To jest widok strony w wersji do druku
-
dudu$, rozumiem, że ani na benzynie ani na LPG nie masz pełnej mocy. Daj żyć sondzie lambda i wymień emulator. W Pandzie 1,1 miałem ten sam problem i to właśnie on był sprawcą zamieszania. Zwróć uwagę na stan paliwa PB, bo jesli to faktycznie emulator to auto jedzie na dwóch paliwach i benzyny też będzie ubywało.
-
_domin_ dzięki za radę. Sprawdzę emulator od razu po włożeniu nowej sondy lambdy.
-
Cytat:
Napisał dudu$
po włożeniu nowej sondy lambdy
Jeśli faktycznie masz ta z alledrogo to myślę tak jak waho., ;D
-
Z tego co się dowiadywałem u gazownika i w necie na różnych forach , przy instalacji gazowej II generacji ( jakiej jak u mnie w aucie) z silniczkiem krokowym potrzebna jest sprawna sonda lambda ponieważ z niej odczytywane są informacje przez silniczek krokowy gazu który odpowiedzialny jest za obroty biegu jałowego na gazie i jeżeli lambda jest walnięta to nie będzie możliwość wyregulowania gazu - Tak jest u mnie . A dopiero sygnał z silniczka krokowego instalacji gazowej przekazuje sygnał do emulatora sondy lambdy który jest tylko po to żeby nie pokazywały się błędy w komputerze auta podczas jazdy na gazie.
-
A Ty ten silniczek krokowy to masz do napędu otwarcia przepustnicy czy nastawnika biegu jałowego?
Cytat:
Napisał dudu$
przy instalacji gazowej II generacji[...]
Przy instalacjach od 1,5gen (STAG 2L) wzwyż jest potrzebna sprawna emulacja sondy do regulacji otwarcia atuatora gazu (silnika krokowego).
Cytat:
Napisał dudu$
silniczek krokowy gazu który odpowiedzialny jest za obroty biegu jałowego na gazie
Bzd...ura. Za obroty biegu jałowego odpowiada silnik krokowy tyle że przepustnicy. Przy instal IIgen na parowniku masz by-pass który puszcza wystarczającą ilość gazu do tego aby zasilić silnik, chyba że ten by-pass został z niewiadomych przyczyn zakręcony. A na marginesie atuator przewodu gazowego nigdy się nie zamyka do końca.
Cytat:
Napisał dudu$
jeżeli lambda jest walnięta to nie będzie możliwość wyregulowania gazu
Zgadza się.
Cytat:
Napisał dudu$
sygnał z silniczka krokowego instalacji gazowej przekazuje sygnał do emulatora sondy lambdy
Raczej na odwrót :)
Cytat:
Napisał dudu$
emulatora sondy lambdy który jest tylko po to żeby nie pokazywały się błędy w komputerze auta podczas jazdy na gazie.
Pełni również inne zadania.
-
Cytat:
Napisał dudu$
jeżeli lambda jest walnięta to nie będzie możliwość wyregulowania gazu
Jeżeli, jeżeli, weź miernik w łapki i sprawdź. Jestes pewien, że lambda jest uszkodzona? Najpierw doprowadź do ładu i skladu prace silnika na PB, a później działaj z gazem. Jak będziesz robił jedno i drugie na raz to nic z tego nie wyjdzie.
Cytat:
Napisał dudu$
Mam problem ze swoją sieną który zaczął się od tego że postanowiłem dzisiaj rano odłączyć i spowrotem podłączyć sondę lambdę oczywiście na wyłączonym silniku
Czy przed odłączeniem lambdy było ok?Czy auto prawidłowo jeździło na benzynie, czy też muliło?
-
Problemy z autkiem zaczęły się jakieś 2 miesiące temu. Po kolei różne rzeczy - świece, przewody , silniczek krokowy itp. i nic to nie dało Teraz doszedłem do wymiany kolejnej rzeczy jaka jest sonda Lambda. jak to nie pomoże to tak jak koledzy piszą sprawdzę emulator lambdy. Z biegiem czasu myślałem że autko ma również problemy z jazdą na benzynie ale okazało się ze tylko mi się wydawało. Więc coś jest nie tak z instalacją gazowa .
[size=2][ Dodano: 2010-07-01, 21:23 ][/size]
Wymieniłem sondę lambę i wszystko wróciło do normy już się nie muli :)