To jest widok strony w wersji do druku
-
aha dzięki waho., eh te zakładanie alarmu jeszcze mnie będzie kosztowało kasowanie błędów... :?
[size=2][ Dodano: 2009-04-27, 17:45 ][/size]
ale ja mam na pewno złącze w komorze silnika, trzy pinowa kostka zamontowana na deklu z bezpieczników. Pokazałem na zdjęciu strzałka...
http://images45.fotosik.pl/113/b78b60495c7ef8b4m.jpg
tam się koles wpiął i wszystko skasował i miał do wszystkiego dostęp...to jak to jest z tymi złączami :?:
-
Tam jest wtyczka od ABS'u i nie mógł mieć z niej dostępu do wszystkiego, dostęp do wszystkiego z jednego gniazda jest w autach po lifcie mających EOBD, z kolei to złącze siedzi przy bezpiecznikach z tego co pamietam.
-
Cytat:
Napisał POKER
to jak to jest z tymi złączami :?:
Tak jak pisałHipo, Robiłem ostatnio wekenda i miał złącze od poduchy tam gdzie Ci napisałem.
-
Witam. U mnie również pali sie kontrolka AIRBAG w Marei 1,6 16 V '99. Elektro-Magik powiedział mi że jak jest bład poduszek to przy odpalaniu auta kontrolka na chwilkę gaśnie i potem zapala sie na stałę. U mnie pali sie non stop od odpalenia i cały ukłąd AIRBAG nie uzyskuje połączenia z egzaminerem. moze wiecie koledzy co to może być? Uszkodzony sensor? Prosze o pomoc.
-
Skoro,są takie objawy,to na pewno jest to poważniejsza usterka.Napisz jak długo jeździsz tym autkiem,lub w jakich okolicznościach się to stało.Proponowałbym abyś nie "grzebał"w samej centralce,czy przy przewodach od instalacji AIR-BAG,bo poduszki są wyzwalane elektrycznie i w momencie zwarcia mogą wybuchnąć.To jest zadanie dla doświadczonego elektryka. Jedyna rzeczą którą możesz sam sprawdzić to bezpieczniki bo po prostu może nie mieć zasilania.
Ale to już chyba sprawdził elektryk,bo pisałeś,że był podłączany do examinera.
-
Otóż kontrolka pali się od momentu przywiezienia autka z Niemiec. Nie udało się uzyskać jakichkolwiek informacji od poprzedniego właściciela, tak więc sposób w jaki powstała usterka jest tajemnicą. Elektromechanik skłania się ku nowej centralce gdyż jest to tak naprawdę jedyna część której stanu nie udaje się określić (nie "widzi" jej komputer diagnostyczny) w przeciwieństwie do prawidłowych wiązek, bezpiecznika, samych poduszek. Pytanie jest takie: w jaki sposób można zdiagnozować samą centaralkę-sensor układu AIRBAG, gdyż planuje poszukać tej części z drugiej ręki. O kosztach nowej z serwisu nie będe się rozpisywał bo wiadomo. Pozdrawiam.
-
Jak byłem w FIacie na praktykach n lat temu też mieliśmy podobny przypadek w Stilo, w samochodzie do jazdy próbnej klient przygwoździł "delikatnie" (o dziwo nic się nie połamało) w serwis :P poduszka nie wystrzeliła ale zrobił się taki fatal error że o ile dobrze pamiętam wymieniana była nie tylko centralka AirBagu ale też i centrala silnika bo samochód nie chciał odpalić i zero komunikacji.
-
Cytat:
Napisał Hipo
Cytat:
z jednej strony mają rację. z drugiej zaś tylko komp może coś rozjaśnić, bo podłączenie kosztuje 150 zeta
Skąd Ty takie ceny bierzesz ? ASO fiata kasuje 70 ziko za podpięcie auta pod egzaminer i sprawdzenie każdego sterownika i wykasowanie błedów.
chyba u Was w Jarosławiu :P ASO Carserwis WuWuA - 150 zeta i nie ma zmiłuj...
