Przyjrzyj się dokładnie. Rurka ma takie wcięcie (widoczne na Twoim zdjęciu). Z kolei w podstawce pod akumulator na trzpieniu na który wciskasz wężyk jest odpowiedni wypustek, w który trafia to wcięcie.
To jest widok strony w wersji do druku
W razie potrzeby jak ktoś wymienia akumulator na mocniejszy (długość aku 242 mm) podaje numery OE wkładki plastikowej pod taki akumulator:
- 52160084
- 52032337
Podepnę się pod temat (żeby nie zakładać nowego).
Możecie polecić jakiś aku do fiata z dieslem 1.6 Mjet?. W sumie jakoś się zeszło, że zawsze zdążyłem sprzedać auto przed wymianą aku, więc trochę wypadłem z wiedzy odnośnie firm itp.
P.S
Oryginalny wytrzymał od nowości (6,5 roku)
No i czas wymienić aku.
Stawiam na marę MOLL ale tutaj nie ma takiego jaki mam fabryczny czyli 50Ah/250A. Jest 48Ah i 470A.
W Szczecinie na Mickiewicza jest sklep od kilkunastu lat z akumulatorami i Panowie znają się na rzeczy.
Gość wszedł w katalogi, zapytał o start stop, jaki silnik, jakie nadwozie i powiedział, że w katalogach Fiata nie ma takiego aku jak oryginał i zaproponował mi 48Ah i 470A.
Musze to zrobić na już i nie bardzo mam czas na czekanie na większą podstawkę pod aku.
Tedybear, błagam, nie rób krzywdy sobie i tipkowi! Kup cokolwiek, byle miało chociaż 60Ah. Co do podstawki, możesz ją w 5 minut dopasować pod większy akumulator przy pomocy noża, albo wyciągnąć i zamontować aku bez niej (ludzie pisali tu, że bez problemu). :cool:
PS Podziękujesz później ;-)
Podstawka w aso ok 50zl pod większy aku.
Numery podstawki też na forum są.
Jedź na gryfińska.
Wykręcam śrubę co napina pas trzymający akumulator, wyciągam akumulator a jak mocowana jest stopka akumulatora do auta? Coś trzeba wykręcać?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
52160084
52032337
To numery na forum. Która część będzie do mojego modelu?
Jeśli dobrze kojarzę, to żadnych mocowań przy niej nie ma. Jedynie wężyk gumowy na odprowadzenie cieczy przechodzi od podstawy plastikowej poprzez blach,e podstawę aku w głąb komory silnika. Filozofii przy wymianie lub demontażu podstawy plastikowe - brak.
Podstawą jest metalowa i jej nie ruszamy. Na tej metalowej podstawie leży plastikowa podkładka i to ją wymieniamy bo ona ma odpowiednie wyżłobienia do większych lub mniejszych aku. Podkładka siedzi na wcisk ale trzeba ostrożnie z uwagi na wspomniany dzyndzel odpływu.
Panowie, jak rozwiazaliscie problem ze akumulatory, ktore sa dostepne oprocz oem nie trzymaja sie tym paskiem od akumulatora? Dzisiaj chcialem wsadzic nowy i się zdziwiłem.
Teraz akumulatory wychodza z jednej fabryki, z tej samej tasmy a o ich MOCY decyduje naklejka. Odbiorca chce 55, prosze bardzo przyklejaja 55, chcesz 75 - tak samo. Sa o tym artykuly i filmy na YT. Ten sam akumulator ma nalepki roznych producentow. A co do wielkosci.... hmm, w motocyklu z silnikiem 1200cm3 mam akumulator niewiele wiekszy od kostki masla - zelowy i od nowosci wytrzymal 6 lat.
Teraz w internecie (na YouTube też) można znaleźć wszystko. Także nie robiłbym z tych miejsc źródeł merytorycznej wiedzy.
A tak na marginesie. Po kiego ten capslock?
W przypadku mocowania paskiem to się zdarza pomimo właściwej nominalnej wysokości obudowy akumulatora (nie będę wchodzić w szczegóły, bo za dużo pisania).
U mnie po włożeniu "Topli" pasek był za długi więc na wieko akumulatora położyłem kawałek dosyć twardej gumy w postaci pasa między akumulatorem a paskiem mocującym. Jest OK.
Z kolei w Bravo z akumulatorem FIAMM pasek ledwo wystarczył do przymocowania.
A ja kupiłem do tipo nowy aku i pasek pasuje jak do oem. Akumulator nowy ma te sama wysokość i szerokość co oem i nie ma problemu, za to jest dłuższy bo więcej Ah ma ale to bez znaczenia po pasek przypina aku po szerokości :-)
Kupujecie jakieś wynalazki a potem takie pytania ale od tego jest forum w sumie. Żeby nie to forum to bym nawet nie wpadł na to co można autu zrobić :-(
Amega efb 65Ah, pasuje też na wysokość amega efb 60Ah oraz amegi 5 i 7 w pojemnościach ok 60Ah.
Pasują też wszystkie o takiej samej wysokości jak oem. Jeden z przedmówców już to napisał, miarka w dłoń i mierzysz wysokość aku oem, każdy nowy aku ma w opisie swoje wymiary, wystarczy kupię o takich samych wymiarach +- te 5mm tolerancji.