To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Marea - gaśnie -
witam dzis zerwalem sie na pare min z pracy i wyjalem krokowca . bylo tam dos sporo takiego nalotu jak by olej czy to normalne jak nie to co moze byc przyczyna tego naloty? jak sprawdzic czy krokowiec jest ok dziekuje wszystkim za pomoc i podpowiedzi
-
Np. przepływka albo sonda jeszcze ale to moze byc krokowiec, a układ dolotowy masz w 100% szczelny ? spróbuj zatkać dopływ powietrza i zobacz czy ci zgasnie jezeli nie to musisz szukać dziury w układzie. a CPWK mozesz sprawdzic wkładając go do gorącej wody i sprawdzasz jaki ma opór. moze byc przepustnica brudna, albo monowtrysk swiruje
-
dodam jeszcze ze mechanik tak wyczysci ze nie dosc ze byl ten olej to brakowalo oringa ktory jest na krokowcu co uszczelnie go z kolektorem
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
sonda no kompie oscylowala dobrze na analizie spalin tez wszystko ok wyszlo
-
Cytat:
Napisał
marcinkoszalin
dodam jeszcze ze mechanik tak wyczysci ze nie dosc ze byl ten olej to brakowalo oringa ktory jest na krokowcu co uszczelnie go z kolektorem
To fajnego masz mechanika nie ma co ;) Nagar zbiera się bo zasysa go z pokrywy zaworów. Wszystko trzeba dokładnie wyczyścić.
-
Cytat:
Napisał
marcinkoszalin
witam dzis zerwalem sie na pare min z pracy i wyjalem krokowca . bylo tam dos sporo takiego nalotu jak by olej czy to normalne jak nie to co moze byc przyczyna tego naloty?
olej z odmy. też jak wyjmę u siebie krokowca jest na nim mgiełka olejowa.
-
to nie byla mgielka tylko dosc sporo czarnego spalonego oleju na sciankach bylo osadzone taka jakby sadza
a czy to ze nie bylo tego oringu uszczelniajacego w krokowcu ma jakies znaczenie duze?
a czyszczac ten kolektor gdzie wchodzi krokowiec moge uzyc jakiegos rozpuszczalnika?
-
oring ma znaczenie musisz dobrac taki oring, i ten otwór tez dobrze wyczysc gdzie wchodzi główka krokowca ma byc idealnie :D
-
mam pytanie czy wyczyszczenie przepustnicy ( wymontowanie jej) jest skomplikowane chcialbym ja przeczyscic benzynka ekstrakcyjna
-
jak masz czas i możliwosci to nie ma problemu odkreczsz czyscisz i wio :) oczywiscie polerujesz na lustro :P
-
U mnie to samo, brudny nalot w przepływce, więc krokowiec pewnie też. Jutro to wszystko wyczyszczę, chce to zrobić sprayem do czyszczenia hamulców. Krokowiec, jak czytałem najlepiej na noc włożyć do słoika z naftą (to prawda?) i dmuchać na drugi dzień sprężonym powietrzem. Niestety nie mogę blokować teściowi garażu, więc go wyczyszczę pewnie mniej dokładnie.
Dzisiaj robiłem próbę według opisu uchol and yacub, wszystko było ok.
-
sluchaj zamacza sie ten trzpień nie mozna za bardzo całego go moczyć, srodek do czyszczenia hamulców nie wiem czy jest dobry podobno najlepsza jest benzyna ekstrakcyjna, przedmuchac jak najbardziej i sprawdz czy sie wkreca i wykreca ładnie chyba ze u ciebie jest wciskany to próbuj wcisnąć. w przepływomierzu to czyscisz te druty co są w srodku. o własnie w 1,4 jest przepływomierz ?
-
Cytat:
Napisał
marcinkoszalin
to nie byla mgielka tylko dosc sporo czarnego spalonego oleju na sciankach bylo osadzone taka jakby sadza
To jest mgiełka + syf z dolotu i powstaje taka czarna maź właśnie..
Cytat:
Napisał
marcinkoszalin
a czy to ze nie bylo tego oringu uszczelniajacego w krokowcu ma jakies znaczenie duze?
Jak już ktoś zauważył oring musi być bo będzie lewe powietrze ciągnąć..
Cytat:
Napisał
marcinkoszalin
a czyszczac ten kolektor gdzie wchodzi krokowiec moge uzyc jakiegos rozpuszczalnika?
Benzyna ekstrakcyjna wszystko ładnie wymyje.
Cytat:
Napisał
spawacz
Krokowiec, jak czytałem najlepiej na noc włożyć do słoika z naftą (to prawda?) i dmuchać na drugi dzień sprężonym powietrzem.
To jest silnik krokowy (albo dc, ew. siłownik elektromagnetyczny) - nie możesz sobie tego tak po prostu zalać bo będzie ciężko to oczyścić potem..
-
sprej do czyszczenia hamulców ? chyba nie do tego służy - są środki do czyszczenia gaźników ale skłąd moze byc podobny do tego preparatu do hamulców
wg allegro opisy obu preparatów podobne ;) wiec to co bedzie łatwiejsze z dostepnoscią to brac i oczywiscie opisac efekt pracy zrobic foto przed i po :P
-
Przepustnica ma być jak lustro, a co myślicie nad wypolerowaniem przepustnicy ?
-
Wystraszy, że będzie czysta i chodziła płynnie
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2, przy użyciu Swype
-
Cytat:
Napisał
lukq
Wystraszy, że będzie czysta i chodziła płynnie
Właśnie, to tak jakby polerować miskę olejową od środka :P
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
yacub
oczywiscie opisac efekt pracy zrobic foto przed i po
Zestaw przed czyszczeniem:
Załącznik 6113
I krótki filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=zuRoU...ature=youtu.be
Potem przedmuchanie, i bawełnianą szmatką doczyszczenie. Cała operacja, czyszczenie z dwóch stron, zajęła mi 4-5 minut.
Niestety nie udało mi się wyciągnąć krokowca, myślałem że jest przykręcony, a jest wciskany. Jak go wyciagnąć, żeby nie został mi w dwóch kawałkach, bo wtedy to mu autopatolog chyba tylko pomoże :)
-
oj nie wiem co w takiej sytuacji jak masz zintegrowanego krokowac z przepustnicą - ja mam na sruby których nie moge odkrecic :)
a czeszczenie fajna sprawa ale mnie sie wydaje ze u mnie przepustnica jest wieksza ;)
-
a ten krokowiec nie jest przekręcany ? przekręc go w lewo
-
Niestety mam zintegrowany silnik krokowy i czujnik położenia przepustnicy z obudową. Na różnych forach znalazłem kilka sposobów na demontaż silnika krokowego w takiej sytuacji. Na forum elektroda user dorobił sobie ściągacz do demontażu i przyrząd do montażu. Na innym forum mechanik demontuje je za pomocą założonej opaski i podważania śrubokrętami, większość owija szmatką i delikatnie próbuje je demontować przy użyciu żabki lub morsa. Sądzę ze lepiej mieć na wszelki wypadek pod ręką coś na podmiankę, jakby silnik nam został w częściach.
uchol nie przekręcę tego silnika, bo jest na wieloklinie, poza tym ma bolec ustalający jego położenie.