Samuraj Jack to jest podforum dotyczące Fiata Tipo, dlatego poprzedni twój post przeniosłem do podforum o Fiacie Croma :
https://fiatklubpolska.pl/croma-446/...terfejs-45952/
A tutaj piszemy tylko o Fiacie Tipo
To jest widok strony w wersji do druku
Samuraj Jack to jest podforum dotyczące Fiata Tipo, dlatego poprzedni twój post przeniosłem do podforum o Fiacie Croma :
https://fiatklubpolska.pl/croma-446/...terfejs-45952/
A tutaj piszemy tylko o Fiacie Tipo
Sukces. Kilma zrobiona.!! Uszkodzony był rezystor wntylatora chłodnicy. Teraz jeszcze pozostał problem" otwartej "maski. Ktoś wie może jak to usunąć aby wróciło do normy? Wiem że coś namieszałem przy pomocy ALFAOBD. Wchodziłem Body comuter i teraz nie wiem jak to naprawić
Ciekawa sprawa bo wentylator to ma podstawowe zastosowanie do chłodzenia cieczy silnika i jeśli był uszkodzony rezystor to nie było wolnych obrotów wiatraka. Ten błąd jest widoczny w ECU silnika wiec dlaczego o tym nie wiedziałeś? Swoja droga to klima nie była uszkodzona w tym przypadku bo nadrzędne zadanie wiatraka chłodnicy to utrzymanie prawidłowej temp silnika. Każdą diagnostykę rozpoczyna się od kontroli pracy ECU silnika a w następnej kolejności elementy dodane.
Dziś po zrobieniu skanawnia przy pomocy ALFAOBD body comuter wyskoczyly mi następujące błędy
B1012 syrena
B1013 czujnik wolumetryczny
B1014 czujnik pochylenia
B1004 lina szefowa A-Bus
Jak to usunąć, naprawic?
Dodam że wyświetla mi się komunikat otwartej maski (gdy jest zamknieta) i alarm nieczynny
Aktywowałeś sobie alarm, musisz go dezaktywować w body w konfiguracji pojazdu.
Jak to zrobić? Mógłbyś wytłumaczyć krok po kroku jak to powinno być ustawione . Bo jestem zielony. Dziekuje bardzo za pomoc
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Trzeba wybrać alarm i opcje not enabled, następnie start ? Czy trzeba robić osiowanie proxy???
trzeba wybrać alarm > not enabled, potem start, potem next (bodajże) i trzeba zrobic osiowanie.
Niestety nic to nie pomogło zrobiłem wszystko jak napisałeś Nadal świeci się otwarta maska, alarm niedostępny. Najśmieszniejsze jest to że tam nawet nie ma czujnika otwarcia maski. Czy ktoś ma jakieś pomysły jak to naprawić?
Nikt pomysłu nie będzie miał. Musisz sobie przypomnieć co aktywowałes i to wyłączyć. Następnym razem będziesz miał nauczkę że jak coś zmienisz to lepiej sobie to zapisz co zmieniłeś, aby później uchronić się przed takimi właśnie problemami, wynikającymi z bezmyslnego grzebania w konfiguracji pojazdu.
Przy czym nie zawsze sie udaje naprawic co sie zepsuło czego jestem najlepszym przykładem ;-). A w konfiguracji fabrycznej sa też błędy. Jak mi JTN włączył czujnik luzu działało to tak jak powinno (tzn. nie podbijał obrotów na luzie i na luzie dalo sie odpalic bez wciskania sprzegła). Potem to zepsułem i aso wgrało swoją konfigurację i dupa. Nie ma wprawdzie błędu ale jakby luzu nie widział (podbija obroty przy puszczaniu sprzegla i zawsze trzeba wciskać sprzegło do odpalenia).
hello i am amarkbd
Panowie jaka aplikacja ( najlepiej darmową) , jestem w stanie podejrzeć korekty paliwowe. Mam Viaken stn1170 elm327 v3 USB. Z tego co widzę torque którym bym mógł to zrobić, komunikuje sie tylko po BT. Sprawdzalem OBD autodoctor,ale nie widzi korekt. Alfa OBD w wersji 2.0.0 nie komunikuje mi sie ze sterownikiem silnika. Z góry dziękuje za pomoc.
Czy adapter Bluetooth 4.0 Icar V gate pro jest w stanie jakimś programem zmienić opcję np. piszczenia pasów czy tylko możliwe jest to do wykonania adapterami po USB a tym tylko mozna czytac ECU? program może być płatny
Bluetooth i USB to tylko sposób połączenia . Icar tylko łączy się z silnikiem więc pasów nie wyłączysz . Ponadto ani tym interfejsem ,ani tym programem tego nie zrobisz .
Osobiście za pomocą iCar2 Vgate OBD2 bluetooth + AlfaOBD wyłączyłem piszczek pasów w swoim Tipo. Można też więcej opcji przestawić tym interfejsem. Niestety osiowania na moim nie jestem w stanie zrobić do końca.
A do wyłaczenia pasow potrzeba robic osiowanie?
Nie ,nie trzeba