To jest widok strony w wersji do druku
-
5 załącznik(i)
Tak jak opisał JTN i faktycznie to działa. Kontrolka się nie świeci, po prostu nic nie dusimy. Nie wiem co by było jakbym jednak nadusil ten guzik czy coś by zmieniło. Aku mam naładowany na tyle że do zmiany w body s&s się wyłączał. Mam pytanie. Macie doświadczenia w tych opcjach?
Załącznik 38346
Załącznik 38347
Czy któraś z opcji spowoduje u mnie automatyczne zamykanie szyby pasażera tak jak kierowcy bez trzymania guzika? Raczej o domykaniu przednich szyb nie ma co marzyć? (Bo tylne pewnie nie da rady bo JTN pisał że tylne nie łączą się z body wiązką)
Załącznik 38348
Czy ta opcja aktywuje wgląd w poziom oleju?
Załącznik 38349
Czy to jest ta opcja że awaryjne hamowanie bądź po kolizji włączają się awaryjne z automatu? Pisano kiedyś o tym na forum ale chyba skończyło się na domysłach?
I ostatnie, podoba mi się jak we wcześniejszych rocznikach na zegarach pokazywało bieg na jakim jedziemy. Nie widzę tego ale może to coś związanego z eko i może to jest to?
Załącznik 38350
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
Czy to jest ta opcja że awaryjne hamowanie bądź po kolizji włączają się awaryjne z automatu? Pisano kiedyś o tym na forum ale chyba skończyło się na domysłach?
Z innej beczki. Ani w MES, ani w AlfaOBD nie pokazuje dla mojego auta poprawnie opcji dla hamowania awaryjnego - jest jako wyłączone, a w rzeczywistości jest odwrotnie... Z lepszych zonków, to AlfaOBD pokazuje kraj przenaczenia Afganistan, co jest totalną bzdurą, nie mówiąc o innych perełkach, typu silnik 2.4 w jednym miejscu, żeby w innym był 1.4 i wiele innych.
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
Czy ta opcja aktywuje wgląd w poziom oleju?
Ależ oczywiście, jak będziesz miał odpowiedni sprzęt w aucie - aż tak genialny ten soft nie jest, żeby dołożyć czujniki :tongue Możesz się pobawić i zobaczyć co z tego wyjdzie, a raczej jakie kody błędów zapoznasz :tongue
-
No glownie bym mnie ta szyba pasazera interesowala. Chyba dziś kukne po robocie. Ostatnio lubię ryzykować
-
Ja już sprawdzałem opcje domykania szyb itd.. Nic nie działa, żadnych zmian po włączeniu tych opcji nie ma.
Co do pokazywania biegów to można to zrobić, trzeba zmienić bajt 133 na wartość 62 w MES i zmienić typ skrzyni biegów "Transmision Variant" na 635 w AlfaObd .
Ten bajt 133 to będzie chyba w AlfaObd parametr "GSI Type" i ustawić na "Enhanced GSI"
-
Ja to zmieniałem w AlfaObd to pojawiło się dodatkowe menu GSI na wyświetlaczu, ale pokazywało tylko chwilowe spalanie, tam gdzie ma pokazywać zmianę biegów nic się nie działo. Tylko nie zmieniałem typu skrzyni. Wróciłem do GSI II.
-
1 załącznik(i)
U mnie podobnie, po zmianie bajty 133 na wartość 62 oraz zmiany wariantu skrzyni na C635 pokazało tylko zakładkę GSI jak na zdjęciu poniżej. Ale biegów nie pokazywało, także również wróciłem do GSI II i skrzyni
C510 jak fabryka dała.
Sprawdziłem również że bajt 133 i wartość 62 to na 100 procent w alfieOBD jest to GSI Type i wartość Enhanced GSI.
W sumie to nie dziwne że nie pokazywało numeru biegu, bo nie mamy nawet czujnika luzu, który zapewne jest
konieczny w trybie zaawansowanego GSI.
W 1.4 Tjet jest czujnik luzu i dlatego mają bardziej rozbudowane GSI, ale znam przypadek gdzie czujnik luzu był w silniku 1.4 95km, dlatego komuś z FB na grupie działa to fajniejsze GSI.
Załącznik 38371
-
2 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Ja już sprawdzałem opcje domykania szyb itd.. Nic nie działa, żadnych zmian po włączeniu tych opcji nie ma.
Co do pokazywania biegów to można to zrobić, trzeba zmienić bajt 133 na wartość 62 w MES i zmienić typ skrzyni biegów "Transmision Variant" na 635 w AlfaObd .
Ten bajt 133 to będzie chyba w AlfaObd parametr "GSI Type" i ustawić na "Enhanced GSI"
Którą pozycję ze skrzynią 635?
Załącznik 38370
Załącznik 38372
-
-
Informacyjnie to w alfie zmiana gsi type na ehnanced Gsi oraz zmiana transmision variant na "635, MTX (De1) i osiowanie dało jedynie że pojawiło się w zegarach jakieś menu gsi takie jakieś zamazane a podczas jazdy zniknęły strzalki shift podpowiadające zmianę biegu ale nr biegu brak. Wróciłem do tego co było. Co do tych pozycji dot szyb to też nie pomogło przy szybie pasażera.
