Jeżeli M32 wyje to znaczy że łożysko/a już ma dosyć i tu tylko wymiana. Co prawda ja u siebie od ponad 100 tys km leję olej o podwyższonej lepkości Amsoil + preparat z węglem C60 ale na ile to przedłuży jej żywotność tego nie wiem.
To jest widok strony w wersji do druku
Warto podkreślić, że preparat do skrzyni biegów Ceramizer® odbudowuje synchronizatory i łożyska. Są to elementy najbardziej narażone na zużycie i uszkodzenia. Charakterystyczny odgłos zgrzytu przy zmianie biegów jest klarownym sygnałem, że synchronizatory uległy zużyciu. Z kolei nadmierny hałas w czasie jazdy to objaw nienajlepszego stanu łożysk.
To fragment z opisu producenta, całość tutaj https://ceramizer.pl/sklep/skrzynia-...ylnych-mostow/
Ja wiem, że to łożysko, ale nie zamierzam tego naprawiać. Zamierzam przetestować ten preparat, o to chodzi tylko w zasadzie.
Z drugiej strony, gdy w auto wsiądzie ktoś inny to nawet nie zwraca na to uwagi, znaczy nie jest tak źle. Ja to słyszę, ale najwyraźniej poza mną, mało kto to słyszy. Wyjątek stanowią mechanicy pewnie, więc ich nie bierzemy pod uwagę.
A ten preparat z węglem to co konkretnie? Dasz link może?
https://allegro.pl/produkt/dodatek-d...6-dd192b57bb55
Za coś tego Nobla dostali
https://pl.wikipedia.org/wiki/Buckminsterfulleren
Leję to wszędzie, to znaczy do silnika, skrzyni, wspomagania ukł kierowniczego ;-)
Xado VeryLube Turbo - Czy naprawdę działa ? Niezależny test tarcia: w teście tym, sam czysty olej Liqui Moly dał wynik 0,11, a po dodaniu do niego VeryLube Turbo, tarcie spadło do 0,03. Tak więc mimo wysokiej jakości oleju, nastąpiła dodatkowa poprawa ochrony i 4-krotna redukcja sił tarcia.
Olej Liqui Moly 4100 Top Tec 5W40 czysty (bez dodatków) - wynik: 0,11
Olej Liqui Moly 4100 Top Tec 5W40 + R7 MaGProfessional - wynik: 0,01
Olej Liqui Moly 4100 Top Tec 5W40 + Xado Verylube Turbo - wynik: 0,03
Olej Liqui Moly 4100 Top Tec 5W40 + Ceratec - wynik: 0,05
Olej Liqui Moly 4100 Top Tec 5W40 + Bilstein R-2000 - wynik: 0,07
Olej Liqui Moly 4100 Top Tec 5W40 + Bishops - wynik: 0,07
Olej Liqui Moly 4100 Top Tec 5W40 + Tec 2000 Oil Booster - wynik: 0,09
No to mnie zaciekawiłeś teraz. W jakich proporcjach do wspomagania lejesz? Pytam, bo chyba bym w scenicu wykorzystał.
Chociaż już mam przebiegłe plany, dodać również do oleju typu ceramic w silniku pajdki i jeszcze go trochę podciągnąć na turbinie.... Ehh
Dopisałem do tematu jeszcze skrzynie M32, bo myślę że ciekawy temat będzie i szkoda go porzucać.
Namawiał, namawiał i namówił. Kupiłem 2 puszki na początek, z opcją zastosowania w scenicu na test, a co dalej to się okaże. Zmienię mu płyn wspomagania i zastosuje ten xado polecany. Zmiana oleju mu nie zaszkodzi, bo od 1,5 roku i tak noszę się z zamiarem wymiany.
A reszta do silnika pójdzie
:lol:
Do wspomagania przyznam się że tak na oko wlałem :cool:
Do skrzyni 0,5 tej butelki może 0,6.
Do silnika całą butelkę przy wymianie oleju leje.
