To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
iron64
Ja z żoną w tym roku zrobiliśmy sobie wycieczkę po mazurach i Litwie. W sumie wyszło 2800 km, średnie spalanie komputer podawał 6,4 l/100km, ale pod dystrybutorem i kalkulatorem wychodzi tylko 5 litrów. Nie wiem gdzie się machnąłem, ale 5 litrów wydaje się z czapki zupełnie, bo wiem z jaką dynamiką jeżdżę.
No, ale wychodzi jak wychodzi. Litwą byłem zauroczony, nigdy wcześniej tam nie byłem, ale jeszcze wrócę, Kłajpeda mnie rzuciła na kolana, ale w zasadzie większość Litwy jest przyciągająca. Zdjęć Cromy nie mam zbyt wiele z tej wycieczki, bo jakoś nie pomyślałem o tym, żeby pajdkę fotografować.
Tu zdjęcie w pełnej krasie
https://ibb.co/dM9VwNh
A tu trochÄ™ zmniejszone
Zał±cznik 43185
Ja w czerwcu po 30 latach ponownie odwiedziłem Grecję tj. Ateny i prawie cały Poloponez trasa z Kalamaty do Mistry i Sparty przez góry oraz wybrzeżem poloponezu rewelacja niczym przełęcz Stelvio we Włoszech. Cała trasa 5200 km, średnie spalanie 5,4 a paliwo tańsze jak w polsce a Croma spisała się super.
-
Cytat:
Napisał
adamo
Ja w czerwcu po 30 latach ponownie odwiedziłem Grecję tj. Ateny i prawie cały Poloponez trasa z Kalamaty do Mistry i Sparty przez góry oraz wybrzeżem poloponezu rewelacja niczym przełęcz Stelvio we Włoszech. Cała trasa 5200 km, średnie spalanie 5,4 a paliwo tańsze jak w polsce a Croma spisała się super.
Super... Marzę o takiej wycieczce :food: może za rok ....
Co do cen paliwa to w Chorwacji płaciłem 1,44 Euro/litr, w Czarnogórze 1,33 i potem podrożało do 1,44 Euro/litr w Albanii nie tankowałem ale wychodziło 1,88 Euro/litr. Nie tankowałem tez w Bo¶ni i Hercegowinie ale tam było najtańsze bo w okolicach 5,2 zł tylko że stacje których się bałem bo wiem, że nie jednemu zaszkodziło, w Słowacji na Shellu 1,66 Euro/Litr, W Bielsko-Białej na Auchnanie 6,20 zł/litr. W Serbi i na Węgrzech nawet nie pamiętam po ile było bo też nie tankowałem...
-
Ja wła¶nie wróciłem z nad morza naszego z miejscowo¶ci Wicie. W sumie z objazdówka lokaln± wyszło jakies 600km. Niestety zdjęcia auta tam nie zrobiłem.
-
3 zał±cznik(i)
Kolejny rok i kolejne wakacje z Crom± :cool:
W tym roku za koleg± Adamo też wybrali¶my się do Grecji na objazd czę¶ci kontynentalnej tak więc z Gdańska do Salonik przez Słowacje, Węgry, Serbię ( z przystankiem w Subotnicy i w Belgradzie zwiedzanie muzeum Tesli), Macedonię, do Grecji do Saloniki, Muzeum grobów w Aigai, Zwiedzanie Meteorów ( 5 z 6 ), Termopile, ¦wi±tynia Apolina w Delfach, Ateny, Korynt z kanałem, Mykeny, Teatr w Epidauros, Nauplion, Plaża Porto Katsiki, Leukada i na koniec odpoczynek w okolicy Amfiolchia (nurkowanie z żułwiami i delfinami). Powrót do Gdańska przez te same kraje... + zwiedzanie miasta pomników czyli Skopje w Macedoni. 3 tygodnie i ponad 6 tys km i prawie 80 godzin za kierownic± :cool: Croma spisała się ¶wietnie mimo temperatur dochodz±cych miejscami do 45C a rzadko spadaj±cymi poniżej 34C. Straty to wyrwana przez żonę roletka tylnych drzwi :mad: no ale jest już zamówiona.
