To jest widok strony w wersji do druku
-
Zgadza się, imbus 12 (którego, notabene, nie mam i muszę kombinować po sąsiadach :P), ale mam inny problem - nie mogę zlokalizować wlewu oleju od góry skrzyni. Miszko napisał, że od przodu auta powinien być korek od wlewu - gdzie on jest? Na skrzyni? Nic nie mogę dojrzeć... Pomóżcie! :)
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
EDIT: Okej, już znalazłem. Dla potomnych - wlew oleju jest tuż obok czujnika biegu wstecznego, musimy pamiętać, żeby mieć dwa klucze - 10 i 12 (spuszcza się 10). Na szczęście mój Tata ma sąsiada mechanika dysponującego odpowiednimi narzędziami :)
-
1 załącznik(i)
Nie od góry, a od przodu. Jakby czoła skrzyni, na wysokości powiedzmy halogenów.
Trudno fotkę odszukać z tym miejscem, coś tam znalazłem. Zaznaczyłem, przy tym czujniku biegu wstecznego to jest.
Korek spustowy masz po prawej stronie, tak jakby pod półosią od strony kierowcy. Pewnie zawalone jest tam brudem, więc musisz oczyścić.
Załącznik 4338
-
Dobra, po robocie. Poza problemem z odkręceniem śruby spustowej nie uświadczyliśmy trudności. Na moje oko spuściliśmy jakiś litr syfu, bo olejem tego nie da się nazwać (dobrym pomysłem okazało się podniesienie auta z boku, dzięki czemu zleciało więcej), a nowego oleju weszło około 1,5 litra do oporu. Od sąsiada mechanika dostałem bardzo przydatny wydruk z jakiegoś programu dla mechaników pokazujący, co i jak. Jak tylko wrócę do domu, zeskanuję toto i wrzucę ku pamięci. Mam nadzieję, że wybaczycie mi plamę po oleju na samym środku ;).
A efekt? Biegi wchodzą jak ta lala, zupełnie jak w nowej skrzyni. O to właśnie chodziło ;]
-
No to ja muszę się za to też zabrać :) I co są normalnie klucze ampułowe do korków oleju? Którą część auta podnosiłeś żeby zlać olej?
-
-
Wybacz, że dopiero teraz odpisuję, ale nie miałem dostępu do kompa. Tak, normalne imbusy, 10 i 12, tak jak pisze lukq, podniosłem auto od strony pasażera - wylało się znacznie więcej i szybciej. Oczywiście, po zlaniu całości auto wraca na wszystkie koła :). Do wlania oleju do skrzyni bardzo przydatna jest szpryca, albo inne urządzenie strzykawkopodobne (choćby strzykawka o jak największej pojemności), bo inaczej nie da rady nic wlać. Aha - praca na kanale znacznie ułatwia zadanie, ale to chyba oczywistość ;]. Powodzenia!
PS: Niestety, wydruk o którym pisałem w poprzednim poście zostawiłem u Taty w garażu, ale następnym razem będę pamiętał, żeby go zabrać i zeskanować ;].
-
1 załącznik(i)
A powiedzcie mi taką rzecz.. Na skrzyni są 3 śruby jakby spustowo/wlewowe.
Ta zupełnie u góry to wiadomo - tu wlewa się olej (niebieska)
Ale potem są jeszcze dwie. Najlogiczniej to ta najniższa na imbus 12 (czerwona) powinna być do zlewania oleju,
ale jest jeszcze jedna na imbus 10.. Którędy spuszczać stary olej?
Załącznik 4493
-
-
Kupiłem dziś zwykły ampuł 12 ale nawet jego będę musiał skrócić żeby tam się między skrzynią a mocowaniem wahacza zmieścił..
Do czego jest ten trzeci korek?
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
-
3 załącznik(i)
Witam mam problem ze zlokalizowaniem korka spustu i wlewu oleju ze skrzyni biegów/ Czy ktoś może miał doczynienia z skrzynią od silnika 1.2 i wie gdzie one się znajdują ????
Załącznik 17267Załącznik 17268Załącznik 17269
-
-
W pierwszej fotce masz korek na środku zdjęcia - centralnie wielki na imbus ;) To jest chyba do wlewania bo jest dość wysoko. Poszukaj podobnego niżej i po sprawie..
-
Na pierwszej fotce koło łapy jest korek wlewowy (duży imbus), spustowy jest od spodu w najniższym miejscu skrzyni, nie widac go na żadnej fotce.
-
W weekend też planuję wymianę oleju w skrzyni biegów.
Moje pytanie jest takie - Czy wlewając oleju maksymalną ilość jaką się da nie doprowadzę do wzrostu jego ciśnienia i rozszczelnienia elementów uszczelniających (o ile takie są).
W Zembrowiczu jest schemat skrzyni ale nie mogę z niego wywnioskować czy istnieje takie niebezpieczeństwo.
Więc proszę o radę - lać aż do przelania, czy może po przelaniu trochę spuścić oleju ?
I drugie pytanie jaki olej kupić ? Żeby nie przepłacić ale żeby miał odpowiednie parametry ?
-
-
2 załącznik(i)
Jeszcze jedno pytanie :
Czy oznaczna na zielono - to śruba wlewu
a na czerwono - to śruba spustowa?
Innych nie znalazłem /np. śruby rewizyjnej/ - chyba ,ze przeoczyłem , bo są niewidoczne jak się patrzy od dołu przy niewielkim uniesieniu pojazdu.
Załącznik 24195
Załącznik 24196
Skrzynia ma oznaczenie :
C.514.5.13.44.46479128 /dwie ostatnie cyfry niezbyt czytelne/