To jest widok strony w wersji do druku
-
kolego egon ,w moim poście napisałem jak słusznie zacytowałeś "prawie idealnego" i tu jest ten bubel. Celowo napisałem "prawie" bo "prawie robi wielką różnice" :D 8) Jak pisałem, idealny SWR (równy poziomowi 1 w pełnym zakresie kanałów) jest trudny do osiągnięcia, wręcz moim zdaniem nieosiągalny i niemożliwy (bo są to założenia czysto teoretyczne-tak jak np. wiele zjawisk, badań i obliczeń w fizyce), przynajmniej się jeszcze z takim nie spotkałem, nawet na forach.
A co do przycinania to zdarza się, nie raz to widziałem i o dziwo naprawdę zdawało to egzamin (bat był minimalnie za długi) jak by tak nie było to bym tego nie pisał :)
-
Anteny nie wolno przycinać, a jesli nie da się osiągnąć SWR na przyzwoitym poziomie to znaczy że coś z instalacją jest do duszy albo z przyrządem lub po prostu antena w tym miejscu nie będzie poprawnie pracować ( np rynienki, relingi, zderzaki i inne podobne dziwne miejsca).
A co do zysku to wogóle śmieszne to jest bo każda antena na pasmo 11m czyli CB nie ma zysku a wręcz tłumi sygnał ze względu na swoją długość względem długości fali.
-
madmodeno, ja miałem na Lemmie 1700 (ponad 180cm) SWR rzedu 1,1 na kanale 1szym, 1,2 na 20tym oraz 1,1 na 40tym :D
Cytat:
Napisał Hipo
Anteny nie wolno przycinać, a jesli nie da się osiągnąć SWR na przyzwoitym poziomie to znaczy że coś z instalacją jest do duszy albo z przyrządem lub po prostu antena w tym miejscu nie będzie poprawnie pracować ( np rynienki, relingi, zderzaki i inne podobne dziwne miejsca).
Dokładnie, kumpel mój (troche w tym siedzi) zamiast anteny ciął np. kabel ;) bo nie wszyscy wiedzą, ze to tez ma znaczenie ;)
-
egon , z tego co kojarze to LEMM 1700 to antenka z motylkiem czyli praktycznie mocowana na stałe do karoserii a więc ma dobrą masę względem karoserii więc nie ma się czego dziwić tak dobrego SWR :) a poza tym czym dłuższa antena (pisałeś o 180 cm) tym lepiej, łatwiej uzyskać dobry SWR. W Twoim przypadku nic tylko się cieszyć z tak dobrego wyniku. CO do porównania to się nie dziwię że masz lepszego SWR niż ja, to raczej normalne i standardowe przy dłuższej antenie i z dobrym masowaniem z karoserią, nie ma się co licytować z magnesówkami. Każdy wybiera wedle gustu,upodobań i jego potrzeb, a według mnie nie ma potrzeb i najmniejszego sensu dziurawić karoserii dla lepszego SWR rzędu 0,1 do 0,2 (których taką wielkość i tak się nie odczuwa, przynajmniej lwia część użytkowników) i to jeszcze na kanałach granicznych których mało się używa.Jak już ktoś się uprze na tych małych dziesiątkach SWR to lepiej w granicach najczęściej używanego kanału czyli 19 i jemu bliskich.
-
Cytat:
Napisał madmodeno
nie ma potrzeb i najmniejszego sensu dziurawić karoserii dla lepszego SWR rzędu 0,1 do 0,2 (których taką wielkość i tak się nie odczuwa, przynajmniej lwia część użytkowników)
Tu sie z Tobą zgodzę ;) ja dziurawiłem dach z tego powodu iz w Tipo klapy są z tworzywa i niema na nich wogóle masowania i SWR jest poprostu kosmiczny ;)
madmodeno, co do reszty to sie z Tobą zgadzam ;)
-
posiadam zestawik Presidenta Harrego II wraz z anteną Sirio ML-145. SWR rzędu 1,2 na 1 i 40 kanale, a na 19-20 1,1 :) antena została przycięta około 0,5 cm dla uzyskania lepszego SWR także to nieprawda, że się ich nie przycina, poprawiło się znacznie, no, ale co komu prawda :)? dodam, że mam osadzoną po środku dachu przy tylnej szybie. zasięg nadawania około 15 km, odbiór(jeśli nadaje ktoś z dobrym sprzętem) potrafi dojść do 20-25 km.
