To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Zakup 500x -
Zakładając ten temat byłem świadomy tego ze będą różne opinie na temat 500x- jedne pozytywne inne negatywne. O to chodziło w tym wszystkim. Dziekuje wam za zaangażowanie i twórcze teksty. Każda opinia jest ważna. Kto kupił wersje z xenon będzie ja chwalił kto ma led będzie ta technologie chwalił- prawda jest jednak taka że teraz mamy tylko wybór między led a żarówka a w tym porównaniu led bije na łeb zwykła żarówkę. Miłego dnia życzę
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Biedaksenony w 500X są słabiutknie. Zupełnie bez porównania do samochodów, które mają mocniejsze żarniki z systemem samopoziomującym i spryskiwaczami.
W drugim aucie mam LEDyY z systemem samopoziomującym i spryskiwaczami. Świecą rewelacyjnie. Mają zdecydowanie lepszy kontrast od ksenonów. Do pełni szczęścia brakuje mi jedynie funkcji matrycowego oświetlania, ale niestety w Hondach tego nie dają.
-
Cytat:
Napisał
mehau
Biedaksenony w 500X są słabiutknie. Zupełnie bez porównania do samochodów, które mają mocniejsze żarniki z systemem samopoziomującym i spryskiwaczami.
W 500X też są biedaledy, bo bez samopoziomowania i sprysków, więc o czym mowa? Bariery 2000lm nie mogą przekroczyć, tak jak i "biedaksenony".
Bueheheheh, do podjaranych full ledami, znalazłem:!: Światła drogowe super hiper full led dają 1400lm, a palniki ksenonowe (Philips, siedzą w moim) D5S 2000lm haha Teraz wszyscy podziękujmy za super technologię full led haha
Rzeczywiście z oświetleniem do przodu poszli, co najwyżej w stosunku do halogenowych. Cóż, ledowe wydają się świecące, bo temperatura barwowa światła 6000K robi "robotę" :tongue D5S Philipsa mają 4800K, więc cieplejsze i "słabiej" świecą.
To wszystko wyjaśnia dlaczego nie zrobili porównania z bieda ksenonami, a tylko z halogenami :food:
Czyste dane liczbowe mówią same za siebie. Szkoda, że zachwalacze tych ledów ich nie podali, tylko od razu D5S to zło, które nie świeci :roll:
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
mehau
W drugim aucie mam LEDyY z systemem samopoziomującym i spryskiwaczami. Świecą rewelacyjnie. Mają zdecydowanie lepszy kontrast od ksenonów.
Porównaj z ledami w 500X, o którym piszemy, a nie o mocniejszych ledach z innego auta :tongue Podaj parametry tego źródła światła. Jeżeli już porównanie to na podstawie danych faktycznych, bo jest led i LED.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Rzeczywiście miałeś wybór, pomiędzy H4 i led. Ja nie miałem wyboru, w standardzie wersji Lounge były ksenony, nic innego nie było :tongue Też byłbym zadowolony gdybym wybrał ksenony zamiast H4...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Podtrzymuję, że badziewie. Wystarczy gdy dostaję z tego po oczach. Nieprzyjemne rażące światło.
Przy okazji, z ledami sprysków nie masz, więc nie mogą świecić mocniej niż 2tyś.lm, tak samo jak ksenony D5S :tongue
Ogólnie dziwny post, pierwszy, a jaki atakujący... Żeby jeszcze zaczął się np. "pocałuj mnie w d...", tudzież inną formą powitania :roll:
To że dostajesz po oczach, nie oznacza że są gorsze od biskenonów, tylko że są źle ustawione. Zupełnie już nie rozumiem jak można pisać o ledach w 500 X dając za przykład Seata Leona. Czytałem wiele pańskich postów i w znakomitej większości są konkretne, treściwe i pomocne dla wielu forumowiczów, jednakowoż jeśli chodzi o Ledy w 500 X nie mogę się zgodzić. Co do "atakującego" postu, to niezły z pana "Oryginał" panie Krówka. Ja wolę kiedy w wymianie poglądów padają konkrety, a nie życzeniowe "pocałuj mnie w d..." ale to pewnie moje fanaberie. I prawdopodobnie moglibyśmy tak bez końca przerzucać "swoimi racjami", ale zapewne mamy ciekawsze rzeczy do robienia.
-
Cytat:
Napisał
marian_p
Ja wolę kiedy w wymianie poglądów padają konkrety
Konkrety padły w dalszej konwersacji, 1400lm z LED przeciw 2000lm z D5S (biksenon). Odpowiedź jest jasna co lepiej świeci w 500X i "niestety" jest to biksenon.
-
Zostawcie już te światła.
Co możecie powiedzieć na temat jednostki 1.0 120km? Jakieś wady ta konstrukcja ma?jak z blacharka- przypadki korozji?
