Kilka dni temu zamontowałem nakładki na pedały ..
To jest widok strony w wersji do druku
Kilka dni temu zamontowałem nakładki na pedały ..
Dzisiaj wleciała oryginalna Fiatowska popielniczka. Co prawda jestem osobą niepalącą, ale zawsze przyda się coś w rodzaju zamykanego schowka na różne to powiedzmy "śmieci".
W fabryczny otwór na kubek pasuje jak znalazł. Co prawda w euforii nie zdążyłem zrobić zdjęcia jak wygląda efekt końcowy u mnie, ale zdjęcia poglądowe z allegro myślę, że mówią naprawdę wiele w tym temacie. :lol:
Wszystko pasuje jak na wymiar.
Link do aukcji:
https://allegro.pl/oferta/nowa-orygi...dan-7153071537
Dla zainteresowanych:
Numer OE wg Fiata: 735354087
Długo nad tym myślałem, aż w końcu postanowiłem stworzyć własnoręcznie wykonaną naklejkę z włoską flagą na przedliftową atrapę do mojego Tipo.
Na bezpieczeństwo to nie wpływa, mocy to nie dodaje, ale jak na włoskie auto (w teorii...) wygląda naprawdę stylowo i świetnie się prezentuje. :cool:
Banan na twarzy bezcenny tym bardziej, że wykonanie według własnego pomysłu. ;-)
Załącznik 43944 Załącznik 43945 Załącznik 43946
Myślę, że to miejsce jest najbardziej optymalne na całej atrapie.
Flaga Powinna być turecka.
świetnie wygląda, ładnie wykonane, też musze pomyśleć o takim akcencie, o ile można oczywiście skopiować:smile:
Paninaro Oczywiście, że można skopiować. ;-)
Fajnie, iż taki pomysł jest dla kogoś inspiracją i zachętą. Z resztą nawet ten dział właśnie temu ma służyć.
Ponadto nie widziałem dedykowanych zestawów takich wlepek do Tipo, więc postanowiłem po prostu sam przetrzeć szlaki. I jak widać nawet mi to wyszło.
A tak po za konkursem, żebyś Ty jeszcze wiedział z czego ja to zrobiłem... :tongue
to może zdradź tajemnicę:smile:, bo właśnie dziś się zastanawiałem z czego to zrobić by to było trwałe
a ja w swoim Tipo kilka dni temu w końcu zamontowałem w osłonie silnika siatkę, bo u mnie w pracy na parkingu grasują kuny, a nie wiedzieć czemu Fiat w Tipo w osłonie pod silnikiem zrobił taką dziurę?, w Bravo osłona była kompletnie cała bez żadnych otworów a tu co? oszczędność plastiku? teraz przynajmniej jestem trochę spokojniejszy , bo te największe dziury zasłoniłem siatką.
Wiem że kuna jak będzie chciała to i tak wlezie, ale mając do wyboru mój samochód i inny z lepszym dostępem do komory to może wybierze ten drugi
po za tym ostatnio Tipo przegoniłem autostradą A1 do Kątów Rybackich i po drodze Malbork
Cytując klasyka... najprostsze rozwiązania są czasami najlepsze !!!
Miejscowa hurtownia elektryczna po raz kolejny stanęła na wysokości zadania. :lol:
Tak, wlepkę wykonałem z taśm izolacyjnych. Zielonej, białej, czerwonej oraz czarnej.
Najpierw całe to żebro atrapy (tak to nazwijmy umownie) porządnie przemyłem płynem do szyb. Również wewnątrz, tam gdzie plastik jest w czarnym macie.
Pierwszym etapem było naklejenie białej taśmy. A na nią z kolei zieleń i czerwień. Aby zachować równy kształt żebra to całość podwójnie okleiłem jeszcze czarną taśmą i wygląda to jak fabryki. Z resztą efekt macie na zdjęciach w moim poprzednim poście.
Ważna rzecz. Każdy skrawek taśmy ciąłem na pół wzdłuż jej długości, tak aby uzyskać jeszcze cieńsze paski.
Białą ponacinałem na rantach (tak około 1 cm długości), aby ładnie naddać ją na ranty żebra w atrapie.
Z zieloną oraz czerwoną zrobiłem analogicznie ale tylko już z jednej strony.
Całość dookoła podwójnie okleiłem jeszcze czarną taśmą.
Jak na razie ładnie przywarło i całkiem mocno się trzyma. ponieważ kupiłem świeże taśmy. Jak będzie dalej to tylko czas pokaże.
