To jest widok strony w wersji do druku
-
Za pierwszym razem żarówkę świateł mijania wymieniałem 3,5h i kląłem na czym świat stoi, 2 tygodnie temu od strony akumulatora wymieniłem w 15min - rekord świata, jak dla mnie. odkręcałem aby osłonę górną aku. Dodam , że dłoń też sobie przyrysowałem przy tej operacji. Czynność te w ten sposób mogą wykonać osoby które nie posiadają zbyt wielkiej graby co najwyżej średnią i sporo cierpliwości. I na pewno nie za pierwszym podejściem.
-
ja h7 wymieniam tez po odkreceniu osłony aku,ale kierunkowskazy i halogeny juz przez nadkole:]
-
ja zamówiłem na allegro teraz dwie H7 i będę wyjmował całe lampy i czyścił od środka porządnie bo ciemne są strasznie
-
Ja po zakupie Stilo wymieniałem najpierw lewą żarówke, za chwile padła prawa, potem 3 miechy spokoju i znowy lewa,a co dalej......... zaraz znowu prawa, pojechałem prywatnie do elektryka z Fiata i ten powiedział mi że nie ma sensu, bo to normalne i zazwyczaj Stilo krótko wytrzymuje w żywotności świateł mijania (chyba bład fabryczny) idzie za duże napięcie ponoć na przednie żarówki. Kazał mi kupić w Fiacie specjalną wiązkę która osłabia napięcie (ale nie światło) i montuje się jakieś 0,5 h już niedługo minie rok i odpukać narazie święty spokój.... Njaciekawsze jest to że produkują specjalnie taką wiązkę żeby po części wyeliminować problem , a nie zamontują jej seryjnie w autku...
-
Rafi NS, ile dałeś za tę wiązkę ?
-
nie pamiętam ale chyba coś koło 80-100 zł tylko nie pamiętam czy z robocizną czy bez, bo montował mi to ten sam elektryk z Fiata, tylko na prywatnej audiencji ;)
-
Ja wymieniałem lewy reflektor, bo poszły mi wszystkie mocowania. Jak uderzyłem w sarnę. Musiałem do tego zdemontować cały przedni zderzak i chyba będe tak robił przy wymianie żarówki. Mam auto już prawie 1,5 roku i na razie musiałem tylko wymienić jedną żarówkę, druga mi poszła przy uderzeniu. Próbowałem się dostać od góry, od strony silnika, ale miałem problem ze skrzynką od akumulatora.
Siedziałem nad nim 3 godziny. Ale taraz wiem za co się trzeba zabrać, gdzie szukać śrub i teraz wystarczy pewnie mniej niż 1 h.
-
Wymiana lewej żarówki jest możliwa poprzez zdjęcie nadkola.
http://download.fiat-bg.org/Books/St...ing_bumper.pdf
Polecam też zaglądanie na Autokącik.
Tam jest mnóstwo manuali z serii Jak To Zrobić.
http://autokacik.pl/showflat.php?Cat...#Post284024243
Mam nadzieję, żę moderator nie będzie mieć za złe odnośnika na inne forum z kategorii STILO.
Warto korzystać z obu forum. Oba bardzo cenne :)
-
Panowie, jeśli chodzi o wymianę w lewym leflektorze to wyjmujemy akumulator, następnie możemy nagiąć w stronę podszybia plastikową skrzynkę od akumulatora i dostęp gotowy, jeśli idzie o prawy reflektor to odkręcamy zbiornik spryskiwacza.
-
Jak pisałem wyżej - jeśli ktoś jest mocno sprawny manualnie i nie ma niedźwiedziego łapska - wystarczy zdjąć obudowę od aku i żaróweczkę wymieniamy jedną ręką. Trzeba uważać tylko, żeby wtyczka od żarówki nam nigdzie nie spadła bo ciężko będzie się wtedy po nią dostać :)
Ale jak ktoś ma mniej wprawy i więcej czasu to polecam zabawę w rozbieranie aku, nadkól itd