To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
marchewka -
Cytat:
Napisał Albercik
kolego, co do marchewy świecącej - nie przejmuj się opiniami o ładowaniu, bo to nie ta kontrolka
Co to tego,że to nie ta kontrolka to masz rację,ale w momencie niskiego napięcia(czyli słabego ładowania)marchewa się zaświeci,i nie tylko mzrchewka bo dotyczy to też np ABS ,czy AIR BAG.Tak będzie się też działo w momencie wysokiego prądu ładowania,jak "zdechnie"np regulator napięcia. Cytat:
Napisał AndrewW
A najlepiej to pożycz od kogoś akumulator i spróbuj na nim pojeździć.
Z tym się zgadzam jak to nie zadziała przyczyny trzeba będzie szukać gdzieś indziej.
-
Cytat:
Napisał ROBERT61
ale w momencie niskiego napięcia(czyli słabego ładowania)marchewa się zaświeci,i nie tylko mzrchewka bo dotyczy to też np ABS ,czy AIR BAG.Tak będzie się też działo w momencie wysokiego prądu ładowania,jak "zdechnie"np regulator napięcia.
niestety nie w fiacie. już parę razy to przerabiałem (brava 1.4 - altek nie dostawał prądu wzbudzenia i przez to padał akus) i auto po prostu gasło. kontrolka wtrysku owszem się zaświecała, ale dopiero jak silnik zgasl...
-
ladowanie sprawdzone 14,5V styki poczyszczone na rozruszniku,pojezdzimy zobaczymy?ale mi sie wydaje ze kturys z czujnikow temperatury lub powietrz bedzie nawalac ostatnio nawet przegazowanie nic nie pomaga ale wylaczenie zaplonu i odczekanie 2-3min i jest ok dziwne?
-
Cytat:
Napisał piotr1343
ale mi sie wydaje ze kturys z czujnikow temperatury lub powietrz bedzie nawalac ostatnio nawet przegazowanie nic nie pomaga ale wylaczenie zaplonu i odczekanie 2-3min i jest ok dziwne?
Jesli dobrze zrozumiałem, to nie kręci Ci rozrusznik jak jest ciepły, tak? Czy kręci, a nie odpala, bo juz nie wiem...
-
AndrewW---specjalnie dla ciebie--
opisze to tak nieraz mozliwe jest przejechanie np100km i nic a nieraz przejedzie ok10km i oswieci sie marchew po prze gazowaniu auta znika i po paru km znow to samo-czyli oswieci sie ja prze gazuje i znika i tak kilka krotnie az sie zapali na stale gdy sie oswieci auto pali jak by na 3 gary,ale raczej nie ma problemów z wejsciem na wyższe obroty,kable WN,swiece-nowe cewka sprawdzona iskra jest-diagnostyka nic nie wykryła prócz tego ze rozrusznik bierze więcej pradu na rozruchu niż powinnien
rano wsiadam autko pali cacy,po przejechaniu parunastu km,stane i akus kaput-tak jakby wyladowany byl,postoje z 15-20min-z trudem ale zakreci postoje dluzej to kreci ok czyli akus doladowuje sie-wraca do stanu pierwotnego, akus centry-PLUS lampka-oko kture jest w nim swieci na zielono czyli akus mysle ze jest ok sprawdze jak bede mial gdzies dostep do miernika ladowanie
-
Cytat:
niestety nie w fiacie. już parę razy to przerabiałem (brava 1.4 - altek nie dostawał prądu wzbudzenia i przez to padał akus) i auto po prostu gasło. kontrolka wtrysku owszem się zaświecała, ale dopiero jak silnik zgasl...
Duże :!: na jakich obrotach to sprawdzałeś?piotr1343,
-
Cytat:
Napisał ROBERT61
piotr1343 napisał/a:
adowanie sprawdzone 14,5V
Duże :!: na jakich obrotach to sprawdzałeś?piotr1343,
Przy zapalonych światłach, na wolnych obrotach i przy lekko nagrzanym silniku ładowanie powinno oscylować w granicach 14-14,4 V wtedy jest OK
-
Cytat:
Przy zapalonych światłach, na wolnych obrotach i przy lekko nagrzanym silniku ładowanie powinno oscylować w granicach 14-14,4 V wtedy jest OK
bez obciazenia i w miare zimnym silniku bylo sprawdzane jesli dobrze pamietam to pokazywal 14.....do 14,5V przy pelnym obciazeniu -swiatla ogrz-szyby,foteli wszystkiego co bylo dostepne spadlo o 2V bez gazowania na biegu neutralnym,narazie naladowalem akus(cala noc)i kreci ok jak narazie mysle ze akus jest walniety i nietrzyma,stad moga byc te spadki napiecia przy odpalaniu i bledy z rozrusznika
[size=2][ Dodano: 2009-04-30, 19:47 ][/size]
bylem dzis znow na kompie i znow nic?! czy jezeli mam zwarcie na akusiu to marchewka bedzie sie palic?bo przejechalem 20km zgasilem auto wrucilem za 10min i ledwo co krecil,ale jak postoi z 20-30min to kreci bez zarzutu tak jak-by napiecia nie trzymal czy to moze mie cos wspulnego z akusiem?
-
Cytat:
Napisał piotr1343
jak narazie mysle ze akus jest walniety i nietrzyma,stad moga byc te spadki napiecia przy odpalaniu i bledy z rozrusznika
Moim zdaniem powinieneś go wymienić(jeśli masz wolne środki)i tak niczym nie ryzykujesz,bo jego "żywot"nie potrwa długo.
-
Cytat:
Napisał piotr1343
jak narazie mysle ze akus jest walniety i nietrzyma,stad moga byc te spadki napiecia przy odpalaniu i bledy z rozrusznika
Podstaw inny akumulator, albo jedź do elektryka to Ci sprawdzi akumulator przyrządem. Będziesz miał jasność. Pewnie nawet nic Cię za to nie skasuje.
-
ROBERT61
AndrewW po punkcie za pomyslowosc zwarcie w akusiu miedzy celami strasznie czuly na spadki napiecia jest ten komp
ja mam 50ah 450A Centra Plus on nadaje sie do malucha lub CC,SC niestety mego juz nie pociagnie jaki akus mi polecacie do marysi 1,6 dodam ze mam w aucie troche odbiornikow,a co najwazniejsze zeby byl dobry i wytrzymal jak poprzedni(5L)ja myslalem o 60-61ah i przynajmniej500A na rozruchu cena tak do 250zl
-
Cytat:
Napisał piotr1343
ja myslalem o 60-61ah i przynajmniej500A na rozruchu cena tak do 250zl
60-65Ah w zupełności wystarczy,nawet jak masz klimę i inne odbiorniki.Polecałbym Ci też Centre Plus,są to dobre aku,miałem kilka w swojej karierze i żaden mnie nie zawiódł. :lol:
-
Cytat:
Napisał piotr1343
ROBERT61
AndrewW po punkcie za pomyslowosc zwarcie w akusiu miedzy celami strasznie czuly na spadki napiecia jest ten komp
Cieszę się, że jest ok i dzięki :-)
-
piotr 1343 jak zakończył się Twój problem z marchewką, co było przyczyną? Mam takie same objawy z tym wyjątkiem że u mnie zawsze kręci dobrze i zawsze odpala. Pomóż proszę!
link do mojego problemu:
http://fiatforum.com.pl/topics6/kont...ight=marchewka