-
Ja tego już nie ruszam bo znów będzie mi potrzebna pomoc Jacka przy naprawie ;-). Informacyjnie nie wyłączajcie czujnika luzu bo zwyklym interfejsem tzn elm tego potem nie idzie włączyć i sie świeci MIL.. Poniewaz drugi raz Jackiem nie bylo się okazji spotkać pojechałem do ASO i zrobili to na gwarancjiw ramach "gestu serwisowego" (mechanik sie szybko pokapował że było grzebane). Ale ori oprogramowanie jest zdupcone bo podbija na luzie obroty. Gdy wczesniej naprawilismy to z Jackiem było ok i nie podbijalo bez sensu gdy był na luzie
-
Menu świateł dziennych,
menu hill hold control,
wyłączony piszczek pasów,
Włączone gniazdo AUX
Włączone menu "Telefon" między zegarami dla najbiedniejszego radia z bluetoothem
Włączone ryglowanie drzwi po minucie od otwarcia z pilota jeśli nie były przez ten czas otwarte używając klamki żadne drzwi
odkryłem jak zmieniać logo (ale nie podoba mi się inne logo na masce a inne na ekranie),
odkryłem też że można wyłączyć żądanie sprzęgła przy odpalaniu i przełączyć otwieranie z kluczyka na otwieranie tylko drzwi kierowcy. Próbowałem zmienić tryb działania przycisków od radia (z EMEA na NAFTA) ale traci się wtedy opcję wyciszania na kierownicy.
W moim biednym POPie to chyba tyle... Jak se przypomnę (albo odkryję) coś jeszcze to dam znać (plus czekam na dotykowe radio 5", może tam będzie coś ciekawego!)
-
Witam ponownie, u mnie po zmianie w AlfaOBD typu kierownicy na 14 button emea (wymieniłem na skórzaną w moim Tipo Tipo) i osiowaniu hula obsługa radia (chińczyk 7") odbieranie i kończenie rozmów ale przy okazji wywaliło mi mryganie kierunkowskazów przy zamykaniu i otwieraniu auta.
1. Która opcja konfiguracji pojazdu w AlfaOBD za to odpowiada?
2. Czy można jakoś włączyć podświetlenie przycisków tempomatu po prawej stronie (wiem że tempomat nie zadziała ale przyciski zapalają się na chwilę po przekręceniu stacyjki i zaraz gasną)
3. Dlaczego jak wracam do opcji 6 button i osiowanie przechodzi to przyciski z lewej strony (menu, strzałki) nie działają chociaż przed dłubaniem w body działały niezależnie którą kierownicę założyłem
Dodam że po zmianie typu kierownicy zanim zrobiłem osiowanie (trochę spękałem) wywaliło mi elektryczne wspomaganie i zabłysła kontrolka kierownicy z wykrzyknikiem ale już jest ok
-
Cierp, funkcja której szukasz żeby mrugały kierunkowskazy przy otwieraniu/zamykaniu to prawdopodobnie "flash hazards on lock"
-
Follow me uconnect 5â Byte 68->47 :)
-
Ratunkuuuuu, jak pisałem wcześniej po zmianie typu kierownicy na 14 button wywaliło mi mruganie kierunkowskazów przy zamykaniu i otwieraniu auta, za radą Guziora włączyłem "flash hazards on lock" i pomogło (dzięki) ale teraz wywaliło mi coś innego chyba, osiowanie nie przechodzi
"Moduł przytrzymujące pasażerów (ORC)...Awaria. ECU wykrył że żądanie zawiera parametr(y) z wartościami poza dopuszczalnym zakresem", mruga licznik kilometrów, silnik pracuje normalnie, wyskakuje jeden błąd, zapomniałem nr ale jest w nim mowa chyba o "nieprawidłowy komponent" czy jakoś tak. Czy reset ECU z poziomu zakładki "zmiana konf. pojazdu" może pomóc?, czy AlfaOBD zapisuje gdzieś automatycznie poprzednie ustawienia by do nich wrócić (sam nic takiego niestety nie włączałem), może zmieniłem jakąś opcję konfiguracji niechcący (raczej mało prawdopodobne) bo była obok tych zmienianych i palec mi poleciał, nie wiem. Dodam tylko że oprócz "flash hazards.." zmieniłem też "welcome feature" bo myślałem że odpowiada za włączanie świateł po otwarciu auta a chyba jednak za wychylenie na maks wskazówek licznika po włączeniu zapłonu, teraz już nie wiem w jakim powinno być ustawieniu , enabled czy not enabled w Tipo Tipo, może to koliduje. proszę pomóżcie bo zwariuję od tego mrugającego licznika
-
Cierp przyjedz do Łodzi, ogarnę ci
to szybko.
-
Zanim coś zmieniasz a grzebiesz widzę dość odważnie? to wejdź w narzędzia proxy i zapisuj swoją konfigurację. W alfie prawy górny róg, skrzyżowany młotek z kluczem płaskim, tam pogrzeb, może coś zapisales kiedyś. To co pamiętasz to cofaj pojedynczo i osiowanie a nie na pałę po kilka opcji, pojedynczo się cofaj i rób osiowanie. Nie masz czasem wpiętego fotelika? Pasy są odpięte? Drzwi zamknięte przy osiowaniu?
-
2 załącznik(i)
Nic nie wpięte, drzwi zamknięte podczas osiowania, cofnąłem te zmiany kierunków, welcome feature, nawet typu kierownicy, po każdej zmianie osiowanie i lipa, ciągle to samo. Jakby przy okazji tych zmian wywaliło coś jeszcze, może powiązanego, w innych centralkach nie dłubałem. Niestety nie mam zapisanych żadnych kopii, dzienników itp. Może coś koledzy jeszcze wymyślą, na razie nie mogę skorzystać z pomocy kolegi JTN z braku czasu ale dziękuję za dobre chęci, być może bez wizyty w Łodzi jednak się nie obędzie.
-
Mi kiedyś osiowanie nie przechodziło, jak miałem jakiś błąd w którymś z modułów. Sprawdz wszystkie moduły i pokasuj błędy jeśli są. Błąd był nieaktywny.
-
Cierp jak coś to zapraszam do Łodzi, może kiedyś będziesz przejazdem to daj znać :)