście. Z dystrybutora 8 litrów, z komputera 7.4.
Nigdy tak nie testowałem ale znajomy na innym aucie kupuje tylko 98 benzynkę , mimo że droższa to przejedzie więcej kilometrów niż na 95tce i w sumie przejechanie 1 kilometra na 98 wychodzi taniej niż na 95 ,ja tak co drugie trzecie tankowanie leję 98 ,spalanie według koma mam 6,6 -6,8 to wyższe jak lecę po mieście i parę przestojów zaliczę ,trasa głównie kilkunastu kilometrowe ,spisany mam licznik ostatnim tankowaniu, przy następnym tanku sprawdze spalanie ręcznie czy komputer się myli ,w Linei sprawdzałem i się zgadzało kom i ręcznie
drugi bak LPG= 9,1, styl ofensywny, z vervą ;-).
To często popełniany błąd. Mylenie liczby oktanów z kalorycznością paliwa. Liczba oktanowa mówi o zdolności do niekontrolowanego zapłonu (spalania stukowego) a nie że ma większego powera. Owszem przy chip tuningu może to mieć spore znaczenie, ale przy normalnej jeździe - bardzo niewielkie. A na pewno ma znaczenie jeśli stopień*sprężania jest wysoki.