-
PaweeeeK legendy krążą, że na takim zestawie przy odpowiednich warunkach atmosferycznych kierowcy zbierają hindusów :lol:
-
panowie coscie sie tak uparli na ten SWR, jak jest 1,5 to jest ok i sie nei ma co brandzlowac za przeproszeniem, wspolczynnik fali stojacej ma tylko znaczenie przy nadawaniu i starty mocy dla wskazania do 1,5 sa okolo 2% z tego co pamietam, kolejna sprawa to ciecie anteny, sa sytuacje, ze trzeba i koniec a kto roznosi teorie ,ze to nie mozliwe i fabryczna antena powinna dac sie zestroic malo widzial w dziedzinie radiokomunikacji, kolejna sprawa, rowny SWR na calej 40tce - niemozliwe, jesli ktos osiagnal to ma popsuty miernik (wystarczy popatrzec w specyfikacje strojenia kazdej anteny) :)
-
miernik jest dobry, a odchylenie SWR uzyskane przez podcięcie anteny tylko 0,1 ;) pozytywnie całkiem ;) planuje jeszcze w niedalekiej przyszłości dokupić jakiś porządny wzmacniacz do radyjka, żeby mieć silniejszy sygnał ;)
-
pamietaj tylko ,ze wzrost sygnalu o tzw 1s (w skali Santiago Radio) osiagalny jest przez 4 krotne zwiekszenie mocy, lepiej zainwestowac w dobry mikrofon z kompresja :)
-
znajomy ma wzmacniacz na 270 W ;) a o mikrofonach z kompresją nie słyszałem. mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat?
-
kompresja czyli wzmocnienie modulacji dynamicznie regulowane, taki wzmacniacz czulosci mikrofonu, czesto wiecej daje jak zwiekszenie sily fali nosnej, szczegolnie przy modulacji AM gdzie kiepski wzmacniacz w polaczeniu z kiepskim radiem czesto powoduje przemodulowanie amplitudy i slychac cie ale tak niewyraznie ,ze nie wiadomo co mowisz a do tego zaklucasz po 10 kanalow w gore i w dol
-
w sensie, że jest jakiś suwak na mikrofonie czy coś ? bo w tym temacie się nie interesowałem także nie mam pojecia.
-
nie, to dzieje sie automatycznie
-
-
poszukaj na allegro mikrofonu ze wzmocnieniem i kompresja a moze jeszcze z poglosem, taka zabawka naprawde powoduje, ze jest cie slychac w tym tlumie ;)
-
Jak Cie słuchać na 15km to sobie głowy nie zawracaj niczym więcej, co Ci da że zalecisz jeszcze dalej a nie usłyszysz odpowiedzi bo korespondenci z drugiej strony nie będą w stanie dolecieć do Ciebie ?
-
ja koledzy posiadam Unidena 520 i antene sirio ml-150 ,przykrecilem go do osłony bezpiecznikow przy lewej nodze :) zestaw Ok zasieg przy dobrym wietrze 7km, w zwiazku z tym ze uniden jest jakoby zakazany to zlapala mnie policja (za zawracnie na zakazie) i nie zwracali na to uwagi...
-
Cytat:
Napisał mr_yagooda
przykrecilem go do osłony bezpiecznikow przy lewej nodze
ja tam mam Alana 87 :P
Cytat:
w zwiazku z tym ze uniden jest jakoby zakazany to zlapala mnie policja (za zawracnie na zakazie) i nie zwracali na to uwagi...
sprzedaz jest zakazana a nie posiadanie, wczesniej sprzedaz byla dozwolona, wiec mogles go wlasnie wtedy kupic a prawo nie dziala wstecz
-
w sumie racja, mam dość dobry zasięg, wystarczający, więc chyba nie będę się bawił w takie rzeczy ;) no może w przyszłości.