Wlałem dziś całą butelkę do silnika Scenica, szalony pojazd o mocy 107 bagietek (koni on nie ma). Do wymiany oleju jeszcze 4,5k km ale zaobserwuję czy coś to zmieniło. Do wspomagania dodam gdy zmienię olej. Płyn wspomagania w nim chyba nie był nigdy zmieniany, a ja tez nosze się z tym zamiarem odkąd go kupiłem, czyli 1,5 roku i jakieś 35k km już. Śmierdzi skubany już straszną spalenizną i tak samo wygląda. Jak ktoś widział olej ze skrzyni po 250k km to ten ze wspomagania wygląda tak właśnie.
Mam wrażenie, że M32 troszkę ciszej pracuje, może to placebo i sobie wmawiam, ale takie mam wrażenie. Jutro Nela, czyli Croma z manualem, pojedzie sobie jakieś 600km to może coś więcej wyjdzie. Napiszę, choć dyskutantów tu mało, to może nikogo to nie interesuje jednak?
Interesuje, interesuje :)
A propos dodatków do oleju - ile ludzi, tyle opinii. Spotkałem się z opinią, żeby do oleju niczego nie dodawać, bo każdy olej ma inny skład i to, co może na jutubowych testach wypaść dobrze, z innym olejem już niekoniecznie. Sam zalałem przed rokiem Ceratec, żadnej spektakularnej poprawy nie zauważyłem. Tak że ciekawią mnie Wasze spostrzeżenia po zastosowaniu tego Xado.
Odnośnie Xado na tą chwilę nic nie zaobserwowałem.
Ale M32 faktycznie się trochę wyciszyła, jeszcze dam mu czas, bo ponoć najlepszy efekt po 1500km będzie, a jeszcze tyle nie przejechałem po dodaniu, ale coś na rzeczy jest już teraz. Ciężko mi jakoś uwierzyć w to, ale...
Do M32 dawałeś Ceramizer CB czy inny dodatek? Też kusi mnie aby tego CB spróbować...
Ja do swojej M32 dodawałem dwusiarczek molibdenu taki z proszku i nie widziałem żadnej różnicy.
@piotrog tak, do M32 poszedł ceramizer CB ten do skrzyń i mostów, a do AF40 poszedł ceramizer do skrzyń automatycznych.
I o ile dobrze rozumiem to zrówno Xado polecone przez kolegę liseq jak i MOS2 ma raczej działać prewencyjnie, znaczy przedłużać sprawne działanie, o tyle Ceramizer ma niwelować pewne ubytki. Dlatego, oczywiście tylko moim zdaniem i wg. mojego chłopskiego rozumu, ciężko oczekiwać spektakularnych zmian po użyciu Xado jak i MOS2 (tez używałem czasami tego z proszku, ale nie w Cromie). Ceramizer do silnika daje efekty, stosowałem tylko ten normalny, nie One Shot czy inne. Za każdym razem był efekt, największy w Marei, gdzieś tu kiedyś nawet na forum pisałem o tym.
W każdym razie moim zdaniem zarówno Xado jak i MOS2 ma inne działanie niż Ceramizer i do czego inne służy. Chętnie podejmę polemikę i może czegoś nowego się dowiem, ale na chwile obecną tak uważam.
A przy okazji zastosowałem ostatnio olej 5W30 Mannol Ceramic do Scenica. Tam ten olej zadziałał trochę jak ceramizer właśnie. Moim zdaniem bardzo dobry olej. Napisałem o tym, bo nie jest jakoś specjalnie drogi, a moim zdaniem bije na głowe sporo droższych olei. Ale znów, to tylko moje zdanie. Nie opierajcie się na tym, warto samemu poczytać, poszukać może sprawdzić. Szkoda, że nie zastosowałem tego oleju do poprzedniego mojego jeżdzidła, może nie wyciągnąłby kopyt na torze, ale wtedy chyba jeszcze nie było Mannola Ceramic. Tak czy siak, 5w40 nie dał rady na torze, zerwałem film i była draka w silniku. Fakt, olej był najtańszy jaki znalazłem z aprobatą producenta.