Czyli standard jak nie wiedzą o co chodzi- jeździć, obserwować.:tongue
Dolali oleju do skrzyni biegów, czyli w fabryce nalali go za mało?:lol:
To jest widok strony w wersji do druku
Dlatego pytałem jaka skrzynia bo jak ktoś się przesiadł np. z C514 na C635 to da się usłyszeć dźwięki jak z ikarusa bo wałki większe i je bardziej słychać.
Bez przesady, z mojej C635 nie słyszę wałków ani innych rechotów na jałowym, kulturą głośności nie odbiega od C514 z mojego staruszka czarnucha, poza biegiem nr 1 (wsteczny pomijam) - w GP cisza , w C635 prawie jak na wstecznym.
Jedyny hałas z C635 to... klekotanie MultiAIR :tongue
Jeżdżę Włochami od ponad 20lat hałas na biegu jałowym jest z wałka sprzęgłowego skrzyni biegów. To jest norma bo w każdym hałasuje raz mocniej raz mniej. Ludzie i mechanicy ciągle piszą o łożysku oporowym co jest błędem i nie jeden już wymieniał sprzęgło na próżno. Łożysko oporowe jak padnie to bardziej szumi na ciepłym i zimnym. Wałek sprzęgłowy hałasuje bardziej jak olej rozgrzany (gorący silnik) i najbardziej będzie go słychać latem w korkach, a jak olej zimny bardziej wypełnia te luzy konstrukcyjne i cichnie. Ten hałas to ten typ tak ma od xxx lat i nie ma co się tym przejmować.
Dziękuję, tak zrobiłem, przestałem się tym przejmować.
Mam taki sam przypadek. 17 stycznia oddałem samochód do serwisu i tam stwierdzili że to łożyska w skrzyni biegów. Zamówili je podobno 20 stycznia i do dnia dzisiejszego nie mam samochodu. Wczoraj pisałem do centrali Fiata i odpisali mi że będą ponaglać dostawcę łożyska bo termin dostawy to połowa marca. Co tam jest za łożysko i skąd oni je sprowadzają?! Przejechałem nim dopiero 10 000 km, strach pomyśleć co będzie dalej.
Dzisiaj ja z moim crossem w ASO odnośnie tego grzechotania + gwarancyjny :)
ciekawe co powiedzą :>
Edit: ASO stwierdziło, że rozbierali już 2 czy 3 skrzynie w crossach i nie znaleźli co może powodować taki dźwięk grzechotania. Więc na razie mówili, żeby jeździć, bo nie mają żadnych informacji co może być nie tak, a sami jak rozłożyli i złożyli skrzynie, dalej taki dźwięk wydawała.
Śmiałem się do kolesia, że może będzie za jakiś czas akcja serwisowa od centrali Fiata :D
Z ciekawostek, napisałem do obsługi klienta Fiata ;) o tym problemie, ze ASO nie wie jak go rozwiązać :> bo jak ASO nie wie, to warto, żeby zglosić problem do Fiat Polska, przeciez to oni są "producentem" to może wiedzą, że będzie akcja serwisowa lub coś :>
Hmm zobaczymy, bo jeżeli ASO nie twierdzi że rozkładali już te skrzynię i nic nie znaleźli co może być powodem, to może dojdzie do jakiejś dyskusji między nimi. Fiatowi Polska opisałem problem ze przy wciśniętym sprzęgle znika, dostali filmik i informację że ASO już ten problem zna, nic nie mogą zrobić i że inne ASO również dla innych właścicieli są bezradne.
Panowie, wszystkie 1.0 T3 Tipo tak mają. Powodem tego hałasu jest łożysko oporowe. Hałas występuje tylko na zimnym silniku. Jak się tylko trochę rozgrzeje (dosłownie 2 minuty po uruchomieniu) to hałas ustaje. Oczywiście na wciśniętym sprzęgle hałasu nie ma. Mam to samo w swoim 1.0. Zaprzyjaźniony serwis potwierdza, że wszystkie 1.0 Tipo tak mają.
Hmm ja ten dźwięk słyszę cały czas, nawet podczas jazdy, jeżeli muzyka/radio nie jest włączona.
Jest słyszalny tylko od strony wewnętrznej. Z zewnątrz nie słychać tego.
Edit:
Jeżeli wszystkie egzemplarze tak mają go niech fiat coś zrobi z tym, bo nie jest to normalny dźwięk jaki powinien być słyszalny podczas pracy silnika/jazdy.
Aktualizując mój status, to obsługa Fiata Polska zasugerowała żeby zgłosić się do ASO ponownie i oni dopiero będą mogli ich naciskać na usunięcie usterki, powiedzieli w Fiat Polska że ASO może zgłaszać niewyjaśnione problemy z autami do jakiegoś działu technicznego. W związku z tym napisałem do ASO czy oni to zrobili, a jak nie to czy mogą zrobić... Czekam na odpowiedź. Nie zamierzam tak tego zostawiać bo ten dźwięk, jak się go raz usłyszy jest wkurzający...
Pewnie problem jest w mocowaniu łożyska sprzęgła do widełek układu wyciskania sprzęgła. Mam podobny hałas w starym Punto 2 ale jak go przegazuje na postoju, właśnie w taki sposób zadrży łożysko na wałku sprzęgłowym. Generalnie mam to w 4 literach w starym klamocie, podejrzewam że tutaj jest podobnie. Pewnie to na trwałość nie wpłynie, ale jest wku....ace w nowym aucie oczywiście.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
A jak wciśniesz sprzęgło do 1/3 zakresu hałas znika?
To musiałbym sprawdzić, na pewno znika przy pełnym wciśnięciu sprzęgła. Jeszcze by mnie to tak nie wkurzało jak było by słyszalne tylko podczas postoju :-) ale również podczas jechania to słychać jak się np przełączają piosenki na Spotify 😁
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
A czy po dolaniu oleju do skrzyni to ciszej się zrobiło czy nic to nie zmieniło?
To sprawdź czy dźwiek ustaje jak wciśniesz trochę sprzęgło tak do zakresu 1/3 skoku.
2022-05-04:
Autko poszło do serwisu na dokładne oględziny, skrzynia, sprzęgło i niby ma koło dwumasowe.
Może za tydzień będą wiedzieli co to jest :-)
2022-05-10:
Serwis nic na razie nie znalazł i auto ma na razie zostać u nich do czwartku, ciekawe co będzie dalej... Jeżeli nie znajdą rozwiązania, a nie występuje to w każdym aucie, tj. jest to usterka, to zgodnie z polskim prawem, powinni dać nowe auto, wolne od wad, jak tego nie potrafią naprawić...
2022-05-12:
ASO zamówiło części do Tipka i do wtorku powinny im przyjść. Oby to rozwiązało problem, to się spróbuję dowiedzieć co wymienili i czy podejrzewają co mogło spowodować tą usterkę.
2022-05-18
ASO dzwoniło, że ma wszystkie części, rozłożoną mają skrzynię biegów, a z zamówionych części na pewno mają synchronizator, ciekawe co jeszcze... Nadzieja że w piątek będzie 😁
2022-05-21:
Odebrany, jest cicho, wymienili synchronizatory między 3 i 4 biegiem