Tak, ten dźwięk jest normalny, u kolegi tak samo było bo porównywałem. Masz LPG?
To jest widok strony w wersji do druku
Tak, ten dźwięk jest normalny, u kolegi tak samo było bo porównywałem. Masz LPG?
Nie mam LPG. Szarpie przy dodawaniu i puszczaniu gazu. Korekty krótkoterminowe od -7 do - 12 na wolnych obrotach, lekkie drżenie kierownicy na wolnych obrotach, do tego okropna kultura pracy silnika przy przyspieszaniu, sonda lambda 1 po wykręceniu czarny matowy nalot sugerujący problem z mieszanką paliwowo - powietrzną. Trochę za niskie podciśnienie w kolektorze ssącym, silnik rozgrzany do temperatury roboczej, bez klimy i na światłach dziennych 25 kPa. Wymienione obie sondy i oba mapsensory oraz filtr powietrza.
A jak to szarpanie wygląda. Zwalona przepustnica powodowała takie pojedyncze szarpnięcia jakby przyhamowanie, a to wywoływało masę błędów związanych ze wszystkim co wykorzystuje sygnał z absu.
Jak się po prostu dławi to w przepustnicy bym problemu nie upatrywał. Komputer wyplułby jej błąd.
Kilka szarpnięć podczas przyspieszenia i kilka po odpuszczeniu gazu. Powodów może być niestety mnóstwo. W parametrach na razie niczego złego się nie dopatruję, poza tym co napisałem w poprzednim poście.
Została stara. Uszczelka ta pomarańczowa bodajże siedzi w tym elemencie, do którego przykręca się przepustnicę. Wyjąłem ją, przetarłem otwór i wsadziłem na miejsce.
Rozebrałem swoją zdemontowaną przepustnicę i przycinała się na ośce łopatki. Silnik ją otwierał, odpuszczał a sprężyna nie dała rady jej zamknąć i stawała niedomknięta. Dokładnie tak jak opis błędu - fizyczna blokada przepustnicy, czy jakoś tak.
Sekcji ciąg dalszy. Po wytarganiu ośki okazało się, że jest tak zasyfiona, że przez nagar to trzeba było ja wyrywać. Ośka chodzi w łożysku jak na zdjęciu.
Podejrzewam, że przyczyniło się od tego przejechanie ok 3000km z prędkością ok 140-160km/h utrzymywaną niemal przez całą podróż. To były odcinki po 500km.
Qvadrat - właśnie mnie dopadło to samo - 2 dni temu w ruchu miejskim zapalił się check , auto jechało normalnie, w domu Alfaobd pokazała błąd P1684. Skasowałem a dzisiaj wracając z roboty zjechałem z obwodnicy do miasta i nagle przy przyśpieszaniu szarpnęło i jak u ciebie choinka na desce esp , hill hold,różne systemy wyłączone, silnik szrpie nie równo pracuje. Błąd P1684 i P1685 więc jak czytam przepustnica do wymiany. Możesz podać numer tej przepustnicy ? to ją od razu zamówię ....powiedz coś jeszcze będzie potrzebne przy wymianie? jakieś nowe opaski itp.? i jak wygląda ta procedura adaptacji nowej ... mam Alfaobd więc będę się starał ogarnąć to samodzielnie.
https://allegro.pl/oferta/bosch-prze...=a38a649cc0d4#
Numer jak w ofercie, a niżej zdjęcie mojej z numerem. Żadnego znaczka kopar, tylko bosch.
Adaptacje robiłem msem ale w alfie chyba będzie tak samo. Wybierasz opcje adaptacji na włączonym zapłonie i wyłączonym silniku (są podpowiedzi w opisie procedury) i uruchom. Coś tam się zadzieje i koniec. Wyłączasz zapłon na chwilę włączasz i gotowe chyba :-)
Cześć
Dokładnie ta przepustnica. Nowa max 500 PLN
Wszelkie błędy typu ciśnienie opon, ABS, i wyskakujące dziwności po przekręceniu kluczyka zazwyczaj spowodowane są uszkodzoną przepustnicą. Jak komp robi test i otwiera przepustnicę na maxa. Dodatkowo po uruchomieniu dziwny dżwięk, dokładnie z silniczka przepustnicy. Przed wymianą koniecznie odpiąć aku. Ja u siebie po wymianie chciałem zgodnie z procedurą zrobić adaptację, pod AlfaOBD nie wykonał. a błędu żadnego nie zobaczył. I tak już pół roku bez problemu.
Panowie dziękuję bardzo za pomoc , przepustnica wymieniona , przygotowując się do wymiany od razu wyciągamy akumulator aby było lepsze dojście, auto jeździ jak dawniej, niestety adaptacja przepustnicy pod AlfaObd nie wykonuje się , wyrzuca błąd jak na foto:
Załącznik 44305
Można to gdzieś zgłosić do nich żeby to poprawili ??
U mnie wywaliło takie błędy:
Załącznik 44306 Załącznik 44307 Załącznik 44308
Robiłem mesem adaptacje przepustnicy i wprawdzie pokazało mi na koniec, że wykonano i niby wszystko ok ale potem w zakładce parametry mam, że wynik adaptacji przepustnicy jest niepoprawny. Nie wiem czemu ale już 30000 km tak śmigam. Miałem zapytać elektromechanika w serwisie ale zawsze zapominam. Jakoś z tym żyje. Zwalam to na niedopracowanie programu diagnostycznego.