Chyba, że ktoś z Was znajdzie jakiś inny patent na to rozwiązanie. Jestem otwarty na takie propozycje, gdyż według mnie to naprawdę fajnie wygląda. ;-)
no to ja bym do Włoch tym autem nie jechał ;-). jak wiadomo tam pilnują sobie włoskiego interesu pomijając że nie pozwolili alfy produkowanej w Polsce nazwać Milano to jeszcze zatrzymali partię fiatów Topolino produkowanych w Maroku z emblematem włoskiej flagi. A jak wiadomo Tipo jest z Turcji więc mu włoska flaga nie przysługuje.
Ale turecka jak najbardziej :-)
https://allegro.pl/oferta/dywaniki-s...f-c3ae8b93bbc2
czy kupowałem podane wyżej
szukam czegoś dla swojego kombi
No takie właśnie dedykowane do kombi kupiłem na nie pasowały, za wąskie były.
Zawsze można zwrócić.
Ja co prawda mam sedana. I dość długo zastanawiałem się nad tym, które będą pasować i wyglądać tak jak oryginał.
Ostatecznie stanęło na tych:
https://allegro.pl/oferta/fiat-tipo-...we-15564367788
Pasowanie jak jeden do jednego wraz ze stoperami.
Jestem mega zadowolony. ;-)
A tutaj. Proszę. Dedykowane do hatchbacka oraz kombi. Z resztą tej samej firmy:
https://allegro.pl/oferta/fiat-tipo-...rg-13307243710
Za niskie bandy dookoła jak dla mnie.
No nie powiedziałbym. Choć to akurat jest kwestia indywidualnego podejścia.
Ja akurat bardzo sobie chwalę. Na moje potrzeby w zupełności wystarczają. Zarówno jakościowo jak i pod względem dopasowania.
Nie kryję, że to właśnie ten drugi powód postawiłem sobie za priorytet. Tym bardziej, że wzór przypomina ten z oryginału Fiata, a ponadto te dedykowane pod wersję sedan posiadają podstopnicę.
A ja dzisiaj wymieniłem w swoim tipo dolną kratkę i gril w przednim zderzaku. Roboty dużo, samemu zajęło mi to 6 godzin.
Wymienilem bo miałem małą stłuczkę i grill i dolna kratka były popękane, zderzak cały. Stłuczkę miałem ze dwa lata temu ale dopiero dzisiaj się za to wziąłem :okulary:
Jakby ktoś chciał coś robić ze zderzakiem przednim to pytajcie śmiało bo akurat już tą gehenne przeszedłem.
Załącznik 43971 Załącznik 43972
Załącznik 43973 Załącznik 43974
U mnie dzisiaj kolejna wymiana oleju oraz filtra powietrza i kabinowego. Przy okazji aby w przyszłości miska nie rdzewiała, a podobno w tipo to standard, pomalowałem ja czarnym sprayem. Tym razem zamiast Motula X-Clean 5W40 C3 silnik zalałem Olejem TEXACO havoline ultra s 5w-40 C3 podobno dobry olej z aprobatą fiata.
To w wolnossaku miska stalowa? W alfie z tym silnikiem była aluminiowa, w t jecie też jest alu.
Cena oleju Texaco jest nawet przyzwoita jak za tej jakości produkt. Za bańkę 4l zapłaciłem 120zl, Motul 8100X-Clean wychodzi drożej i trzeba kupić bańkę 5l więc dla mnie jest to nie jest to marnowanie 1l oleju - na 10 tyś. Km mój Tipo bierze około 1l oleju więc z banki 5l zostaje mi wolny litr którego nie wykorzystam a po kolejnych 10 tyś. km znowu muszę kupić 5l i znowu zostanie mi jeden litr którego nie wykorzystam. Co do miski to niestety w Tipo jest stalowa, jak we fiatach z początku lat 2000. Czytałem na forach, że w 5 letnich Tipo miska potrafili już zajść całą rdza więc, puki moja jest jeszcze ok, prysniecie 2 warstwami sprayu wysoko temperaturowego,powinna przedłużyć jej żywotność o kilka lat z czego powinien cieszyć się przyszły właściciel. Myślę że miska bez malowania powinna wytrzymać minimum 15 lat, ostatnio oglądałem 12 letnia pandę i Ducato 11 letnie, miski rude ale jeszcze nie ciekły - dla mnie ważna jest równiez estetyka więc pomalowanie jak najbardziej na plus.