Niekoniecznie o dokładnie tych samych parametrach. Na pewno może być 5w-50. I tu zużycie powinno być realnie mniejsze.
To jest widok strony w wersji do druku
Niekoniecznie o dokładnie tych samych parametrach. Na pewno może być 5w-50. I tu zużycie powinno być realnie mniejsze.
Przejechane 26500 km dolałem ok. 0,8 litra, mam inny silnik? (1.4 95 KM)
Dokonałem precyzyjnego pomiaru ilości oleju pomiędzy min i max na bagnecie w 1.4 95 KM.
Wchodzi dokładnie 700ml.
1. ogólnodostępna literatura nt. olejów silnikowych
2. datasheety olejów
3. własne doświadczenie
Tak, a zlecenia fiata mozna Se wsadzić...
Tak, można se wsadzić przynajmniej w pewnym zakresie, bo dokładnie do tego, produkowanego od 2003 roku silnika Fiat kiedyś zalecał półsyntetyki 10w40 wg ówczesnych norm jakości. Można ruszyć dupę i poszukać w necie.
Do egzemplarzy Stilo wykazujących od nowości nadmierne zużycie oleju rzędu 200-300 ml. na 1000km serwis wlewał 10w50 a nawet 10w60 i to pomagało.
Te silniki były od początku robione na odpierdol i miały problemy z powtarzalnością. Nie miały natomiast żadnych problemów z trwałością pod warunkiem wymiany oleju co 10-15 kkm.
Piszę oczywiście o 1.4 95km
Miałem kiedyś Opla Corsę i w instrukcji było wymienionych kilka różnych lepkości oleju, zalecanych w zależności od temperatur, w jakich jest eksploatowany samochód. Więc i w tipku to 0W40 zapewne nie jest jakimś dogmatem. Ale byłbym ostrożny z eksperymentowaniem...
No fakt, te kilka lepkości w zależności od warunków użytkowania (klimat i temperatury) to i w instrukcji sportinga miałem....
Mała aktualizacja, do około 4500km dolałem 200ml oleju, na chwilę obecną mam 8000km i stan na bagnecie cały czas na max.
Auto bez gazu.
Poczytałem, poogladałem internety i wymieniłem olej po 15 000 na Mobil 5W50 Peak coś tam. Różnica jest zasadnicza!
1.Silnik 1.4 16V 95KM pracuje wreszcie ciszej a nie klepie jakby miał przejechane 100 000 km. 2.Podobno ten silnik jest produkowany we Włoszech i jeżeli tak jest, to mam wrażenie że makaroniarze zamiast tolerancji wymiarowej stosują nonszalancję wymiarową bo gdyby go Turcy robili to byłoby lepiej.
3.Slnik ma kilkanaście lat i linia produkcyjna może być wyeksploatowana lub nieprzesadnie utrzymywana w dopuszczalnym stanie technicznym
4. Chodzi jak zwykle o skok na kase -tani silnik z lini produkcyjnej która dawno sie zamortyzowala finansowo pozwala zwiekszyc marże producenta a klient przepłaca za auto z silnikiem o niedostatecznej jakości do ceny
Ja zmieniam na tego mobila.ewntualnie jest jeszcze valvoline 5w50 i millers 5w50z norma c3.mize spalanie oleju spadnie.narazie mysze skonczyc zapas orlen max expert 5w40c3,ale na pewno zaraz zniknie,znajac apetyt mojego tipo
By odczyt był wiarygodny, auto musi być ustawione na poziomym podłożu, a motor powinien być wyłączony przynajmniej przez dwie minuty (zalecenia producenta warto sprawdzić w instrukcji obsługi pojazdu). Pozostaje wyjęcie bagnetu, przetarcie go kawałkiem papierowego ręcznika, ponowne włożenie bagnetu do silnika, wyjęcie i odczytanie, czy poziom oleju zawiera się między poziomem minimalnym a maksymalnym
Czytaj więcej: Czynności, o których nie może zapominać żaden kierowca - nowiny24.pl
W mojej instrukcji od sedana jest napisane zeby odczekac najlepiej 5 minut i osobiscie tak wlasnie sprawdzam
Poda ktoś numer oryginalnego filtra oleju do 1.4 95? Albo zapoda linka gdzie można go kupić poza ASO. Znalazłem taki ale to na pewno nie oryginał:
https://allegro.pl/filtr-oleju-ufi-n...362183062.html
Słuchajcie a który pomiar jest bardziej wiarygodny? Ten po kilku minutach czy po kilku godzinach? Bo różnica stanu oleju pomiędzy tymi dwoma "sposobami" to jakieś 1/4 zakresu na bagnecie. Domyślam się, że po dłuższym postoju więcej oleju spłynie, silnik wystygnie więc kanały też się skurczą ergo w misce wyższy poziom bedzie.
Zawsze sprawdzam po kilu godzinnym odstaniu auta. Wydaje mi się że jakby zużycie oleju trochę ostatnio spadło. Najechałem lekko ponad 20000 tysi...
U mnie przez 7000 na docieraniu zjadł jakieś 300ml co daje 40-50g na 1000km. Zobaczymy co będzie dalej ale myślę, że więcej jak litr do pierwszej wymiany 15k nie doleję.
Kolego, u mnie do tych najechanych 20000 wychodziło na dolewkę ok 1l na 1000km. A to raczej mało nie jest....:mad: