Ale moim zdaniem tak lepiej :)
To jest widok strony w wersji do druku
Ale moim zdaniem tak lepiej :)
Za dwa miesiące będzie się już zamykać lżej :)
Działa o niebo lepiej :D
W swoim 2017 o dziwo zamiast imbusów 5mm znalazłem zwykłe śruby 10.
Załącznik 40703
Po przeczytaniu postu od razu zamówiłem siłownik i wymieniłem. Teraz jest super :)
Witam
Jeśli komuś z Was leci po otwarciu klapa bagażnika, tak że mało szyby tylnej nie wywali, to z pewnością jest do wymiany ten teleskop przy prawym zawiasie klapy, który ma numer MOPAR: 520085731 i jest generalnie nie do dostania poza ASO. Nie wiem ile kosztuje w Aso ale podejrzewam że sporo więcej niż jest wart.
Rozwiązaniem jest Magneti Marelli GS0965 - jest to element od citroena C4 grand picasso i to nie od klapy tylko od szyby tylnej klapy (bo on ma też otwieraną szybę).
Sprawdziłem, działa, kosztuje 35 zł. Klapa się otwiera zdecydowanie i przed końcem ruchu elegancko zwalnia.
Generalnie są też zamienniki do tego GS0965, ale kupując zwróćcie uwagę na wymiary, musi być tak:
Długość całkowita: 589 mm
Suw: 240 mm
Robi to też krosno KR31057 ale wszystkie które znalazłem były znacznie droższe od Magneti Marelli.
Swoją drogą, to wcześniej miałem Chryslera prawie 15 lat i ten element do końca był sprawny, też był firmy Mopar. W Tipo padł po 2,5 roku przy przebiegu 130 tys i otwieraniu bagażnika może 2 razy w tygodniu :wink:
Jeśli temat już był (nie znalazłem) to proszę moderatora o podklejenie.
Było na forum juz ale moze sie przyda połączyc tematy, bo my kupiwalismy inną markę ktora ma podobne parametry do Oem i pasuje
??sprezyna gazaowa??...temat byl tylko trzeba dobrze poszukac...
https://fiatklubpolska.pl/tipo-531/w...i-sedan-47318/
...masa..kra...miauuuu....:)...
Mopar to nie pakowacz, to generalny producent części do samochodów Chrysler/Dodge/Jeep. Jezdziłem chryslerami od 2000 roku do 2019. Być moźe coś tam przepakowują i czasem dają swój brand, ale generalnie są producentem, przynajmniej w USA. Fiat Tipo występuje w Meksyku i USA jako Chrysler Neon, więc pewno zdarza się jakieś mieszanie części czasem.
Tak, u mnie był Mopar od nowości, wykonany w Meksyku i z nabitym numerem katalogowym Chryslera. Nie byl to Stabilus, ani Lesjofors jak w większości aut z Europy.
https://www.mopar.com/en-us.html
Raczej Dodge Neon
Tomekz9 Ja polecam ten siłownik :
https://allegro.pl/oferta/silownik-a...50n-7799938518
Wymiarami jest zbliżony do oryginału i jest mocniejszy ma 150N, co pozwoli na dłużej sprawnie podnosić klapę bagażnika :)
Tomku za poleceniem JTN zmieniłem siłownik na ten co polecił Jack. Chodzi jak złoto i niestraszne mu deszcze i śniegi.
Dziś wymieniłem siłownik na ten zaproponowany przez JTN. Teraz z klapy bagażnika można strzelać jak z procy :). Siłownik wymieniłem od strony bagażnika, dwie spinki i odchyliłem wykładzinę. Wykonalne, ale trzeba mieć dłonie pianisty.
Potwierdzam wskazówki kolegi, świetny materiał ;) zakupiłem ten sam siłownik do mojego tipo 1.4, 95KM, sedan i śmiga aż miło. Tylko uważajcie żeby nie założyć odwrotnie siłownika. Wtedy co prawda klapa będzie się otwierać ale zdecydowanie wolniej.
Odwrotnie to znaczy jak?
Że część metalowa jest niżej a powinna być wyżej i mocowana do klapy?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Element do którego chowa się siłownik powinien być mocowany do blachy za kanapą zgadza się?
Fabrycznie jest tak montowany, czyli obudowa do klapy, a tłok który się chowa w obudowie siłownika do mocowania za siedzeniem.
Załącznik 42561
Muszę sprawdzić jak ja montowałem ale pierwszy raz widzę siłownik montowany obudową mu górze. Patrząc na siłowniki przy meblach czy Stalowej Woli to zawsze obudowa poniżej. Aż pójdę dziś sprawdzić jak ja mam zamontowane.
JTN a jak Ty masz zamontowane?
Robi to jakaś różnice jak jest zamontowany siłownik? Fakt nie otwiera się tak szybko jak u Ciebie JTN na filmiku bo przy szybie aż się trzęsie klapa ale jednak wodę z deszczu czy śnieg podnosi.
Tam w środku jest trochę oleju i kierunek montażu ma wpływ na pracę i trwałość siłownika. Powinno być tak jak pisze JTN.
Skoro jest olej w środku to chyba obudowa powinna być na dole aby olej nie był skierowany ku dołowi.
Chyba, że nie znam się na siłownikach. :(