To jest widok strony w wersji do druku
-
O przeróbki KKL sie marwtić nie musisz bo wpinasz się we wtyczkę Fiata a nie do złącza OBD (bravo z 99 nie ma OBD zgadza sie?).
Jak korzystasz z przejsciowki OBD-Fiat to nie musisz nic kombinować - po prostu podłącz wtyczkę. Jak zamierzasz wpinać sie drucikami do KKL to wylacznie 3 kableki: pin4 - masa, pin 7 - linia K, pin 16 - +12V
Edytowane 3 min pozniej:
Kilka zrzutów ekranu z mojego testu:
http://img30.imageshack.us/img30/4083/ecuscan1.jpg
http://img695.imageshack.us/img695/5575/ecuscan2.jpg
http://img691.imageshack.us/img691/927/ecuscan3.jpg
http://img685.imageshack.us/img685/2429/ecuscan4.jpg
-
klimekkk, dzięki za fotki. Wiem że nie ma obd tylko 3 pinową wtyczkę. Ogólnie to zamówię przejście z obd2 na fiata 3 pinową żeby nie kombinować. Miałem z początku właśnie na druciki, ale nie są to duże pieniądze więc już zamówiłem.
Chodziło mi o przeróbki vaga w kwestii podpięcia modułu airbag. Trzeba coś tam przepiąć albo dolutować. Przy okazji chciałem sprawdzić czy uda mi się poduszkę skasować i czy wogóle z moim modułem poduszek się połączy.
-
Jak napisałem wyżej - nie musisz nic robi - wszystkie wtyczki mają tak samo wyprowadzoną linię K więc bez żadnych przeróbek podłączysz się do silnika i airbag (w przyszłości również do ABS). Przeróbka jest potrzebna tylko do samochodów ze złączem OBD
-
Fejsik zamówiony :) czekam co pokaże w starciu z 2.4TD pewno poduszki i ABS jeśli dobrze pójdzie, ECU niestety nie ma na liscie.
-
klimekkk, ok zgadza się wszystko tak jak Kolega napisał. Rzeczywiście nie mam obd więc nic nie muszę dolutowywać tylko podłączać i sprawdzać. Przejście z obd2 na fiat 3 pin zamówione vaga pożyczę jak zadziała a mam taką nadzieje że się połączę z moim autem to zamawiam od razu.
P.S Dzięki za fotki. O efektach poinformuje. Pozdrawiam
-
Mam takie pytanie przy temacie:
jak sprawdzić jaki sterownik mam u Siebie w Aucie?
bo niby ten patent działa z:
Kod:
Magneti Marelli IAW 49F Injection (1.6) EXPERIMENTAL
BREED MY 97 Airbag (2F)
BREED MY 97 Airbag (2F-S)
BREED MY 97 Airbag (2F-2L-S)
BREED MY 97 Airbag (2F-2L)
A ja nie wiem jaki ja mam, gdzie to można zczytać bądź po jakim elemencie można dokładnie stwierdzić?
-
Cytat:
Napisał Hipo
Euroscan, program to Visa 1,83 i jest chyba darmowy z tego co mi wiadomo. Tyle że euroscan wymaga kompa z dwoma fizycznymi portami COM. Wszelkie przejsciówki i inne wynalazki nie chodzą.
A mozesz wskazac przykladowy produkt na Allegro? Pelno tego w roznych ksztaltach i cenach.
-
Cytat:
jak sprawdzić jaki sterownik mam u Siebie w Aucie?
Zajrzyj pod maskę i przeczytaj co na nim napisane - nie musisz nic rozbierać choć lusterko może okazać się pomocne
-
Cytat:
Napisał scorcher
A mozesz wskazac przykladowy produkt na Allegro? Pelno tego w roznych ksztaltach i cenach.
