To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
maurycy
A jak Ci wychodzi spalanie przy normalnej jeżdzie ,w porównaniu z tym co było od początku w serii ?
Sam się zaskoczyłem, częściej pałuje do 4-5krpm i spalanie bez zmian. Ciężko przekroczyć 10l LPG na 100km. Przeważnie kraze wokół 9-10l LPG. Przy spokojnej jeździe mam wrażenie że pali mniej, aczkolwiek ciężko zrobić cała butle żebym gdzieś na 2 pasmowke nie wyskoczył i go nie przycisnął.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
-
U mnie ostatni odczyt to tempomat 135 kmh=10.2 l lpg. Prawie całość tzn ok 250 km ekspresówką między tankowaniami.
-
Cytat:
Napisał
maurycy
A jak Ci wychodzi spalanie przy normalnej jeżdzie ,w porównaniu z tym co było od początku w serii ?
cześć,
trochę odgrzebię temat :)
jak Wychodzi wam spalanie po chip stage1 , sam program ?
ja mam wrażenie ze u mnie zaczął palic więcej
121KM --> 143KM
194Nm --> 269Nm
-
Cytat:
Napisał
Matteusz86
cześć,
trochę odgrzebię temat :)
jak Wychodzi wam spalanie po chip stage1 , sam program ?
ja mam wrażenie ze u mnie zaczął palic więcej
121KM --> 143KM
194Nm --> 269Nm
Gdzie robiłeś program? U mnie może spala więcej 1l lpg/100km.
-
1 załącznik(i)
U mnie różnicy w spalaniu nie zauważam żadnej ;-)
-
Cytat:
Napisał
steyr
Gdzie robiłeś program? U mnie może spala więcej 1l lpg/100km.
https://ar-cars.pl/
ja jestem przez załozeniem gazu i spalił mi ostatnio na trasie (autostrada A1) przy tempomacie 120-125 km/h 8l
w miescie ciezko zejsc ponizej 10l
Cytat:
Napisał
maurycy
U mnie różnicy w spalaniu nie zauważam żadnej ;-)
to jakie masz wartości spalania ?:)
-
Gadanie o średnim spalaniu w silniku z turbiną jest lekko bez sensu. U mnie mogę osiągnąć 7,8 LPG (droga powiatowa prędkość 70-90), albo 11 (autostrada tempomat 140). Takie mam skrajne wartości spalania po chipie na 141KM 252 Nm. Ale w sumie przy LPG to mi to zwisa i na co dzień tego nie monitoruję.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Gadanie o średnim spalaniu w silniku z turbiną jest lekko bez sensu.
ok, a czemu jest bez sensu?
pytam z czystej ciekawości, nie neguje, po prostu lubię wiedzieć :)
-
bo turbo a raczej korzystanie z jego mozliwości "rozciąga" zakres wartości i jest mocno skorelowane ze stylem jazdy. Bardziej niż w silniku wolnossącym.
-
Ja mam nogę jak słoń i mi pali jak smok⌠taka oto zależność.
-
Cytat:
Napisał
Matteusz86
to jakie masz wartości spalania ?:)
No to tak jak koledzy Ci powiedzieli ....jak będę jechał stylem ,, na dziadka '' drogą krajową spali mi 5.5-6L , jak przycisnę to 7-9L akurat tego nie porównasz ze swoją nogą - stylem . Musiałbyś sam dwoma fiatami się przejechać i to sprawdzić . Ja napisałem że nie zauważam u siebie zmian w zużyciu paliwa ale jeżdżę swoim stylem który znam i wiem ile było przed , a ile po dodaniu koni .
-
Cytat:
Napisał
adoks
Chipa robiłem 1,5 roku temu, była zauważalna poprawa, szczególnie przy wzniesieniach mimo że to tylko 20KM więcej, ale zdarzało się że przy nagłym przyspieszeniu dostawał chwilowej czkawki, ale mimo kilku prób (zmiana map) gość nie potrafił tego zdiagnozować. Latem ub.roku sytuacja została opanowana, podjechałem do warsztatu na poprawkę. Chociaż Tipo nie należy do demonów mocy przyspieszenia to po tym zabiegu sam nie mogę uwierzyć jak teraz dostaje kopyta. Krótko mówiąc jestem mega zadowolony. Co do spalania, trasa 100km Będzin-Ustroń, średnia prędkość w/g komputera 70km/h spalanie 7,1L
Ile razy jeździłeś na poprawki zanim doszedł co jest nie tak? Ja robiłem niedawno chipa i jest lepiej ale nadal szarpie, nie jest idealnie.
-
Była pandemia, po "zabiegu" pojechałem raz, zdjął mapy i wgrał fabryczne na których była "czkawka" ale bardzo nie wielka
więc nie zwracałem na to uwagi, miałem wrażenie że to od nierówności na drodze. Tipo był wtedy na gwarancji
więc doradził mi jechać do ASO, tak też zrobiłem ale tam oczywiście uznali że wszystko jest OK, więc zostały wgrane
ponownie mapy chip.... Tak jeździłem przez 0,5 roku, nie było źle ale czasem ta czkawka była irytująca. Po największej
fali pandemii zadzwoniłem do warsztatu a gość sam mi oznajmił że ma już antidotum na na tą bolączkę i umówił mi
wizytę. Od tamtej pory minął już ponad rok i jest OK :)
Cytat:
Napisał
misiek77
Ile razy jeździłeś na poprawki zanim doszedł co jest nie tak? Ja robiłem niedawno chipa i jest lepiej ale nadal szarpie, nie jest idealnie.
to ciekawe co piszesz bo z tym problemem uporał się również w innych modelach Fiata
-
Na jakim paliwie masz zrobionego chipa, PB95, czy PB98? Ile masz teraz KM i Nm?