-
Cytat:
Napisał
Rafal79
jak z blacharka- przypadki korozji?
5,5 roku - nic się nie dzieje z blachami. U mnie może dlatego, że jak miał 2 lata, to zakonserwował się olejem po przecieku z filtra po wymianie w ASO :roll: Taki żarcik.
-
A dlaczego sprowokowałem pytaniem o blachy a No dlatego że w mojej 500l po 3 latach zaczął odparzać się lakier na łączeniu blach np drzwi od wewnątrz - spod mastyki łączącej blachy wychodziły bąble. Był to jeden z wielu powodów dlaczego wziąłem rozwód z fiatem. Podobno to znany problem we Fiacie np punta tak miały
-
Cytat:
Napisał
Rafal79
Podobno to znany problem we Fiacie np punta tak miały
Mam to w moim GP i nic się tam nie dzieje. Jest to od 13 lat, lakier jest, pod nim powietrze - zagięcie poszycia maski, przy stelażu. Swoją drogą w GP nie uszczelniali blach masą na taką skalę jak w 500X.
W 500X żadnych odparzeń nie mam.
Ciekawe czy w poliftach tak samo odpadają osłony przycisków otwierania bagażnika :roll:
-
Cytat:
Napisał
mehau
Biedaksenony w 500X są słabiutknie.
Te "biedaksenony" w iksie sa naprawde dobre. Jest to jeden z mocnych punktow przedliftowca. Mialem FULL LED w 308ce Peugeota i iks daje lepsze oswietlenie drogi na swiatlach mijania.
Jesli ktos skresla uzywanego iksa, bo ma ksenony, albo rozwaza konwersje z halogenow TYLKO na LEDy, to robi blad, delikatnie mowiac.
Cytat:
Napisał
mehau
Zupełnie bez porównania do samochodów, które mają mocniejsze żarniki z systemem samopoziomującym i spryskiwaczami.
No, bez porownania, na korzysc iksa, np. ostatnia wersja Citroena C5. Wielka jasna kula swiatla a za nia ciemnosc egipska. Tak krotko swiecaca, ze starch tym jechac na swiatlach mijania. Bo widzisz, to budowa reflektora, a nie zrodlo swiatla, decyduje. Spryskiwacze z podgrzewanymi dyszami za to chetnie bym w iksie widzial.
Dobre swiatlo mijania to takie, kiedy jedziesz przez ciemy las 60-80 km/h i nie czujesz potrzeby wlaczenia "dlugich". Takie cos jest mozliwe i na H7, i na ksenonie 25W - wiem z doswiadczenia.
-
Co do LED w iksie - pełna zgoda . Światła są rewelacyjne
-
Cytat:
Napisał
thermano
Co do LED w iksie - pełna zgoda . Światła są rewelacyjne
Boś nie widział jak świecą "bieda ksenony" D5S. Wtedy byś tych ledów rewelacją nie nazwał :food Powyżej o różnicy w lm pisałem. Gdy porówna się do halogenów może i można się zachwycać, ale nie ma się co oszukiwać, powtórzę: ledy 1400lm, "bieda ksenony" 2000lm.
-
Mam porównanie ledy w X oraz "bieda xenon" w tipo i szczerze powiem ze obie wersje sa ok. Gdybym musiał decydowac nie wiem ktore bym wolal. Ciekawe jak led bedzie sprawowal sie na trasie w sniegu/lodzie
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Boś nie widział jak świecą "bieda ksenony" D5S. Wtedy byś tych ledów rewelacją nie nazwał :food Powyżej o różnicy w lm pisałem. Gdy porówna się do halogenów może i można się zachwycać, ale nie ma się co oszukiwać, powtórzę: ledy 1400lm, "bieda ksenony" 2000lm.
Może i nie widziałem. Moje doświadczenia są takie : służbowa Kuga 2009 - średnie . Touareg 2005 - tragiczne . Natomiast w X dla mnie są rewelacyjne led'y
-
Cytat:
Napisał
thermano
Kuga 2009 - średnie . Touareg 2005 - tragiczne
Ile te pojazdy mialy lat i km przebiegu, jak je miales w rekach? Ja pisalem tu o kilkulatkach z przebiegiem kilkudziesieciu tysiecy km, wszystkie z DRL, co tez z reguly mniej wypala lampy/odblysniki.
-
Touareg , fakt, był mocno stary już. Choć pogorszenie świecenia wg właściciela nastąpiło dość "nagle" Kugę znam od nowości i oczywiście też da się zauważyć pogorszenie świecenia teraz . Nowa świeciła nieźle, ale nie tak jak led w X . Choć uczciwie mówiąc było to na tyle dawno, że mogę nie być rzetelny w ocenie .
-
Żarniki trzeba znieniać co kilka lat, bo zaczynają słabiej swiecić. Najlepiej na OSRAM- i noc staje się dniem.