To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
marx30
No i mam wrażenie że z roku na rok jest coraz lepiej z kulturą i życzliwością na drogach, idzie to w parze z coraz lepszymi autami jakie po nich jeżdżą (no chyba że tłum januszy/psów ogrodnika (sam szybciej nie moge to tobie też nie dam itp.).
No to ci się raczej wydaje że kultura poszła wyżej na drodze....:lol:
Osobiście walnąłem ok 1000km w weekend (takie tam -Milicz, Krotoszyn, Prudnik, K. Kożle, Krapkowice i inne w okolicach Śląska) i tyle niedzielnych kierowców spotkałem co jeżdżą nie wg znaków ale na "czuja" że się w pale nie mieści...
Z kompa samochodowego wyszło mi spalanie ok 5,2 do 5,4 L/100km. I nie była to jazda spokojna. Więc jestem zadowolony....
A dziś wkurw od rana, nawet kawa nie potrzebna, bo wstałem rano, pojechałem na myjkę, wydałem 10 zyla na porządne umycie auta, i jadąc do pracy w moim super miejscu w mieście, służby zlały całą okolicę i wszystkie drogi polewaczką....
Cała praca mucia auta poszła w ch...j. Kasa mała się nie liczy, ale po cholerę o świcie zlewać wszystkie drogi w mieście wodą??? nigdy tego nie zrozumiem...
-
Cytat:
Napisał
jacek2
(...) po cholerę o świcie zlewać wszystkie drogi w mieście wodą??? nigdy tego nie zrozumiem...
Informacja z Poznania - cyt.:
"(...) na poznańskie ulice wyjeżdżają polewaczki. Ich zadaniem jest nie tylko schładzanie nawierzchni jezdni i obniżanie temperatury okolicy, ale przede wszystkim zmywanie pyłów zawieszonych co pozytywnie wpływa na jakość powietrza."
-
Co do wpisu powyższego:
tak akurat, zniwelowanie pyłów zawieszonych. Rano wcześnie, gdzie jest raczej rześko i dosyć niska przyzwoita temp otoczenia. Nie lepiej zrobić to koło południa, gdy zaczyna robić się upalnie i kurzu w powietrzu i po przejeżdżających samochodach unosi się w ch...j?
Jestem alergikiem to wiem kiedy mój "kinol" (nosem zwany) wyczuwa więcej kurzu, pyłków i alergenów w ciągu dnia.....
myślę że znacznie poprawiło by to jakość powietrza w upalne dni....
-
^^^
IMO, najskuteczniejsze byłoby polewanie ulic w nocy/nad ranem, kiedy ruch jest mały i cały pył zalega na drogach. Potem, jak już się wzbije żadne polewanie nie pomoże. Zapewne polewaczek jest mało, więc muszą zacząć wcześnie, żeby wszystko sprzątnąć. Akurat miałeś pecha, bo w innym miejscu mogą być później.
-
Głównie poprawia to jakość portfela tych co organizowali przetarg. Co do jakości jazdy zdarzają się różne kwiatki ale ogólnie w takim okresie bywało gorzej. Najbardziej od lat zastanawiają mnie ludzie którzy potrafią co trochę hamować na prostej dwupasmowej drodze.
-
1 załącznik(i)
wlasnie wrocilem z wymiany oleju po 21 tys km
Przeglądy przeglądami ale trzymam sie zasady ze maks co 10tys zmieniam
Byla wymiana po 14500, teraz 21tys, nastepna 30tys zgodnie z przeglądem
Może wymiana po 6500 km to przesada ale wolę po 6500 zlać selenię niż tłuc się na niej 15tys
A potem to niech mnie cmokną
Załącznik 40486
-
Cytat:
Napisał
jacekviola
Może wymiana po 6500 km to przesada ale wolę po 6500 zlać selenię niż tłuc się na niej 15tys
[/ATTACH]
A co takiego złego widzisz w Selenii - no może poza zużyciem ?
Zalewałeś czymś innym ?
-
-
Cytat:
Napisał
Killer King
A co takiego złego widzisz w Selenii - no może poza zużyciem ?
Zalewałeś czymś innym ?
ponieważ selenia nie zapewnia odpowiedniej dawki prestiżu - takiej jak np dywaniki Rezaw ( dla ciebie - Razew) :wink:
a tak poważnie - kurde, nie wiem, nie mam jakoś zaufania do selenii. W każdym fiacie w którym mi to lali na gwarancji tak gdzieś po 7-8 tys km przebiegu zaczynala gwaltownie znikać. Jakby tracila swoje wlasciwości smarne.
Po wlaniu innego - nawet tak pogardzanego przez niektórych zwykłego lotosa - zawsze do wymiany zuzycie bylo stabilne.
Nie wiem, trochę tego nie rozumiem ale po prostu nie lubię tego oleju i tyle.
Poza tym dużo jezdzę po autostradach, ledwo wrocilem z zach-pomu a za tydzien znowu mazury, mierzeja wiślana, 3Miasto - chcialem wymienić.
-
Ja nie lubię selenii bo z zasady nie lubię monopoli, trustów i karteli ;-). Wg wszelkich danych jest to bardzo przeciętny olej za to niezbyt tani i sprzedawany jedynie dzięki mariażowi z FCA. Nikt poza userami aut tego producenta ani myśli tego stosować
-
Cytat:
Napisał
marx30
jest to bardzo przeciętny olej za to niezbyt tani i sprzedawany jedynie dzięki mariażowi z FCA.
dokładnie takie mam odczucia.
Jest tyle dobrych olejów i na dodatek tanszych od Selenii - Lotos, Shell, Motul - że nie widzę potrzeby jej stosowania.
Dałem sobie to nalać w ASO bo co się nagadali co to będzie z gwarancją jak cos dupnie w silniku ze machnałem ręką.
Byle do konca gwarancji.
-
3 załącznik(i)
Dla fanaberii zmienilem ramki na takie bez reklam
Załącznik 40489
Załącznik 40490
zarzuciłem tez uchwyty na rowery i oczywiscie koła bo lato w pełni...
-
Cytat:
Napisał
Talarsw
Dla fanaberii zmienilem ramki na takie bez reklam
Załącznik 40489 Załącznik 40490
zarzuciłem tez uchwyty na rowery i oczywiscie koła bo lato w pełni...
To sa te ramki firmy Alti Giri? Trzyma tablice rejestracyjna poprawnie zeby nie zgubic?
-
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...dc64a7db8b.jpg
Wychodząc z tego samego założenia też zmieniłem jakiś czas temu na takie. Do Kugusia też wpadły.
-
Tak alti giri. Sa lepsze niz standardowe bo lapiej dolegaja do klapy i tablica ciasno siedzi wiec jak trzaskam to tak nie halasuje ta ramka.