Gdyby kolega przeczytał instrukcję obsługi auta, to wsteczny by nie zgrzytał. Po wciśnięciu sprzęgła należy odczekać minimum 2s zanim wrzuci się wajchę na R.
To jest widok strony w wersji do druku
Masz racje.ale czasami w pośpiechu popelniam blad i zgrzyta
Bez obrazy ale jak tak czytam to czasem mam wrażenie że ktoś pierwszy raz autem jedzie. Już na kursie prawa jazdy uczyli jak działa skrzynia i synchronizacja biegów i dlaczego na chama nie wrzucać jedynki i odczekać przed wrzuceniem wstecznego. Od czasów 125p manualne skrzynie niewiele się zmieniły. Jak zgrzyta przy szybko wrzuconym wstecznym to tylko sie cieszyc. Znaczy ze walki sa dobrze ulozyskowane i kreca sie bez oporow
Taki urok tej archaicznej skrzyni C514 pamietajacej jeszcze czasy Punto 1.
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Minął tydzień od zakupu i pierwsze 500 km na szafie.
Co mi się nie podoba ?
Brakuje mi możliwości sterowania radiem w kierownicy ale to wersja POP i podobno tak ma być.
Przyzwyczaiłem się do tego w poprzednim aucie i teraz trochę brakuje.
Wyświetlacz - prawy górny róg po odpaleniu pokazują się trzy ludziki a dopiero po kilkunastu sekundach temperatura zewnętrzna.
Wolałbym mieć temp od razu.
Opadająca sprzączka od pasów na dol , pomimo czarnej spinki.
No i trochę brakuje tej mocy szczególnie przy wyprzedzania ale liczby mówią same za siebie 95 KM I 127 Nm .
Wiedziałem ze tyle będzie i juz. ..
Jeśli czegoś jeszcze nie wiem jak poprawić ( tematy z początku postu ) to czekam na porady bo z mocą juz się nic nie da zrobić.
Pozdro 😊
Nas nie uczyli takich rzeczy bo w moich czasach bieg pierwszy był już synchronizowany, w dodatku jak ktoś nie jeździł fiatami to się może zdziwić kiedy w instrukcji obsługi każą czekać 2sekundy po wrzuceniu sprzęgła aby wrzucić wsteczny. Aby nie było, że jestem gołosłowny przedstawiam cytaty z instrukcji innych aut z którymi miałem do czynienia, i nie ma tam wzmianki o czekaniu aby wrzucić bieg wsteczny, dla tego ludzie przesiadający się do fiata się dziwią, czemu wsteczny zgrzyta.
z instrukcji opla :
Bieg wsteczny: po zatrzymaniu
pojazdu nacisnąć pedał sprzęgła,
nacisnąć przycisk zwalniający
znajdujący się na dźwigni zmiany
biegów i włączyć bieg.
instrukcja vw golf:
-W stojącym samochodzie (silnik na biegu jałowym) wcisnąć całkowicie pedał sprzzęgła.
-przesunąć dźwignię przełączenia biegów w położenie środkowe (bez włączonego biegu).
-Nacisnąć dźwignię przełączania, przesunąć całkowicie w lewo i następnie do przedu, w położenie wstecznego biegu rys.106 lub rys.107, w sposób pokazany na schemacie przełączania.
z instrukcji renault:
Pojazdy z mechaniczną skrzynią biegów:
Należy ustawić dźwignię zgodnie ze schematem
znajdującym się na gałce 1 i, zależnie
od wersji pojazdu, podnieść pierścień
przesuwając go w kierunku gałki, aby włączyć
wsteczny bieg.
z instrukcji peugeot:
skrzynia 5:
Popchnąć dźwignię zmiany biegów
maksymalnie w prawo, a następnie do tyłu.
skrzynia 6:
Podnieść kołnierz pod gałką, a następnie
popchnąć dźwignię do końca w lewo i do
przodu.
Bieg wsteczny należy włączać po
zatrzymaniu pojazdu, na wolnych
obrotach.
Jak widać powyżej nie jest to żaden wymysł, że jesteśmy zdziwieni taka pracą skrzyni biegów, bo ja pierwszy raz spotkałem się, że sprawna skrzynia może zgrzytać bo po wciśnięciu sprzęgła najpierw muszę zapiąć pasy i włączyć radio i dopiero mogę wbić wsteczny:)
pozdrawiam
Ja mam 6 biegów i też zgrzyta jak się nie odczeka 2 sekundy ;)
Wsteczny obok 6. Trzeba machać w prawo i dół
Kierownica u mnie nie drży przy żadnej prędkości.
Mam 700 km na liczniku i skromną opinię mogę mu wystawić , co bym poprawił bo sprawia malutki problem ,włączniki siedzeń podgrzewanych za bardzo schowane w schowku przy gniezdzie zapalniczki ,podłokietnik mógł być bliżej kierownicy 5 cm by było ok,ale ma więcej zalet co uprzyjemnia jazdę ,spalanie mam według komputera 6,5 l , skrzynia pracuje jak trzeba zmienia biegi że pasażerowie nie czują tego bo ja widzę na wyświetlaczu jaki bieg ,wszystko działa nic nie skrzypi oby tak dalej