To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Mazy na szybie -
Witam serdecznie
Wlałem do zbiornika łącznie kila litrów cieplej wody z Ludwikiem, potem wlałem letniego płynu do spryskiwaczy, wymieniem wycieraczki i wygląda to bardzo dobrze. Żadnych kolorowych mazów na szybie. Ale to było przedwczoraj i wszystko na "sucho" na miejscu parkingowym. Zobaczymy jak to będzie wyglądać w praktyce.
Mam też pytanie techniczne - czy jak włączę spryskiwacze i będę miał je uruchomione tak aby wyzerowały całkowicie zbiornik z płynu to czy silniczek/pompa się nie spali?
-
Dostanie po zadzie. Jak chcesz w ten sposób wypompować płyn to odepnij wężyk od spryskiwacza pod maską i wtedy uruchom spryskiwacz, szybciej wypompujesz zawartość zbiornika bo nie będzie Cię ograniczała przepustowość dysz.
-
Qvadrat a jaki jest objaw dostania po zadzie? mniejsza wydajność silniczka/pompy czy też zupełnie przestanie działać? Bo nie to, że wajcha poszła w ruch i pompka pompowała płyn do całkowitego opróżnienia zbiorniczka, szczególnie, że piana po Ludwiku uniemożliwiała napełnienie do końca.
-
Jak się na spali z przegrzania w czasie operacji to będzie jak auto z przebiegiem 500000 w porównaniu do auta z przebiegiem 100000. Niby oba jeżdżą ale to pierwsze jest jednak bardziej zajechane i niesie większe ryzyko awarii. Tyle teorii. Pompka to silniczek elektryczny, też się zużywa. Nie jest to zaprojektowane z myślą o ciągłej pracy. Moje gadanie w tym temacie to takie zapobiegawcze dmuchanie na zimne trochę.
Co do piany to można lać czystą wodę lub płyn do spryskiwaczy i pozwalać wypierać jej pianę ze zbiorniczka aż woda sama zacznie się przez wlew wylewać. Przetestuj na butelce, nalej Ludwika trochę wody, wstrząśnij żeby się zapienilo i weź pod kran i lej wodę aż się przeleje, zobaczysz jak ładnie wyprze w trakcie nalewania całą pianę.
-
-
Mechanik powiedział mi żebym koniecznie kupował wycieraczki oryginalne bo zamienniki niszczą ramię wycieraczki i mogą uszkodzić szybę. Czy to prawda czy tylko próbuje sprzedać droższy towar?
-
Trochę przesada z tym niszczeniem ramienia i szyby, nie słyszałem żeby zamiennik fizycznie uszkodził ramię albo zarysował szybę jeśli jest prawidłowo zamontowany i ma odpowiedni rozmiar. To co może się zdarzyć przy złym zamienniku to smugi na szybie, nierównomierne czyszczenie albo szybsze zużycie gumy, ale nie uszkodzenia mechaniczne. Mechanik mógł mieć złe doświadczenia z najtańszymi zamiennikami albo po prostu woli sprzedać droższy oryginał, ciężko powiedzieć. W praktyce miliony samochodów jeździ z zamiennikami bez żadnych problemów. Kluczem jest kupowanie od znanych producentów wycieraczek a nie najtańszych bez nazwy i odpowiedni dobór rozmiaru do modelu auta. Przy zakupie warto korzystać z wyszukiwarki dopasowania do modelu żeby mieć pewność że rozmiar jest właściwy, na https://autoswiatla.pl/pl/navigation...odowe-155.html można wyszukać po modelu samochodu.
-
ja od kilku już lat kupuję polskie wycieraczki Visee Aquatec , wcześniej w Fiacie Bravo- teraz w Tipo, polecam wszystkim, są naprawdę super, cichutkie, wykonanie rewelacyjne