To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam
Widze podobny problem jak i u mnie mam Marysie 1.9 TD 100KM tyle ze u mnie jak jest zimna to jak zapalam to gasnie podgrzewanie swiec zapalam a tu za mna swiata nie widac tak dymi ze nic nie widac na mozna powiedziec szary kolor a wskaznik swiec zarowych zaczyna migac po ok 1 min przestaje i silnik zaczyna rowniej pracowac i juz nie dymi jak dam gazu to zakopci na poczatku na czarno i juz jest ok co to moze byc mam zamiar sprawdzic swiece moze cos mi doradzicie co jescze powinienem zrobic ??
-
Cytat:
Napisał Mc_Homer
wskaznik swiec zarowych zaczyna migac po ok 1 min przestaje
Sygnalizuje Ci że nie grzeje któraś albo kilka świec żarowych, stąd też kopci jak głupi dopóki się troche nie rozgrzeje.
Cytat:
Napisał daro
W tej chwili samochod zaczal jeszcze bardziej dymic- do tego stopnia ze nic nie widac na okolo. Tylko wtedy gdy mu spadaja obroty np. na swiatlach.
I co teraz robic?
Ja bym obstawiał turbione, zresztą najprościej sprawdzić to zdjąć wąż gdzieś po drodze od turbiny do kolektora i sprawdzić ilość oleju jaka w nim jest, jeśli tylko będzie wilgotno to nie turbo, natomiast jeśli będzie żywem mokro to turbina ma padnięte uszczelnienia i tamtędy też dostaje się olej do silnika i jest spalany powodując niebieski dym.
Nie rozumiem zaś o jakich wężach mówisz które związane byłyby z olejem, masz jakieś fotki tego co Ci wymienili ?
-
Wiatam
Swiece sprawdzilem maja po 0.6 Ohm wszyskie wymienilem filtr paliwa nie mial uszczelki tej srodkowej odpalilem i troszke zadymil pochodzil no i po ok 30 min jak go odpalilem to juz swiata nie bylo za mna bialy dym, a swieca i tak miga i tak po 30 sek. gasnie, nie wiem kupilem płyn do czyszczenia wtryskow pojezdze i zobacze a pytanie czy Marysia 1.9 td 100KM, ma komputer bo moze to błąd jakis i trzeba odpiac klemy i po klopocie ??
-
Aby zresetować komputer, to musisz odpiąc klemę i tą odpiętą zewrzeć z drugą na sekunde (aby pozbyć się ładunków).
Odczekaj tak trochę i podłącz klemę. Odpal auto i zostaw do czasu włączenia się wentylatora.
-
miszko, może na Wasze TT to działa. w bbm'ach nawet podłączenie klem pod 3000V i stanie bez prądu przez pół roku nic nie da. błędy są dzielone na dwa rodzaje: diagnostyczne i stałe. błędy diagnstyczne usuwane są po każdym przekręceniu kluczyka w stacyjce i ponownie kodowane po auto-diagnostyce, natomiast błędy stałe można wykasować tylko przez podłączenie kompa. błędy stałe to np.: poduszka, abs, wadliwa praca któregoś z czujników. błędy diagnostyczne, to nieprawidłowości wyłapane przez poprawną pracę czujnika.
-
Wlasnie tak zrobilem ale kicha wskaznik temperatury nie poszedl poza polowe az mi sie stac odechcialo no i go zgasilem nie wiem jak wyglada na wskazniku jak jest zagrzany bo u mnie chyba termostat do wymiany bedzie ?
-
Cytat:
Napisał Mc_Homer
Wiatam
Swiece sprawdzilem maja po 0.6 Ohm wszyskie wymienilem filtr paliwa nie mial uszczelki tej srodkowej odpalilem i troszke zadymil pochodzil no i po ok 30 min jak go odpalilem to juz swiata nie bylo za mna bialy dym, a swieca i tak miga i tak po 30 sek. gasnie, nie wiem kupilem płyn do czyszczenia wtryskow pojezdze i zobacze a pytanie czy Marysia 1.9 td 100KM, ma komputer bo moze to błąd jakis i trzeba odpiac klemy i po klopocie ??
Świecie się sprawdza po wykręceniu i podłączeniu pod napięcie, patrzysz czy zrobią się czerwone. Zdarza sie tak że świeca wykazuje opór a nie grzeje więc takie badanie miernikiem nie jest wiążące.
Nawet jeśli w kompie są błędy trwałe (a od świec napewno będą) to i tak jak wymienisz świece i błąd przestanie występować to po iluś tam uruchomieniach zostanie automatycznie usunięty bo komp zlicza uruchomienia i to czy usterka się powtarza czy tez ustapiła. ROzpinanie klem nic tu nie da, tak samo jak trzymanie do nagrzania silnika.
-
wiem wiem tylko ze wiesz co dostemp tam jest tragiczny aaa jak juz jestesmy przy swiecach to mam taka sytułacje od prawej strony mam tak kable z 1 do 2 z 2 do 3 w 3 mam juz trzy kable i w 4 swiecy mam juz tylko 2 jak mam to rozumiec ??
-
Acha, no to coś jak w Tipolcu 2.0 16V.
Tam jak się zle zamontuje gaz, to komputer można dosłownie "zabić".
-
Cytat:
Tam jak się zle zamontuje gaz, to komputer można dosłownie "zabić".
a jak chcesz do diesel'a Hansa wstawić?? :P
-
Cytat:
Napisał Albercik
a jak chcesz do diesel'a Hansa wstawić??
Czego wyrywasz kawałki postu z kontekstu ? przecież w całości jak najbardziej ma on sens. Cytat:
Napisał Mc_Homer
wiem wiem tylko ze wiesz co dostemp tam jest tragiczny aaa jak juz jestesmy przy swiecach to mam taka sytułacje od prawej strony mam tak kable z 1 do 2 z 2 do 3 w 3 mam juz trzy kable i w 4 swiecy mam juz tylko 2 jak mam to rozumiec ??
Wiem wiem bo ja też mam tak świeczki i to w dodatku 5 :mrgreen: ale sposobem się je łatwo wymienia ;) kwestia odpowiednich narzędzi i odrobiny smaru :lol:
A co do tych kabli to tam jakoś to tak jest namotane że tu idzie jeden, tam dwa itp.
-
Udało mi sie zwalczyc szaro niebieski dym !!!
A wiec mialem problem z dymieniem porannym no i :
1. Wymienilem filtr paliwa
2. Kupilem srodek do czysczenia wtrysków dolewany do paliwa
3. Restart komputera
I powiem wam ze pomoglo samochodzik juz nie dymi jak ciufcia mam tylko lekka czarna mgielke pzy zapalaniu ale to juz normalne nie kopci !!!!
A co do migania swiec zarowych jeszcze nie sprawdzalem czy grzeja wszyskie ale jak cos to dam znac
-
Hipo, dzięki, za zwrócenie uwagi :) fakt - do Tipo 2.0 w Pb to ma sens :D
-
Witam
A jak wam to nie pomoze co napisalem wczesniej polecam sposcic rope i przefiltrowac w celu usuniecia wody i macie 100 % sukces :)