Cytat:
Napisał opti
odpowiedz mi na takie pytanie, jakim olejem byl zalewany wczesniej?
Właśnie tego nie wiem na 100%.
Auto kupiłem od zaprzyjaźnionej firmy w ubiegłym roku bo zmieniali wszystkie samochody.
Miało wtedy 119k km. Mój błąd był taki, że nie dopytałem o to przy zakupie a teraz to nikt tam nie pamięta tego kiedy olej był zmieniany i z jakiego na jaki. Wiem tyle, że poziom oleju był i jest prawidłowy, sam olej na "bagnecie" był brązowo czarny - teraz jest czarny.
W bagażniku (w schowku) jest natomiast dolewka (1 litr) Mobil 1 do diesli 10W40 i stąd domniemanie, że zalany był 10W ale nie wiem tego na pewno. Dorzucić do tego fakt, ze to firma to pewnie lali tańszy. Z dolewki nie musiałem korzystać bo poziom oleju cały czas jest ok (nie ubywa).
Jak się pytałem mechanika to mówiłem, że nie wiem co tam było lane wcześniej ale podejrzewam po dolewce w bagażniku, ze właśnie 10W - to powiedział, żeby nie wlewać 5W tylko 10W. To samo powiedział mi gość od którego zawsze biorę części i ten ze sklepu - tak czy inaczej wszyscy się pytali jaki był lany wcześniej i jak powiedziałem, ze nie wiem na pewno to powiedzieli, ze lepiej zalać 10W - i jak na razie nie mam podstaw, żeby im nie wierzyć.