-
Cytat:
Napisał pavloalpin
w jaki sposób można zdiagnozować samą centaralkę-sensor układu AIRBAG, gdyż planuje poszukać tej części z drugiej ręki
Są elektronicy,którzy zajmują się tego typu diagnozą i przywracaniem centralek AIR-BAG do "życia"nawet po cresh,ale nigdy nie korzystałem z ich usług i nie wiem z jakim skutkiem naprawa jest skuteczna :roll:
-
Cytat:
Napisał Albercik
chyba u Was w Jarosławiu ASO Carserwis WuWuA - 150 zeta i nie ma zmiłuj...
Popatrz na date postu a później mędrkuj ..... :roll:
-
wiec u mnie kapem wpinał się w ta wtyczkę:
http://images49.fotosik.pl/116/655f72f39779872bm.jpg
i miał dostęp do wszystkiego - kasował błędy i jeszcze sprawdzał krokowca czy chodzi. Czy ta wtyczka da się skasować poduchy jeszcze nie wiem...
ale za schowkiem nie bardzo mam pojecie gdzie możne być jakakolwiek wtyczka ja tam nic nie mam chyba ze źle patrze...
http://images39.fotosik.pl/113/1903eb212e9603ddm.jpg
-
Cytat:
Napisał POKER
wiec u mnie kapem wpinał się w ta wtyczkę:
i miał dostęp do wszystkiego
To musiał być czarodziej,bo ta kostka jest od ABS. :lol:
Cytat:
Napisał POKER
ale za schowkiem nie bardzo mam pojecie gdzie możne być jakakolwiek wtyczka ja tam nic nie mam chyba ze źle patrze...
Żeby ją zobaczyć musisz zdemontować schowek.Będzie wpięta po lewej stronie(patrząc z perspektywy pasażera) do nagrzewnicy.Ma żółtą"koszulkę"na przewodach.Lepiej by było gdyby była tam gdzie pokazałeś na zdjęciu,ale producent miał inne zdanie i schował ją tam :!: W brawie też jest tam ;D
-
:? ale co najciekawsze jeśli chodzi o ta wtyczkę przy bezpiecznikach to na moich oczach się połączył i widziałem błędy jakie są...nawet mógł sterować silniczkiem krokowym bo to robił i słyszałem jak chodzi...można robić takie rzeczy przez złącze do ABSu???
-
Nie wiem co ten gość robił,ale przy bezpiecznikach jest kostka od ABS a od silnika jest po przeciwnej stronie komory ,chyba że w Twoim aucie jest na odwrót,ale nigdy się z takim nie spotkałem :roll: Może to co słyszałeś to silnik ABS a nie silniczek krokowy(bo ten pracuje raczej cicho)A jakim sprzętem to robił :?: Program po angielsku,czy polsku :?:
-
to na pewno krokowy się ruszał bo mam problemy z zapalaniem i chciałem aby sprawdził czy żyje i specjalnie słuchałem czy się rusza...jakim sprzętem to ciężko powiedzieć taki większy miernik z dużym wyświetlaczem a program po polsku był...
-
Powiem,że pierwszy raz spotkałem się z tym,ale może masz taką wersję,że wtyczka jest nie po tej stronie co zawsze :roll: Zaskoczyło mnie to :roll:
-
mnie tez bo wszyscy piszą że jest gdzie indziej...eh :roll:
-
Ale tej od AIR-BAG szukaj tam gdzie Ci pisałem,może chociaż ona będzie we właściwym miejscu :roll:
-
ok postaram się poszukać i podjechać na kompa i zobaczymy jak im pójdzie szukanie i kasowanie :D dzieki
-
Witam
Co sądzicie na temat tego testera czy ktoś miał z nim do czynienia
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=619225366