To jest widok strony w wersji do druku
-
2 załącznik(i)
Dzisiaj chodziło wszystko bez najmniejszego zacięcia a połączenie nawiązywane było automatycznie bez mojej manualnej ingerencji i trochę się zdziwiłem bo:
- nagle wyskoczyło mi na telefonie, że mam połączenie BT z Uconnect czyli systemem Fiat a AA dalej chodził;
- sprawdziłem w telefonie no i rzeczywiście połączenie z Uconnect po BT nawiązane;
- sprawdziłem WIFI - połączone z nowym donglem
Jak się zatrzymałem usunąłem to połączenie WIFI bo podobno jest tylko do OTA
Kiedy wróciłem znowu do auta:
- telefon połączył mi się po BT z Uconnect;
- zmieniłem ręcznie w BT na dongla (moja nazwa: Tipo Android Auto) i nic ...
- wszedłem w ustawienia WIFI połączyłem z donglem po WIFI i ruszyło AA
- w tym samym czasie BT przełączyło się z dongla na Uconnect
Więc wychodzi, że chyba połączenie jest nawiązywane poprzez WIFI, może sama inicjacja jest po BT aby zmylić przeciwnika czyli AA w telefonie bo auto i tak otrzymuje jakąś konwersję kabla po porcie USB.
Dla mnie nie ma problemu no ale w instrukcji jest inaczej, że połączenie jest po BT a WIFI ma być tylko ON i nie ma nic, że też trzeba je zestawić bo jest podobno tylko do OTA updates.
Tak to wygląda w telefonie bo Fiat wyświetla że nie można sprawdzić połączeń BT podczas aktywnego połączenie AA.
Ale po rozłączeniu WIFI auto pokazuje już, że jest połączone Uconnect po BT z telefonem.
Jutro jeszcze potestuję i wyrzucę wszystkie stare połączenia w ustawieniach AA w telefonie oraz te BT i WIFI i zrobię to z poziomu AA nawiąż nowe połączenie BT i zobaczymy jak tym razem przebiegnie proces.
Ale póki co polecam śmiga aż miło.
Załącznik 44889 Załącznik 44890
-
Ogólnie to co opisałem AI rozpisało w ten sposób:
[Telefon]
│
├─ BT→ Auto (rozmowy, książka, SMS)
├─ BT→ Dongle (handshake)
├─ Wi-Fi → Dongle (Android Auto)
│
[ Dongle ]
│
└─ USB → Auto (emulacja kabla AA)
No i dodatkowo już poza opcjami połączenia z autem mamy Wifi direct OTA updates.
-
Wszystko działa OK. Zdarza się, że telefon nie zainicjuje połączenia z dongle ale wtedy robię ręcznie connect i chodzi. Jedyny problem jaki zauważyłem to, że bardzo pożera baterię w telefonie. Więc na dłuższą trasę lepiej podłączyć telefon do zapalniczki pod rozgałęźnik USB.
-
Kupiłem i ja dokładnie to ustrojstwo.
Łączy się z telefonem od odpalenia uda w czasie od 20s do 2 min albo czasami wcale, wtedy wypinam i wpinam ten wichajster i się łączy.
Po 3 tygodniach nie stwierdzam podwyższonego zużycia baterii (iPhone) ale inny mankament.
Kurde jak rozmawiam przez telefon to rozmówcy mówią mi, że mam zniekształcony głos jakbym mówił z pełną gębą Klusek. Jak podłączenie kablem i zadzwonicie to głos idealny.
Nie wiem czy to wada mojego egzemplarza, czy ogólnie produktu.
Fajne to i wygodne ale mój wniosek jest taki by nie kupować najtańszego jak ten tylko trochę lepszy - taki co nie będzie zniekształcał głosu w rozmowę i zapewni lepsze łączenie się na starcie.
Jaki będzie lepszy? Nie wiem. Trzeba kupować inne i sprawdzać.
-
U mnie połączenia bez problemu. A jaka przyczyna najlepiej sparować z innym telefonem. Może update OTA pomoże ?