Już tam zaglądałem, czytając wątki o kłopotach z tym radiem trafiłem na procedurę wejścia w tryb serwisowy. Wszystko poza antena FM jest ok, a antena FM jest error.
To jest widok strony w wersji do druku
Już tam zaglądałem, czytając wątki o kłopotach z tym radiem trafiłem na procedurę wejścia w tryb serwisowy. Wszystko poza antena FM jest ok, a antena FM jest error.
Jak będziesz wymieniał radio to nie zapomnij o tej antenie bo ona a dokładnie ten zepsuty u ciebie wzmacniacz potrzebuje 12V z radia więc nie zadziała z nowym radiem jak nie wymienisz podstawy anteny na inną... Dostęp jest bez zdejmowania podsufitówki, musisz zdjąć gumową uszczelkę bagażnika i dwa szare boczki ( są na zatrzaskach) a następnie lekko odgiąć podsufitówkę... Ja u siebie wiele lat temu założyłem potrujna antenę do GSM/CB-radia / FM a sam wzmacniacz ukryłem pod dachem aby mi nie zgnił :cool:
To częsta przypadłość po latach w tych antenach czy to z GPS-em czy tez bez niego ;-)
Zmieniłem radio i od wczoraj w końcu gra tak jak powinno. W sensie łapie fale. Pozwolę sobie opisać pokrótce, bo u mnie wcale nie problemem była antena.
Ogólnie zacząłem od wymiany anteny. Z racji, że te Fiatowskie są dość drogie kupiłem taką od BMW. Pozbawiona jest jedynie anteny GSM, ma FM i GPS a koszt 119 za nową. No i po zamontowaniu nowej grało dokładnie tak samo jak na starej, czyli prawie wcale. Mieszam w Łodzi i ogólnie nie ma tutaj problemów z odbiorem, ale na tym moim sprzęcie o Muzo.fm można było zapomnieć całkiem, Antyradio jako tako grało, ale oczywiście radio z ryjem grało jako jedyne wyśmienicie, ponownie złośliwość.
No, skoro nowa antena nie przyniosła efektu to przegląd zacząłem starej anteny. Wzmacniacz zgnity nie był, ale po oczyszczeniu styku płyty wzmacniacza z batem nastąpiła lekka poprawa. Lekka na tyle, że Muzo.fm czasami było słychać.
Następnym krokiem była wymiana radia na 1 din z poprzedniego auta, tam grało wyśmienicie, w Cromie znów lekka poprawa, ale Muzo.fm pół na pół, Anty jako tako grało. No i wtedy nastąpił wkurw już. No bo antena ok, przewody ok, radio zmienione, napięcie na wzmacniacz FM jest, co do diaska.
W przypływie złości zacząłem wyciągać bezpieczniki po kolei i w pewnym momencie Muzo zagrało rewelacyjnie. Sprawdzam inne stacje, rewelacja. Nawet lepiej niż w poprzednim aucie (a może to tylko placebo było). No w każdym razie bezpiecznik był od wideorejestratora Xiaomi. Xiaomi kurka wodna napsuło mi tyle krwi. Przetwornica impulsowa od tego chińskiego szitu robiła taką sieczkę z radiem FM. W poprzednim aucie tez go miałem, ale tam nie było problemu. W Cromie jak widać kłopot jest masakryczny.
Zarówno antena jak i radio jest w pełni sprawne u mnie. Jeśli macie podobne kłopoty zacznijcie od tego na czym ja zakończyłem. Nie słuchajcie, że zgnił wzmacniacz FM, zacznijcie od najprostszych rzeczy.
Miałem już alternator wyciągać i oddawać na regenerację, ale to po prostu chiński badziew był winny.
I jeszcze jedno dopiszę, radio 1 din sprawdza się u mnie lepiej, ma po prostu wszystko co potrzebuję, natywną obsługę USB i bluetootha. Nie mam sterowania z kierownicy, ale nie zależy mi na tym. Za to w półkę pod radiem mogę teraz wmontować sobie gniazda USB do zasilania telefonu choćby. Oczywiście z mojej perspektywy to bardzo dobre rozwiązanie, ale jak wiadomo każdemu zależy na czymś innym. ;)
Po wymianie radia nie robiłem jeszcze osiowania, pewnie zrobię, ale licznik nie miga i nic złego się nie dzieje.
Co to za rejestrator byl dokladnie? Ja mam xiaomi 70mai bez wyswieylacza, podlaczony pod usb i nic nie zakłóca. Co do radia yo mam wmontowanw 2din bo kamerke moglam podlaczyc z tylu. Gniaxda usb mam zamiast tych na zapalnuczke
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
Moja jest taka, https://www.xiaomi4you.pl/produkt/ka...-dash-cam-pro/
Ale nie specjalnie ma to znaczenie czy nazywa się X czy Y, chodziło mi o to, żeby sprawdzić najpierw inne możliwości niż radio i antena. Poza tym pytanie o to jak się nazywa, jest trochę chybione, bo skąd pewność, że tak samo spitolone są przetwornice w mojej i twojej nawet jeśli byłyby takie same modele? ;) Ja się wcale nie upieram, że moja jest najlepsza, a nawet pójdę dalej, nie kupię więcej szajsomi.
No ja nam tą bez monitora. Wszyscy te kamerki chwalą więc troche raczej szajsrm nie ma vo tego nazywać. Moja jest podłączona do usb od radia i nic nie zakłóca.
Co do manetki i świateł mijania to tak jak kolega napisał, kabelek urwany.
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
Wiesz, ja nie chwaliłem jej od samego początku. Nawet pomijając zachowanie w Cromie, to oprogramowanie tej kamery jest fajansem. Nie podoba mi się to, że rezerwuje sobie część karty na zachowane nagrania i kolejna część na zdjęcia. Po co?
Dla porównania w Mio cała przestrzeń karty jest dostępna, przy czym zdjęcia i nagrania że zdarzenia są zablokowane przed skasowaniem poprzez założenie flagi na plik. Rozwiązanie sensowne i nie wymagające dziwnych rzeczy.
W szajsomi, masz część karty zupełnie niewykorzystana i nie wiadomo po co.
Ok. Obiektyw ma spoko, ale cała reszta poczynając od tego co napisałem wyżej jest bardzo słaba.
Kupiłem tą kamerę za niewielkie w sumie pieniądze, bo trafiłem na wyprzedaż na Ali, do tego kupony itd. ale jakbym wiedział wcześniej o tych wadach, to nie kupiłbym jej.
Ale to zupełny offtop wyszedł już.