To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Gomez405
To znaczy ze tez chciałeś zmienić korekty jeżdżąc na pb przez 350 km i nie dało rady? Tylko reset? Czy alfa obd zrobi tak samo reset jak mes?
Ja miałem od jakiegoś czasu taki problem w 1.4tjet że na zimnym silniku jak odpalał przez pierwsze 5-6sekund potrafiły falować obroty, np z 1400obr/min spadały na 2s na 1200obr/min poźniej wracały i tak nie raz z 2-3 razy później tu ustępowało i było ok. Problem tylko występował jak ssanie się załączało, na ciepłym silniku palenie na PB ok. Silnik normalnie odpalał, nie gasł tylko pojawiało się to falowanie. Zrobiłem 350km na Pb i problem był dalej, więc skasowałem mu parametry. Do tego przerobiłem trochę instalację, lokalizację Mapsensora od lpg i od tej pory wszystko jest ok. Po resecie parametrów obowiązkowo trzeba zrobić z min 100km na PB z różnymi obciążeniami. Nie sprawdzałem czy w Alfa OBD jest taka możliwość, mam Mes-a to na nim działam.
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Zrobiłem ok 200 km na Pb, odpalanie jak w zegarku choc wtedy takich wysokich temp nie było. Potem wymieniłem nawet listwe LPG i swiece zaplonowe, kalibracja. I raz zapala normalnie a wczoraj na przyklad znowu go zdławiło, jak postał pare godzin na słońcu.
Tak więc, spróbuje jescze ten reset map Pb w MES a jak nie to zepchne go ze skały :) ;) haha
Co to znaczy zdławiło?
-
Zapalił ale nie zgasł tylko go przydusiło i juz chodził normalnie
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Zrobiłem ok 200 km na Pb, odpalanie jak w zegarku choc wtedy takich wysokich temp nie było. Potem wymieniłem nawet listwe LPG i swiece zaplonowe, kalibracja. I raz zapala normalnie a wczoraj na przyklad znowu go zdławiło, jak postał pare godzin na słońcu.
Tak więc, spróbuje jescze ten reset map Pb w MES a jak nie to zepchne go ze skały :) ;) haha
Napisz gdzie i kiedy i z której skały będziesz go spychał ... ? :smile:
Co do resetu map to może będę mógł Ci pomóc ale za ok.1-2 tyg, mieszkam k/Będzina
-
Cytat:
Napisał
adoks
Co do resetu map to może będę mógł Ci pomóc ale za ok.1-2 tyg, mieszkam k/Będzina
Alfa obd ma ta funkcje spróbuj tym
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
adoks
Alfa obd ma ta funkcje spróbuj tym
-
-
U mnie tak na ciepłym odpalił
https://youtu.be/UTFlRdE1Dww
-
Dzis u mnie tez tak odpalił ale sie nie jaram ...
-
Ktoś wie gdzie szukać tej opcji w AlfaOBD, kasowanie map benzyny czy parametrów adaptacyjnych jak zwał tak zwał ;) konkretnie co i jak i gdzie :)
Robić to na zimnym czy ciepłym silniku, na odpalinym czy tylko na zapłonie itp cenne informacje ;)
-
Najpierw zobacz jakie korekty masz. Później masz dwie opcje w pod menu silnik wyzerowanie parametrow
-
Czemu nie jedziesz z tym tematem do tego Struny ze Skawiny? Może uda mu sie rozwiazać problem tego odpalania jak jest ciepło po kezdzie na gazie a przy okazji dobrze skalibruje
-
Bo to nie LPG wychodzi. Mam trop inny jak będzie to to napiszę. LPG mam zakręcone na butli.
-
Na benzynie tez masz problemy takie jak opisywalismy? U mnie na benzynie jest OK
-
U mnie problemem jest rozruch silnika jak jest ciepło na zewnątrz i powiedzmy przez 100 metrów czasami jedzie jak by go zalewało i to wszystko jest na pb. Na LPG jeździ ok.
-
Nie rozumiemy sie chyba ;) u mnie jest podobnie ale jak jezdze na lpg i postój jest po takiej jezdzie na gazie. Jasne ze odpala na Pb i jedzie sie na poczatku na benzynie i te przypadłosci wtedy widac. Jednak jak mam wyłaczona instalacje i jezdze tylko! na Pb, czyli auto jezdzi i gsnie na benzynie to odpalenie po postoju niezaleznie od pogody jest prawidlowe i nie ma zadnej nierownej pracy.
Jak masz zakręconą butle, to jezdzisz caly czas tylko na benzynie jak rozumiem, wtedy tez masz taki problem po odpaleniu?
-
Tak właśnie teraz testuje na pb 200km zrobiłem i dwa złe odpalenia przy wyższej temperaturze zewnętrznej. Całą zimę na jeżdżąc na LPG nie było problemów z odpalaniem tylko czasami pierwsze kilkanaście kilkadziesiąt metrów jak by go zalewało jak fiat 126p na ssaniu
-
No wlasnie dlatego ja uwazam ze to jest wina i stalacji LPG. Zrezzta sam zacząłes ten temat wlasnie tym ze aso zerowało mapy benzyny bo gaz je rozwalił. U mnie po gazie problem był w poniedziałek, we wtorek jazda do pracy na samej benzynie i porblemu nie było (temp we wtorek podobna)
-
Mam pewną teorię jak się sprawdzi to dam znać. Sprawdź sobie korekty długoterminowe. Bierze Ci dużo oleju?
-
Litr na 15 tyś. Jutro pojezdze z adapterem OBD.
-
Brylancik, przetestuj pewne obejście, jak skończysz jazdę na gazie to zanim zagasisz przełącz z lpg na pb, niech popracuje 30s do 1 min. I wtedy zgaś. Zrob to dla testów za po każdej jeździe i zobacz jak będzie potem odpalał po dłuższym postoju. Powinno być ok. Takie kulawe rozwiązanie tymczasowe ;-)