To jest widok strony w wersji do druku
-
Hmm jeśli chodzi o schemat elektryczny, to wygląda na to że się wszystko zgadza. Wtyczka i przewód do wentylatora z zewnątrz wyglądały całkiem ok. Wyjąłem resztę przewodu z peszla izolacja na kablu wyglądała jak ser szwajcarski. W zasadzie nie było miedzianego kabla tylko coś siwego spalonego. Zacząłem wycinać przewód a w zasadzie izolację do momentu aż natrafię na miedziany przewód. Skończyłem około 0.5 mm od wtyczki wentylatora. Przylutowałem to co zostało do nowego kabelka i spiąłem piny 87 i 30 - wentylator ruszył. W tej chwili jest już chyba tak jak ma być, choć całość dalej nie działa :-(. Gniazdo przekaźnika 284 pomiary na pinach:
pin nr.87 +12V
pin nr.30 0V (po spięciu z 87 też +12V)
pin nr.86 +12V
pin nr.85 0V
Mam awizo. Przyszedł przekaźnik. Zaraz go wymienię to zobaczymy.
No chyba że na gnieździe 85 (od komputera) coś powinno być?
-
Poszukaj WorkShopManual pod swój silnik.
Ten 127 to przed tymi przekaźnikami wtyczka taka rozsuwana.
-
Napisałeś że spiąłeś piny 87 i 30 w przekaźniku 284 i wentylator ruszył.Skoro tak to pozostaje kwestia sterowania przekaźnikiem 284.Czyli można powiedzieć że pozostała kwestia sygnału z kompa.Żeby teraz załączyć wentylator musisz troszkę nagrzać silnik.
-
Cytat:
Napisał
Zielony
Napisałeś że spiąłeś piny 87 i 30 w przekaźniku 284 i wentylator ruszył.Skoro tak to pozostaje kwestia sterowania przekaźnikiem 284.Czyli można powiedzieć że pozostała kwestia sygnału z kompa.Żeby teraz załączyć wentylator musisz troszkę nagrzać silnik.
No właśnie chodzi o to że silnik się nadal zagrzewa, bo wentylator nie chce ruszyć.
[COLOR="Silver"]
[SIZE=1]---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post dodany był o 17:12 ----------[/SIZE]
[/COLOR]Chłopacy!!! Hurrrrraaa działa!!!!
W końcu!!!:yahoo:
Na pinach wszystko było już dobrze. Tylko jeszcze przekaźnik padł. The new one załatwił sprawę. Nawet k...wa nie wiecie jak się cieszę:partyman:.
Serdecznie dziękuję Wszystkim za pomoc i życzę Wesołych Świąt, Mokrego dyngusa, Szerokości, bezproblemowego świątecznego dojazdu i wszystkiego czego tam sobie tylko życzycie ;-)
-
Tak jak pisałem, miałem to samo (problem z przekaźnikiem)