To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam ja mam dośc podobny problem tylko ze nie wiedzieć czemu u mnie są wahania. Otóż jadąc na majówkę po całym weekendzie przy jeździe mieszanej wyszło mi spalanie około 7.8litra na 100km ale przy bardzo oszczędnej jeździe. Ostatnio znowu w trybie mieszanym samochód spalił mi 13.5 litra. Nie wiem co się dzieje . Z tym ze da się zauważyć że samochód raz fajnie sie zbiera żwawo przyspiesza a następnym razem czuć ze jest bardzo ociężały . Coś zaczyna się psuć nie wiem co. Wymieniłem cewkę zapłonową, wcześniej byłem na komputerze i mechanik stwierdził niby że sonda w porządku . Temperatura silnika trzyma się ok(wskazówka na czerwonej linii)...
Tylko ze ostatnio czasami dało się czuć zapach benzyny w kabinie, sprawdzałem nie ma wycieku czy to możliwe ze wtedy własnie silnik jest zalewany???
-
Fakt, 13l to dużo, chyba, żebyś naprawdę ostro piłował tym silnikiem. Twoje odczucia są dobre. W pierwszej kolejności sprawdź czujnik temperatury silnika. Sonda lambda to też dobry trop. Najlepiej podłączyć komputer i sprawdzić w trakcie jazdy. Przy okazji spięcia - zobacz jakie odczyty ma czujnik temperatury silnika (jego uszkodzenie może powodować zalewanie motoru). Na zimnym będzie palił dobrze, ale po nagrzaniu może być zalewany.
-
witam mam bardzo podobny problem jak autor te same objawy a stało się to po wymianie wtryskiwacza który prawdopodobnie uszkodził się po ruskiej benzynie :) po założeniu nowego nie moglem go odpalić kolega odruchowo odkręcił powrót paliwa zaczęło chlapać i tak jakby się odpowietrzył i płynnie leciało paliwo ale zostały takie objawy nie mam odcinki przy 4500 opada jakby paliwa mu zabrakło a przy jeździe ok 3 tys mocno szarpie ale to tylko na biegach 2, 3 i trochę na 4 ale na niskich obrotach ma moc i ładnie przyspiesza. nie podoba mi się dźwięk podawania paliwa przez papkę na zapłonie kiedyś było cicho teraz jest głośniej
maiłem albo jeszcze mam wodę w paliwie dolewałem 98 i już poszło 2 litry dynaturatu raczej powinno usunąć wodę ale nie w tym jest problem czemu nie może wejść w obroty i szarpie ???
-
a moze wtrysk nie odpowedni z dwoma czy 4 dzirkami ? sprawdzałęs wszystkie kable do wtryskiwaczy czy nigdzie nie przerwany ? moze ten wtrysk co wymieniałęs też był uszkodzony - albo reszta wtryskiwaczy nie działa do konca poprawnie
-
z 4 był identyczny. wtryski są już sprawne bo jak fajkę ze świecy zdejmę słyszę różnice w pracy silnika ale przed chwila zauważyłem ze po odpaleniu silnika pompka paliwa zaczyna pracować i cały czas bije paliwo a z tego co wiem jak raz nabije to potem ciśnienie samo pobiera paliwo bez pomocy pompki a dźwięk jakby nie dawała rady jakby coś ja blokowało ale bije dalej pewnie już zaczyna siadać jutro będę musiał podpiąć moje ferrari pod komputer może coś ciekawego się wtedy dowiem
-
z tego co wiem to pompka pracuje cały czas - podczas startu poprostu ma wieksze obroty aby nabic cisnienie startowe ;)