a jak to wizualnie odróżnić jakie turbo siedzi? ma jakiś opis/odlew na obudowie? Pokażecie foto?
To jest widok strony w wersji do druku
a jak to wizualnie odróżnić jakie turbo siedzi? ma jakiś opis/odlew na obudowie? Pokażecie foto?
Przykładowe IHI VL39 na zdjęciu.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/aa3d42499c7c.jpg
Zaktualizowałem mój ostatni wpis,więc sorry za błędne info. Giannini , a czym sie różni ta VL39 od VL37 została jakoś wzmocniona ?
Też nie wiem , nigdzie nie mogłem się do tego dokopać. Jest to teoretycznie ta sama turbina w wersji rozwojowej. VL39 wkładana do silników z EURO6 , może trochę inna geometria wirnika , może waga elementów wirujących , a może jeszcze coś innego. Widziałem na żywo wkład (CHRA) od jednej i drugiej i optycznie żadnych różnic. Ale coś musi być , skoro mają inne oznaczenia.
U mnie w tjet siedzi IHI
Wypaplane z mojego Redmi Note 3 Pro
Dzięki za foto.
Czytając ostatnie posty wnioskuję, że w moim będzie garrett?
Garrett w tipo jest jak Yeti , wszyscy piszą że jest , ale nikt go nie widział.
Giannini zwracam honor w 3 Tipo które obejrzałem jest IHI (choć kolega upiera się że w hb z 2016r. jest garrett) sprawdzę we wtorek, środę jak auto wróci od Klienta bo jest to samochód zastępczy serwisu.
Proponuję też założyć nowy post jeśli kogoś interesuje turbina w Tipo bo lekko odeszliśmy od tematu tego TIPO SW (jak wiadomo nie każde SW posiada turbinę :-)).
Produkcja 9-ty tydzień. Widzę, że jest doprowadzony płyn chłodniczy do korpusu.Załącznik 28859Załącznik 28860
Loczek30 , taką turbinę to ma każdy w tipo t-jet i może sobie ją obejrzeć po otwarciu maski. Prosiłem o zdjęcia tipo z fabrycznie zamontowanym GARRETT-em
Admina proszę o wydzielenie ostatnich postów o turbo do oddzielnego wątku.
Wątpię, żebyś doczekał się takiego zdjęcia z seryjnego silnika, zwłaszcza w tej wersji mocy
Jest start&stop także musi być osobne chłodzenie, nic ni trzeba studzić.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Trzeba trzeba, poczytaj trochę o tym, to sie przekonasz, smarowania olejem gorącej turbiny nie zastąpi dodatkowy system chłodzenia, może tyko przedłużyć jej żywotność, ale nie wykluczy jej uszkodzenia przez gwałtowne odcięcie smarowania w momencie gdy po trasie od razu wyłączasz silnik.
Nasuwa sie jeszcze jedno pytanie czy to chłodzenie działa przy wyłączonej funkcji start/stop ;-)
Mam wersję z LPG (brak start stopu). Jeśli nie ma elektrycznej pompy dodatkowo, a wątpię żeby była kiedy oszczędza się na wszystkim. W momencie wyłączenia silnika i zarazem pompy wody, obieg staje, czyli chłodzenie też.