-
Cytat:
Napisał
adoks
Była pandemia, po "zabiegu" pojechałem raz, zdjął mapy i wgrał fabryczne na których była "czkawka" ale bardzo nie wielka
więc nie zwracałem na to uwagi, miałem wrażenie że to od nierówności na drodze. Tipo był wtedy na gwarancji
więc doradził mi jechać do ASO, tak też zrobiłem ale tam oczywiście uznali że wszystko jest OK, więc zostały wgrane
ponownie mapy chip.... Tak jeździłem przez 0,5 roku, nie było źle ale czasem ta czkawka była irytująca. Po największej
fali pandemii zadzwoniłem do warsztatu a gość sam mi oznajmił że ma już antidotum na na tą bolączkę i umówił mi
wizytę. Od tamtej pory minął już ponad rok i jest OK :)
to ciekawe co piszesz bo z tym problemem uporał się również w innych modelach Fiata
niestety, ale się nie uporał. Mi też CINSOFT obiecywał, że się tym zajmie przy robieniu chipa, a finalnie nie udało mu się tego ogarnąć. Także najwyraźniej wszystko zależy od konkretnego egzemplarza silnika/turbo -> z niektórymi mu się udaje, a z innymi nie.
-
Cytat:
Napisał
misiek77
Na jakim paliwie masz zrobionego chipa, PB95, czy PB98? Ile masz teraz KM i Nm?
Przy strojeniu w baku była pb95 ale wstępnie uzgadniałem z warsztatem że ma być na pb98
i na pb98 jeżdżę, w/g wykresu z 127,7KM na 136,4 K moment obr. z 209,4 Nm na 236,7 Nm
jest to wynik z pierwszego chip'a, po drugim na zaliczył hamowni bo było robione na poczekaniu
ok.1h ale po drugim chip'ie jest mega lepiej.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Davvid
niestety, ale się nie uporał. Mi też CINSOFT obiecywał, że się tym zajmie przy robieniu chipa, a finalnie nie udało mu się tego ogarnąć. Także najwyraźniej wszystko zależy od konkretnego egzemplarza silnika/turbo -> z niektórymi mu się udaje, a z innymi nie.
1,4Tjet to nie powinno być różnicy. W moim przypadku "doktorat" zrobił na jakimś transportowcu
Fiata ale też z silnikiem 1,4Tjet. Powiedział że to ten sam silnik to powinno być OK i tak faktycznie jest.
-
Ciekawe ze jednemu wychodzi 140 kilka kucy i ponad 260 niutkow innemu 140/250 a jeszcze innemu 230 kilka. Ale w sumie do tych wartosci sie nie ma co przywiazywac wazniejsze w jakim zakresie.Jak mam 141/252 (na benzynie na gazie troszke mniej: 139/249 chyba).
Ale to jest taki pik, co sprawia mile uczucie kopa w plecy ale na wyscigi sie nie nadaje bo potem puchnie. Co nie zmienia faktu że różnych kojarzących tipo z mułem ludków wprawia na drodze w zakłopotanie.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Ciekawe ze jednemu wychodzi 140 kilka kucy i ponad 260 niutkow innemu 140/250 a jeszcze innemu 230 kilka. Ale w sumie do tych wartosci sie nie ma co przywiazywac wazniejsze w jakim zakresie.Jak mam 141/252 (na benzynie na gazie troszke mniej: 139/249 chyba).
Ale to jest taki pik, co sprawia mile uczucie kopa w plecy ale na wyscigi sie nie nadaje bo potem puchnie. Co nie zmienia faktu że różnych kojarzących tipo z mułem ludków wprawia na drodze w zakłopotanie.
O to trzeba by zapytać gościa z warsztatu. Co do liczb to masz rację, Ja jestem
mega zadowolony z tego co mam teraz pod nogą :)
-
Cytat:
Napisał
Davvid
Jeśli się nie uporał to powinien chyba zwrócić pieniądze? Ja sporo za to zapłaciłem a nie do końca jest ok. Nie wiem co teraz robić.
-
Cytat:
Napisał
misiek77
Jeśli się nie uporał to powinien chyba zwrócić pieniądze? Ja sporo za to zapłaciłem a nie do końca jest ok. Nie wiem co teraz robić.
Problemy tutaj są dwa: po pierwsze od kilku tygodni nie jestem w stanie się z nim skontaktować, żeby doprowadzić choćby do powtórnej wizyty i jakiejkolwiek korekty (szczegóły opisywałem w innym wątku). A po drugie teoretycznie umawiałem się na zrobienie chipa, a falowaniem miał się zająć przy tej okazji. Oczywiście nigdzie na mailu ani w żadnej innej formie pisemnej nie mam, że przed zleceniem zobowiązał się do rozwiązania tego tematu. Więc ze zwrotem pieniędzy raczej będzie ciężko.
Ale doskonale Cię rozumiem, bo też nie jestem zadowolony w 100% a kasa jednak spora. Zdecydowałem się na chipa, żeby poprawić sobie "doznania z jazdy" a niestety pomimo plusów chipa i tak mocno się wkur...iam z powodu tego falowania.
Co z tym zrobić? Trudno powiedzieć, ale jak znajdziemy więcej takich niezadowolonych z CINSOFTU to może uda nam się go przycisnąć grupowo.