To jest widok strony w wersji do druku
-
A ja od dzisiaj jestem fanem systemu TPMS. Poprawnie zaalarmował o spadku ciśnienia, zanim sam zorientowałem się, że cokolwiek jest nie tak, być może ratując oponę przed dalszą destrukcją. Jest tylko mała, łatwa do naprawy dziurka (blachowkręt chyba).
-
A mówią że pośredni do dupy.
-
Wolno reaguje, spuscilem powietrze o 0.5 bar aby sprawdzic jak dziala i zareagowal po 15 minutach jazdy dopiero.
-
Bo to jest taki gówniany system, dla tych co nie czują, że od 15 minut jadą na "kapciu".
Napompujesz wszystkie koła na 4 bary, jest ok, spuścisz powietrze we wszystkich kołach do 1 bara, jest ok. A wszystko to bez dotykania przycisku reset.
-
Cytat:
Napisał
giannini
Bo to jest taki gówniany system, dla tych co nie czują, że od 15 minut jadą na "kapciu".
Napompujesz wszystkie koła na 4 bary, jest ok, spuścisz powietrze we wszystkich kołach do 1 bara, jest ok. A wszystko to bez dotykania przycisku reset.
Poczujesz spadek o 0.5 bara w tylnym kole, jadąc po mieście, do tego nie całkiem odśnieżonym? Ja nie, a system zauważył.
-
Bo ten system ma to wlasnie robić, wykrywać różnice, zmiana ciśnienia w jednym kole to zmiana danych spływających z jednego czujnika absu... inna prędkość obrotowa koła i bach lampeczka...
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Wolno reaguje, spuscilem powietrze o 0.5 bar aby sprawdzic jak dziala i zareagowal po 15 minutach jazdy dopiero.
System zadziałał mi 2 razy, pierwszy raz po dojechaniu do domu miałem 1,5 atm na jednym kole i śruba 6 siedziała ,wczoraj miałem wcześnie rano długą trasę i po kilku kilometrach zaświeciła się kontrolka i nerwówka co dalej ,zresetowałem na parkingu kontrolkę ,na oko nie dało się znależć koła awaryjnego z ubytkiem powietrza ,zrobiłem potem ponad 100 kilometrów i kontrolka się nie zaświeciła ,normalnie mam ciśnienie ok 2,4 -2,5 bar we wszystkich ,po sprawdzeniu miałem we wszystkich ponad 2 bary jednak w jednym było 0,2 mniej ,jednak we wszystkich kołach uszło mi ok 0,3 -0,4 bara przez 3 miesiące ,a wy co jaki czas sprawdzacie ciśnienie ,jutro sprawdzę ciśnienie czy coś nie mam wbite w oponę
-
Cytat:
Napisał
tipomirek
jednak we wszystkich kołach uszło mi ok 0,3 -0,4 bara przez 3 miesiące ,a wy co jaki czas sprawdzacie ciśnienie
Strasznie ciężko się Ciebie czyta. Dys-cośtam? Przez gumę zawsze powietrze powoli uchodzi, im starsza, tym szybciej. Ponadto, ciśnienie spada wraz ze spadkiem temperatury - podstawowa fizyka. Spokojnie można pompować 10-15% ponad zalecaną normę, żeby potem miało z czego spadać :cool:
-
Cytat:
Napisał
tipomirek
normalnie mam ciśnienie ok 2,4 -2,5 bar we wszystkich
A dlaczego tyle pakujesz?
-
Ja tez tak pompuje zawsze ok 0,2 wiecej niz na instrukcji... Poprostu spadek i tak nastepuje w ciagu 2 miesiecy wiec ze 3 razy na sezon letni czy zimowy dopompowywuje i jest caly czas w normie...
-
1 załącznik(i)
Załącznik 44980
Niewiarygodne, ale przeczytałem wszystkie tematy o felgach i nie natrafiłem na takie felgi jak na zdjęciu powyżej.
Czy ktoś wie co to za felgi?
Wiem coś niecoś o tych felgach, obdzwoniłem dzisiaj kilka ASO Fiata i nie wiedzą, albo nie chcą powiedzieć.
Mam problem z jedną felgą i chciałem dokupić. Ale nie można ich nigdzie znaleźć. Normalnie ,, biały kruk"
-
Cytat:
Napisał
piter
Załącznik 44980
Niewiarygodne, ale przeczytałem wszystkie tematy o felgach i nie natrafiłem na takie felgi jak na zdjęciu powyżej.
Czy ktoś wie co to za felgi?
Wiem coś niecoś o tych felgach, obdzwoniłem dzisiaj kilka ASO Fiata i nie wiedzą, albo nie chcą powiedzieć.
Mam problem z jedną felgą i chciałem dokupić. Ale nie można ich nigdzie znaleźć. Normalnie ,, biały kruk"
Oryginalne mają wytłoczony nr części po wewnętrznej stronie.
-
3 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
krowka1978
Oryginalne mają wytłoczony nr części po wewnętrznej stronie.
Jutro dokona się zamiana tych felg na oryginalne alufelgi, to spróbuję namierzyć ten numer.
Udało mi się ustalić, że są to felgi strukturalne, tj. stalowe, blaszane ze specjalnym kołpakiem, całość udaje z daleka alufelgi.
Jak na Fiata, a miałem już ich kilkanaście różnych modeli, to spotykam się pierwszy raz z takim wynalazkiem.
Nr felgi 52174860
Na al... znalazłem archiwalną ofertę z tymi felgami z opisem:
Do Fiata Tipo Cross
Jutro jest dzisiaj
NrZałącznik 44982Załącznik 44983