To jest widok strony w wersji do druku
-
Dźwięk jest na tyle wyraźny, że spokojnie ten mechanik mógł to namierzyć stetoskopem. Albo z szacunku dla klienta zdjąć ten napinacz i go w rekach obadać. To 1.4 Fiata, nie 4.2 TDI żeby to był jakiś wielki kłopot.
Każdy silnik, nawet elektryczny wydaje charakterystyczne dla siebie dźwięki. Każdy inny dźwięk oznacza nieprawidłową pracę jakiegoś podzespołu i twierdzenie mechanika, że by tak zostawił świadczy o jego braku profesjonalizmu.
-
No to już sam niee wiem czy próbować czy to tak zostawic
Gdzieś wyczytałem naa zagranicznym forum że z Dayco też mieeli problemy z nappinaczami, a kupowac oryginał to nie jest mały wydatek
-
Do Fiata czy to Fire czy JTD w 95% montuje zestawy rozrządu Conti, chyba że klient inaczej sobie zażyczy.
-
Cały zestaw? Pasek napinacz i pompa? Ile taki zestaw kosztuje? Jest skompletowany czy każda część osobno należy kupić?
-
Cytat:
Napisał
steyr
Do Fiata czy to Fire czy JTD w 95% montuje zestawy rozrządu Conti, chyba że klient inaczej sobie zażyczy.
A spotkałeś się już z czymś takim w tych silnikach, albo podobnymi problemami?
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Cały zestaw? Pasek napinacz i pompa? Ile taki zestaw kosztuje? Jest skompletowany czy każda część osobno należy kupić?
Całe zestawy z pompa wody.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Longer123
A spotkałeś się już z czymś takim w tych silnikach, albo podobnymi problemami?
Nie, zestawy INA może 2 komplety założyłem i to jak dobrze pamiętam nie był to Fiat nawet.
-
ja założyłem u siebie w 2021 roku zestaw INA ( pasek, napinacz i pompa wody ) - i wszystko jest ok .
-
Albo nie masz słuchu absolutnego :-D
-
No powiem wam, że jak ktoś nie zwraca uwagi na te rzeczy to nie podnosząc maski tego prakktycznie nie słychać, trochę w kabinie ale musi być cicho,nie obok ulicy, plus to że silnik muso się rozgrzać 10-15 minut i i tak nie zawsze to się pojawia, więc wielu ludzi podejrzewam może nie być świadomych tego dźwięku, a na filmiku który wstawiłem ten drugi no to praktycznoe przyłożyłem telefon do obudowy rozrządu
-
W samochodzie to bym mrówkę usłyszał, akurat jeśli chodzi o auto to słuch mam doskonały :) tak ja pisałem wcześniej, u mnie INA działa ok. I rozrząd wymieniałem własnoręcznie, także wiem co pisze. :)
-
Tez mam zestaw INA i wszystko ok.
-
Cytat:
Napisał
Talarsw
Tez mam zestaw INA i wszystko ok.
W moim VW też jest ok, w Ducato rozleciał się napinacz. Nigdy więcej INA.
-
A jakieś wczesniejsze objawy miałeś zanim się rozleciał?
-
Cytat:
Napisał
Longer123
A jakieś wczesniejsze objawy miałeś zanim się rozleciał?
Lekkie grzechotanie i popiskiwanie od strony rozrządu. Zluzował się pasek, silnik stracił synchronizację rozrządu i zgasł. Na szczęście jeszcze nie przeskoczył. Ale można go było zdjąć palcami bez luzowania napinacza.
-
Dzwoniłem do fiata powiedzieli mi że te paski które są teraz produkowane one są gorsze jakościowo i te dźwięki to rzecz która czesto się pojawoa w tych silnikach i jest to wszustko w granicach normy.
Jakkolwiek to interpretować wydaje mi się, że tak to zostawię, bo mam wrazenie, że nawet jak uruchomie klimę to dźwięk jest mniej słyszalny..
-
Lekkie efekty dźwiękowe może dawać klima jak jest niesprawna, nie działa, bo za mało czynnika na przykład.
-
Tak tylko u mnie dźwięk jest mniej słyszalny jak klime załączam,bo delikatnie podkręca obroty, a ja jak mam te 1500 obrotów na jałowym biegu to już te grzechotanie całkowicie ustępuje, daje sobie z tym spokój, jeśli dojdą inne objawy np podczas jazdy te grzechotanie czy będzie stukać albo inne gorsze objawy to będę się główkować.
-
Ja miałem wymieniany rozrząd i jakoś nie mam żadnych niepokojących stuków i dźwięków a robiłem to w ASO.
-
Oho wczoraj przy zamarznietych szybach wieczorem przy odpalaniu zaświecił się check engine, bez żadnych objawów wcześniejszych czy w trakcie jazdy przez 70 km, ciekawe co to znów. Jestem bliski sprzedania tego gruza, bo auto mam niecałe 4 miesiące a problemów więcej niz z fiesta co miała 18 lat a 3 lata jeździła bez zająknięcia ��
W poniedziałek podjadę gdzieś sprawdzić co to za błąd się świeci.
EDIT dzisiaj już kontrolka zgasła, i nawet nie sprawdzę co to bylo...
-
Cytat:
Napisał
Longer123
EDIT dzisiaj już kontrolka zgasła, i nawet nie sprawdzę co to bylo...
Kontrolka zgasła, ale komp raczej błąd pamięta i da się go odczytać.