Zał±cznik 43962
Zał±cznik 43963
Zał±cznik 43964
Z obserwacji motoryzacyjnej to musze przyznać, że w drodze do Grecji widziałem tylko dwie Cromy w Polsce i to w jednym miejscu koło Bielsko-Białe i trzecia moja i co ciekawe jedna mnie wyprzedzała a jedna jechała z przeciwka na przeciwnym pasie w tym samym czasie więc dziwny zbieg okoliczno¶ci :cool: następn± spotkałem w Grecji przed Salonikami i to wszystko... W drodze powrotnej już było więcej bo w Serbii w Subotnicy spotkałem jedn± i kilka na Słowacji. Fiatów Stilo i Brava zatrzęsienie ale Croma to wymieraj±cy gatunek. Najtańsze paliwo było w Macedoni po około 5,3 zł/ Litr ON więc tankowanie pod korek. W Grecji około 1,625 Euro / litr a na Węgrzech tankowałem w Auchan po 611 Forintów... W Polsce też na Auchan więc około 6,25 zł / litr ON. Droga przyjemna, Po za Słowacj± gdzie prowadziła mnie nawigacja przez kręte drogi lokalne bo były korki na autostradach... No ale widoki piękne :cool: a tak to głównie autostrady. Węgry i Serbia maj± ładne autostrady, Macedonia trochę gorsz± ale 2 pasy s±, Grecja ma dużo ekspresówek i autostrad płaci się co kilkadziesi±t km na bramkach 1,9 ..3 Euro z wyj±tkiem wisz±cego kilku km mostu przed Antrio, gdzie co¶ koło 14 Euro. Co do granic to w tym roku na granicy Serbsko-> Węgierskiej spędziłem 2 godziny i na powrocie 1,5 godziny (Auto cały czas pracowało/ klima bo 39..38C ). Pozostałe granice albo się przelatuje albo na granicy do 25 minut. Rodaków na lawetach spotkałem (Audi Q5), dużo aut na poboczach, które nie wytrzymały tych temperatur, jedno BMW pal±ce się w Serbii, w jednym z lokum spotkali¶my Węgrów, którym uszkodził się silnik, Dużo straży pożarnej w Grecji ale samych pożarów nie widzieli¶my tylko skutki ale z przed kilku lat bo drzewa i owszem były zwęglone na dużym obszarze ale trawa sucha i nie spalona. Ale przez ten czas jedyne deszcze jakie spotkali¶my to w Polsce...
-
-
Brawo Brawo. Moja Croma w tym roku odwiedziła Montenegro, Albanię czyli Szkodrę i w drodze powrotnej przejazd wybrzeżem adriatyku przez Chorwację do kraju. trasa to 3500 km. Croma jak zwykle spisała się znakomicie , spalane ¶rednie 5,2.
-
Cytat:
Napisał
adamo
Brawo Brawo. Moja Croma w tym roku odwiedziła Montenegro, Albanię czyli Szkodrę i w drodze powrotnej przejazd wybrzeżem adriatyku przez Chorwację do kraju. trasa to 3500 km. Croma jak zwykle spisała się znakomicie , spalane ¶rednie 5,2.
Widzę że się w tym roku wymienili¶my :-) Czarnogóra zapadła mi w pamięci a szczególnie jazda serpentyn± do Mauzoleum Piotra II Petrowicia-Niegosza :lol: Szkordę nie wspominam dobrze bo syna na zamku spotkała tak zwana "kl±twa Niegosza".
-
Jak widze wasze trasy to chyba nie bede sie wychylać bo tylko nad morze jade no i nad jeziora regularnie ¶migam.
Wysłane z mojego SM-F711B przy użyciu Tapatalka
-
1 zał±cznik(i)
Majówka i po majówce... :mad:
Tym razem Croma zawiozła mnie i rodzinkę do Pragi ale po drodze były inne destynacje więc Gdańsk -> Poznań -> Wałbrzych -> Praga ( w Czechach ;-) ) -> Warszawa -> Gdańsk
Jak zwykle bez przygód choć musze sprawdzić ładowanie bo czasami spadało do 13,4V a mam nowiutki akumulator więc nie wiem czy napięcie powinno tak nisko spadać po kilku godzinach jazdy.
Spalanie 5,4 litra ON dystans 1,8 tys km
Zał±cznik 44700
-
Moja Croma w majówkę też zrobiła spory dystans, głównie za spraw± braku kontaktu z te¶ciow±. Z Ełku na spidzie do łodzi i w tym samym dniu ponownie do Ełku. Spalanie zanim szła po autostradzie na maxa, wychodziło 5,2-5,3. Ale przy 200kmh już nie było sensu patrzyć na spalanie. Za to Yanosik dał radę. :)
-
Cytat:
Napisał
iron64
Moja Croma w majówkę też zrobiła spory dystans, głównie za spraw± braku kontaktu z te¶ciow±. Z Ełku na spidzie do łodzi i w tym samym dniu ponownie do Ełku. Spalanie zanim szła po autostradzie na maxa, wychodziło 5,2-5,3. Ale przy 200kmh już nie było sensu patrzyć na spalanie. Za to Yanosik dał radę. :)
Moja przekroczyła po 17 latach 200 tys km więc jest już nie sprzedawalna ;-):lol:
-
Moja ma 350k ale to bez różnicy, bo ma dożywocie u mnie.
-
Mam podobnie, Cromka też u mnie ma dożywocie :) 15 lat i 222kk przebiegu . Ostatnio byłem Cromk± na majówce w Ustroniu Morskim, w sumie 1500 kilometrów, dpf wypala się 1100 kil. wiec nie ma na co narzekać. Auto trzymam tylko na dłuższe trasy, do kręcenia się w koło komina mam Colta.
-
Ja to powtarzam że u mnie Croma będzie tak długo jak długo pozwol± mi ni± wyjechać z garażu ekolodzy i strefy czystego transportu ;-)
-
To prawda, eko¶wiry sa w natarciu, ale liczę że niedługo ich trochę utemperuj±. Nie mówię, że ma nie być ekologii wcale, no ale ustalanie norm teraz to szaleństwo w czystej postaci.