To jest widok strony w wersji do druku
-
Aha - miałem wrażenie z rozpiski, że tankujesz. Pytanie "gdzie ono się psuje" ponieważ na Orlenie nie miałem nigdy problemu z paliwem.
Może chrzczą na wybranych BP lub mają inne problemy lokalne, nie wiem, ale dziwna zależność przynajmniej u mnie występuje.
-
I po prau stacjach u ciebie w okolicy oceniasz cały koncern? Jezdzilem po calej Polsce tankujac po conajmniej 3 razy w tygodniu bak do pełna na stacjach BP i nigdy w roznych autach nie miałem najmniejszego problemu. Ja osobiscie unikam malutkich stacji Orlen ktore kiedys były tak zwanymi stacjami CPN a teraz weszly do tej sieci. Co innego duze stacje Orlen tego koncernu.
-
Cytat:
Napisał
brylancik13 I po prau stacjach u ciebie w okolicy oceniasz cały koncern?
Na stronach UOKiKu są publikowane wyniki kontroli. Wpadki zaliczają głównie małe, prywatne stacje, chociaż i tym dużym się zdarzają. Tymczasem, mój tipek zawsze spala tyle ile mu wleję :cool: A na poważnie, na trasie około 6l/100, przy spokojnej jeździe po krajówkach schodzi poniżej 6, średnio (trasa+miasto) ok. 7.
-
Cytat:
Napisał
brylancik13 I po prau stacjach u ciebie w okolicy oceniasz cały koncern?
W pewnym sensie tak - u mnie ta reguła się sprawdza. Mała czy duża to kwestia względna. Cześć dużych tak na prawdę to punkty franczyzowe. Ważne są chyba procedury zapewnienia jakości. Skoro w 4 stacjach tej samej marki się przejechałem z dużym prawdopodobieństwem skłaniam się do tezy, że ich procedury nie działały. Nie wiem czy coś się zmieniło od 2-3 lat, ale po co testować, skoro mam pewną alternatywę.
-
TIPO 1.4 16V 95 KM Sedan - Benzyna
Przejechane pierwsze 605 km dopiero, z czego 180 km jedna trasa autostradą (120-140 km/h), reszta krótkie odcinki 7-8km (70-110 m/h)
6,5 L/100 komputer
7,1 L/100 moje obliczenia
Będę zapisywać każde tankowanie. Za jakiś czas wrzucę wyliczenia uśrednione z dłuższego okresu :)
-
Będę zapisywać każde tankowanie. Za jakiś czas wrzucę wyliczenia uśrednione z dłuższego okresu :)[/QUOTE]
Do statystyk polecam stronę Wydatki pod kontrolą - Motostat
-
-
Cytat:
Napisał
Tybek
Nie myślałeś o LPG robisz spore przebiegi? Przy dzisiejszych cenach w rok instalacja się zwróci Elpigaz - Kalkulator LPG
-
Wiem - miałem LPG w poprzednim volvo V70 i tam był silnik B5254T 2,5 T - 193 KM :-) Tam zwrócił mi się koszt insaliki w pół roku (3800 PLN) IV gen STAG300.
Tutaj póki co jeżdżę jak jest gwara i nie ruszam, bo nie mam zamiaru dawać auta do "ASO" i mam swojego gazownika, który dobrze podchodzi do tematu i założy to co ja chcę, a nie to co ludki dostają już w pociętych częściach i składają jak meble z IKEA.
Gdyby ktoś szukał dobrego gazownika z Poznania to polecam nie tylko ja ale i LPG-forum - nazwa firmy to PITEC.
-
U mnie spalanie wygląda tak - miasto 8-9 max. Na trasie jakieś 6.4 ale to zależy czy teren niezabudowany czy ekspresówki, na autostradzie jeżdżę raczej 140, tam spalanie wynosi jakieś 7-7.2. Jak dla mnie jest ok. Miłe zaskoczenie - komputer pokładowy zbyt mocno nie oszukuje. Nawet przy testach dziennikarze piszą, że Fiat chyba po raz pierwszy podaje rzeczywiste wartości. Może to też wpływ zmiany norm pomiaru spalania, które bardziej są zbliżone do normalnego użytkowania.
-
Tjet podaje spalanie z iście aptekarską precyzją, dziennikarze nie mają się czym podniecać bo było tak od samego wprowadzenia silnika czyli już 10 lat temu. Co innego zwykły 1.4 16v, ten zaniżał już w Stilo i jak widać do dzisiaj tego nie poprawili.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Hejka. Z tym zaniżaniem spalania to prawda, przynajmniej u mnie. Prowadzę stale notatki i wg komputera 7.5 l/100km. Wg tankowań i przejechanych kilometrów 9.42 l/100km. Dane na podstawie przejechanych 8800 km. głownie miasto ale trafia się tez autostrada.
Pozdrawiam.
-
Masz LPG wiec 7,5 + 20% = 9 l przekłamuje ci zatem o 0,42
-
Z moich obserwacji wynika, że na benzynie komputer zaniża ok 0,6 litra, a na gazie ok 1,2. Jednak ostatnio wychodzi mi różnica ok 2 litrów. I to nie jest dla mnie do końca jasne, tym bardziej, że nie jest to związane ze średnią prędkością, oponami, stacjami tankowania. Jeżdżę ok 90 km dziennie, ok 50/50 miasto/trasa. Średnie spalanie z 12kkm w sygnaturce, ale ostatnio rośnie :-(.
-
Cytat:
Napisał
sadist Pierwsze 430km od zakupu na pełnym baku. Krótkie odcinki 6km do pracy i do domu. Pozostałe km miasto i ostatnie 90km trasa. Starałem się nie przekraczać 3000 obrotów. I zonk :eek: Komputer wskazania: 9.8, kalkulator wskazania: 9.8 U lalaaa. Na krótkim odcinku trasy 6.5 na kompie. Trochę masakra w mieście. Mam nadzieje, że spadnie to trochę. Po 600-1000km przełączę na LPG doładowanie.
Pierwszy zbiornik LPG za mną:) 34,5 263 km przejechane. Przebieg na chwilę obecną 850km. Jazda nadal spokojna ok 3.000tyś. Miasto krótkie odcinki od 5 do 8 km. Średnia to 13,1/100km.
Może będzie lepiej. Gaz lany na SHELL