To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
jacek2
Myślę że trzeba przyjąć normę 1 litr na tysiąc km, i to jest najbardziej prawdopodobny wynik zużycia przez silnik 1,4 95KM:mad:
norma 1 litr na tysiąc km - chyba coś ci się popieprzyło w zerach . - jak coś piszesz to przeczytaj co napisałeś bo potem ktoś zerknie na twój wpis i lament
mam lpg - przejechane 45kkm i poszły w tym czasie 2 litry na dolewki / otworzyłem 3 butelkę z której dolałem może z 0,1l/ i tez zawsze mam max
-
-
Cytat:
Napisał
Gomez405
norma 1 litr na tysiąc km - chyba coś ci się popieprzyło w zerach . - jak coś piszesz to przeczytaj co napisałeś bo potem ktoś zerknie na twój wpis i lament
mam lpg - przejechane 45kkm i poszły w tym czasie 2 litry na dolewki / otworzyłem 3 butelkę z której dolałem może z 0,1l/ i tez zawsze mam max
Jak by mi się popieprzyło w zerach to bym bzdur nie pisał kolego Pawka. U mnie tyle wciąga oleju, i z tym sie pogodziłem. To że twój silnik z gazem ma skromny apetyt na oliwę to się tylko ciesz. I nie neguj tego co ktoś pisze, skoro tak wygląda rzeczywistość....
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Jakieś przekłamamnie. Mój post zacytowany napisał Pawka A nie Gomez 405, Nie mam wpływu na zapisy kompa.....:mad:
-
Witam
Mam w tej chwili 24 tyś przejechane, oleju bierze mi 100ml/1000km
-
Cytat:
Napisał
jacek2
Jak by mi się popieprzyło w zerach to bym bzdur nie pisał kolego Pawka. U mnie tyle wciąga oleju, i z tym sie pogodziłem. To że twój silnik z gazem ma skromny apetyt na oliwę to się tylko ciesz. I nie neguj tego co ktoś pisze, skoro tak wygląda rzeczywistość....
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
W jednym poście piszesz cyt." U mnie 21kkm najechane i 2 flaszki poszły w "motór". zacząłem nawet już ździebko trzeciej " - daje to ~0,1 l na 1000 km w drugim piszesz ze należy przyjąć normę 1 l na 1000 km / między wymianami dolewasz rozumiem 15 l oleju /i do tego się odnosiłem - weż się w końcu określ ile Ci spala a nie posądzaj mnie o pisanie bzdur - masz kolego problem z matematyką to nie moja wina
-
Pawka. Czytaj ze zrozumieniem- 21 tys km przejechane-wlałem 2l oleju. Z trzeciej bańki lałem setkę- co daje zużycie na 21 tys km 2,1litra oliwy. Kumasz już o co chodziło? Po co się tak pultać zaraz?????
-
Cytat:
Napisał
jacek2
Myślę że trzeba przyjąć normę 1 litr na tysiąc km, i to jest najbardziej prawdopodobny wynik zużycia przez silnik 1,4 95KM
Kumam, kumam ale zmień ten post powyżej bo do tego się cały czas nie odnosisz a mnie chodziło o ten właśnie post a nie ten o przebiegu 21 tys. Generalnie dla mnie koniec tej dyskusji - życzę zdrówka
-
Wzajemnie. Pozdrawiam...
Tu faktycznie był błąd, ale na poprawę było za późno.
Powinno być 1 litr na 10 000km
-
Cytat:
Napisał
jacek2
U mnie 21kkm najechane i 2 flaszki poszły w "motór". zacząłem nawet już ździebko trzeciej. Zawsze trzymam stan max na bagnecie. Jak to ktoś zaznaczył że oleju w tym silniku "jak flaków w słoiku w biedronce" to wolę być nadgorliwy i mieć ful w misce olejowej...
do max nigdy nie lej bo moze Ci sie minimalnie kiedyś przelać a niektóre silniki są na to wrażliwe (nie wiem czy akurat ten ale na wszelki wypadek - lepiej mieć wg mnie średni stan a sprawdzać często, nawet co 500km, choć ja tak nie robię bo mój nie pije;)
-
Cytat:
Napisał
TipoSedan
do max nigdy nie lej bo moze Ci sie minimalnie kiedyś przelać a niektóre silniki są na to wrażliwe (nie wiem czy akurat ten ale na wszelki wypadek - lepiej mieć wg mnie średni stan a sprawdzać często, nawet co 500km, choć ja tak nie robię bo mój nie pije
Biorąc go z salonu, tyle miał nalane. Sprawdziłem też w salonie kilka innych egzemplarzy (przy pomocy sprzedawcy- oczywiście) i wszystkie miały full. Po przeglądzie i wymianie oleju w serwisie też mi tyle wlano. Więc myślę że pełny stan zbytnio mu nie zaszkodzi.....
-
Na pewno miska ma jakiś zapas pojemności. Wg mnie jak przelejesz te 0.5 litra to nic się nie stanie.
https://www.youtube.com/watch?v=Udd9WNdyiXM&t=1202s
Nie wiem czy to dobry przykład - oceńcie sami.
-
Co do spalania oleju to moje spostrzeżenie nie jest zbyt odkrywcze ale jak jeździłem 11 tyś. spokojnie i w zasadzie po mieście plus jakieś krótkie trasy to oleju nie spalił zupełnie nic. W to lato zaliczyłem daleką trasę na południe 4 tyś. km , w zasadzie większość autostrady , prędkość 130-160 km/h i .... ubyło 1/3 na miarce. Teraz znów życie codzienne , powolne kulanie się i oleju znów nie bierze.
-
No to Ci powiem, że miałem identyczną sytuację jeśli chodzi o jazdę. Cały rok kulanie dookoła komina po mieście. 2x po 2 tys km do DE ale nawet po tej trasie nic mi oleju nie zeżarł. Chyba losowość silnika jak w polonezie.
-
No to ja się pochwale 900 km i pół bagnetu poszło. Zapowiada się ciekawie
-
Twój się dociera. Mi przestał brać po 5 tys.
-
Jak jeździłeś przy docieraniu chodzi mi o obroty?
-
Pierwsze 1000 km starałem się 3 tys nie przekraczać.
-
No to ja pierwsze e 500km do 3500 od 500 km tak do 4000 ale raz na jakiś czas i na niskim biegu ale 4500 dwa razy może dostał na 2-3 sekundy. Teraz mam 950 i czekam do 1500 km i włączam przycisk biedy. A i pali jak smok w okolicy 9
-
Spadnie.u mnie pierwsze spalanie to 11.5 lpg
-
Przycisk biedy jeszcze nie uruchomiony