http://www.immoralroses.ovh.org/fiat2.jpg
http://www.immoralroses.ovh.org/fiat3.jpg
To jest widok strony w wersji do druku
To ja napiszę od siebie jeszcze tyle że moja Marea pali średnio 11l/100km spokojna jazda(jazda tylko po mieście) natomiast jak się jej pozwoli pokazac pazur to i 14l/100km jest mało, 147KM lubi wypić.
10 litrów to norma dla naszego silnika aczkolwiek jak będziesz zmieniał biegi przy 2,5-max 3 tyś i nie boisz się wrzucić 5 przy 60 k/h (Marysia tego nie lubi a Tempra uwielbiała) to zejdziesz do 8. Jak tak jeżdżę i u mnie działa. :lol:
mnie udaje sie robic 6-6.5l/100km stosujac podstawowe zasady eco drivingu, minimalne spalanie jakie osiagnalem, jadac extremalnie eco, to 5,55l/100km.
biegi zmieniasz przy 2000 rpm, hamujesz silnikiem, nie wciskasz gazu powyzej 3/4, wylaczasz silnik jak postoj trwa powyzej 30 sekund i generalnie nie szalejesz.
Owszem ograniczasz tak spalanie ale obawiam się, że tak jeżdżąc możesz szybko wypalić zawory.Cytat:
Napisał matpilch
Do tego jeżdżąc z niską prędkością na wysokim biegu powinno się jeździć z górki lub na prostym, pod górkę lub gdy chcemy przyśpieszyć trzeba zredukować i to o 2 biegi.
Wg. mnie chyba najbardziej ekonomiczne jest wrzucanie 5 w okolicach 60 (w zależności o skrzyni i silnika) i toczenie się totalnie bez gazu utrzymując prędkość a silnik wtedy pracuje "jak na luzie". Ja osobiście tej techniki jazdy nie lubię ale z doświadczenia swojego i kolegów wiem, że tak można urwać do 1,5 l na 100km.
Dobry przepis żeby zarżnąć silnik, szczególnie benzyne która z natury lubi obroty.Cytat:
Napisał matpilch
ok, to ja czekam az padnie.Cytat:
Napisał Hipo
chociaz 9 lat i 220 000 to juz dosc dlugo... : /
A jaką masz kompresje bo wg mnie jak zrobiłeś tak 220tys. km bo zawory już nie trzymają wcaleCytat:
Napisał matpilch
Co do sprawy prędkość - obroty to zweryfikuj sprawność prędkościomierza .
nie mam pojecia.Cytat:
Napisał szela
musze przyznac ze nie dbamy o brave jakos specjalnie, tzn poza tym co obowiazkowe to praktycznie nic nie robilismy, a mimo to jezdzi az milo.
nawet jezeli ten caly eco driving jej szkodzi, to roczne oszczednosci na paliwie wynosza okolo 5000 zl, przy zalozeniu sredniego spalanie 10l/100km.
i jesli mialbym przeznaczyc te 5000 na remont silnika to pewnie troche by mi zostalo : )
Bravo 1,6 16V 103 HP '99
Miasto: 7,1-8,2 (niższe wartości przy jeździe zgodnej z zasadami ecodrivingu, wyższe jazda w korkach)
Trasa: 5,6-6,2 (90-110 km/h)
Autostrada: 7,2-8,5 (130-150 km/h bez gwałtownego przyspieszania = spalanie zbliżone do jazdy miejskiej ).
Ecodriving = zmiana biegu na wyższy po osiągnięciu 2000 rmp
Uwaga: obroty silnika nie mogą spaść poniżej 1500 rmp (czytaj: powyżej 1500 obroty bezpieczne dla silnika).
Info uzupełniające: na przewodzie paliwa zamontowany magnetyzer, przewidywać rozwój sytuacji na drodze, unikać gwałtownego hamowania i przyspieszania.
Najskuteczniejsza metoda pozwalająca na ograniczenie spalania we wszystkich fiatach: amputacja prawej nogi na wysokości kolana.
nie jeździć
Ten sposób ograniczenia spalania jest chyba najpewniejszy, a do tego nie grozi kalectwem ;)Cytat:
Napisał zuch29
ja dzisiaj wymieniłem ta nieszczęsną sonde zobaczym co i jak filtry wymieniałem jakies 800km temu wiec zobaczymy co to da albo poprostu ten typ tak ma :D :doubt:
a jak ja mam ograniczyć spalanie przy automatycznej skrzyni biegów? teraz łyka ok. 13l/100 :sciana:
Bravo 1,6 16v 103km pali w zależności od jazdy. Biegi zmieniam tak około 3500rpm i po mieście wychodzi około 8,5/100 (jazda do 80km/h w mieście). Na trasie jak się jedzie równo tak do 110km/h to wychodzi ponizej 6. Auto z 98 roku ma przejechane niecałe 90 tyś km. W rodzinie od nowości.