Ile kosztuje solidny Euroscan to zobacz na stonie viaken.pl Niektóre produkty z allegro są powiedzmy kiepskiej jakości bo do euroscana dostajesz gotową płytkę, procka z wsadem i co niektórzy próbują robić samemu interfejsy a różnie to wychodzi.
-
Wlasnie z nimi rozmawiam. Pewnie kupie;)
-
W którym miejscu powinienem znaleźć ten sterownik a raczej tabliczkę znamionową na nim?
-
Kurcze, z 200zl za urzadzenie robi sie prawie 800zl, bo laptop z COM + przejsciowka PCMCIA, wtyczki (do roznych aut). Ech...
-
Tak jak Kolega klimekkk, podawał z IAW 49F łączy się bez problemu. Wszystko działa jak należy.
Ale w spisie jest też 115 16V z roku 99 pojemnośc 1.8 i takowy ma mój ojciec ale z nim się nie łączy.
klimekkk, mam pytanie. W ostatniej zakładce są testy różnych elementów. włączałem przekaźnik pompy paliwa, wtryskiwacze czy np włączałem wiatrak chłodnicy itd. Ale test silnika krokowego nie działa, tzn zaznaczam opcję klikam wykonaj i pojawia się komunikat nie pamiętam jaki i nic się nie dzieje. Czy sprawdzałeś to u siebie, bo nie wiem czy to błąd programu czy u mnie silnik znowu niedomaga?
Pozdrawiam
-
HiPo!! I jak? Dostales juz tego KKL'a? Sprawdzales FiatScana ??:) Bom ciekaw. Moj znajomy zdolniacha elektronik dzisiaj zmajstrowal Techa2 do Opla (kosztowalo nas to 15zl) - wszystko smiga. Jutro projekt EVROSCAN rusza (rownolegle z budowa frezarki cnc;P wiec moze byc roznie), jedziemy po klocki do elektronicznego. Jak cos sie dowiem to bedziecie z tym na bierzaco;) Pozdrowki. Znalazlem jeszcze jeden fejs w necie, i wyglada mi na to ze powinien dzialac z FiatScan'em, bo sa tylko linie K, L i GND (jak we wtyczkach fiaciora). Bede go jutro montowal, zobaczymy co to do..
-
Niestety u mnie Vag KKL poległ na całej linii, teoretycznie powinien łączyć się z ABS i jaskami ale w praktyce w obu przypadkach brak komunikacji, na egzaminerze i jedno i drugie gadało bez problemu.
-
Hipo, podejrzewam że w kolejnych wersjach programu dojdzie obsługa pewnych brakujących centralek.
-
Mam EUROSCANA i faktycznie nie robi wszystkiego tak jak piszą,ale jest przydatny i z niektórymi fiatami nie ma problemu.Gdyby ktoś chciał zakupić już gotowy taki zestaw,to nosze się z zamiarem sprzedaży,bo ten się już wrócił i zakupiłem nowy sprzęt właśnie pod Fiatskan i właśnie go zkonfigurowałem.
-
Witam,
Wybaczcie że odkopuje taki stary temat ale mam problem ze swoim autem. Dowiedziałem się już sporo ale że jestem kompletnym laikiem chciałbym prosić o weryfikację.
Zaznaczam że żaden z mechaników w okolicy nie potrafi mi pomóc. Nie mają odpowiedniego oprogramowania/kabli czy czegoś tam.
Najczęściej spotykanym softem diagnostycznym w mojej okolicy jest Autodata (w różnych wersjach) do tego "kable z euro złączem" (OBD?). Czy jeżeli zakupie Adapter euro -> fiat 3pin to rozwiąże moje problemy? Czy muszę uzbroić się w cały komplet ELM + adapter + FiatECUScan aby dowiedzieć się co dolega mojemu samochodzikowi?
-
http://fiatklubpolska.pl/zrob-sam-49...uterowa-13189/
tu jest dział stworzony specjalnie do takich pytań, więc polecam poczytać go może akurat cos się rozjaśni
-