To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Wspomaganie -
Cytat:
Napisał
brylancik13
Dobra przestań gwiazdorzyć i zgrywać osiłka, bo nie w tym rzecz tutaj. Kierka lekko chodzi ale w trybie city zauwazalnie ma duzo mniejszy opór kręcenia. Moze masz zjebany przycisk a nie jestes taki silny jak ci sie wydaje
Poczęstuj mnie snicersem a i tak nie zmienisz moich odczuć... Jest jak pisze, przycisk sprawny. Wiele lat temu dostałem zastępcza pandę i tam rzeczywiście była bardzo odczuwalna różnica po włączeniu citi, tu nic nie czuje... obraz się a i tak to nic nie zmieni... nie wyczuwam roznicy bo bez citi i tak lekko chodzi...
-
Nie chodzi zeby sie kocic, jednak dziwi mnie brak roznicy, bo jak dla mnie i wielu tu piszacych nie da sie tego nie zauwazyc
EOT
-
Pewnie koledze to city nie dziala bo jezeli dziala a kolega kreci tak samo mocno z city jak bez to znaczy ze powinien zrobic sobie badania psychotechniczne bo nie ma predyspozycji do kierowania pojazdami i moze komus zrobic krzywdę. Moze w kazdej chwili bez wyczucia jadac autostrada probowac wyprzedzic pojazd i tak szarpnąć kierownicą ze dachowanie gotowe.
-
Grubo poplynales... od kiedy to takie badania są wymagane do prowadzenia pojazdu osobowego...
opisuje tylko swoje odczucia i dla wielu to powód do... no właśnie do czego? Co chcecie osiągnąć deprymując moje odczucia? Tu nawet nie ma o czym pisać, ja rozumiem ze wielu nie rozumie jak można nie czuć. Dla mnie różnica jest tak niewielka ze nic nieznacząca, czyli zmiana Zapewne jest ale dla mnie nieodczuwalna, albo inaczej, tak mała jakby jej nie było.
Wyjeżdżanie przy takiej dyskusji z psychotestami to jest (się sam ocenzurowalem).
-
ja nie wiem o co bijecie tą pianę.
Ja ogólnie bez city na postoju nie wykręciłbym kierownicą jednym palcem ale w city juz tak.
Dla mnie różnica jest znacząca i jak kiedyś jeździłem bez tego to teraz nie wyobrażam sobie jazdy bez tego trybu :)
-
Fakt popłynąłem. Potrzebne nie sa ale sugeruje tylko aby sie sprawdzic :wink: przeciez to luźna gadka wiec nie bierz na powaznie. Jak nie czujesz to nie i koniec tematu.
-
Dla mnie kierownica z CITI chodzi zbyt lekko. Sporadycznie używam, gdy manewruję z przyczepką
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Dla mnie różnica jest znacząca i jak kiedyś jeździłem bez tego to teraz nie wyobrażam sobie jazdy bez tego trybu
Chyba raczysz sobie żartować. Tryb CITY, to najmniej potrzebna , a nawet zbędna rzecz w tym samochodzie. Od trzech lat użyłem RAZ i zapomniałem o jego istnieniu. Kierownica lata jak w chińskim symulatorze za 10$ z aliexpress. Jeżdżę na 225/40R18 i uważam że na zwykłym trybie jest za lekko.
-
Nie ma co się spierać. Każdy jeździ jak mu pasuje.
-
Cytat:
Napisał
giannini
uważam że na zwykłym trybie jest za lekko.
Otóż to, dziś przekraczając 200km/h sobie o tym przypomniałem... za lekko to chodzi, jakaś bardziej wyczuwalna progresywnosc powinna być...
-
Cytat:
Napisał
giannini
Chyba raczysz sobie żartować. Tryb CITY, to najmniej potrzebna , a nawet zbędna rzecz w tym samochodzie. Od trzech lat użyłem RAZ i zapomniałem o jego istnieniu. Kierownica lata jak w chińskim symulatorze za 10$ z aliexpress. Jeżdżę na 225/40R18 i uważam że na zwykłym trybie jest za lekko.
A ja tam lubię CITY i jeżdżę z nim non stop. Super sprawa według mnie. Tak się przyzwyczaiłem do lekko chodzacej kierownicy, że jak wyłącze City np. jak jadę autostrada to jak tylko zjadę z autostrady i muszę częściej manewrować kierownica to od razu włączam city, tak lubię bardzo leko kręcąca się kierownice. Ale rozumiem że każdy lubi co innego, ale nie zgadzam się z tym że to zbędna rzecz, dla mnie jest to konieczna rzecz w Tipo :)
-
-
Popieram słowa JTN ;) choć giannini też ma racje bo czasem traci sie wyczucie przez zbyt lekkie kręcenie się kierki ale kwestia przyzwyczajenia
-
A jeszcze czytam że ktos nie czuje różnicy z włączonym a wyłączonym CITY, to chyba ma uszkodzone wspomaganie i powinien pojechać z tym do ASO, albo przesiadł się żuka i dlatego nie czuje różnicy , chociaż to i tak byłoby dziwne bo gdy pokazuje znajomym tryb CITY, kiedy auto stoi na asfalcie to różnica jest wręcz ogromna z włączonym a wyłączonym CITY, czyli ci którzy nie czują różnicy powinni faktycznie do ASO podjechać, bo mają coś nie tak ze wspomaganiem.
-
To ja. Wspomaganie działa. Poprosiłem dziś nawet znajomego i znajomą aby wsiedli i pokręcili na postoju kierą z citi i bez. Kobieta czuje duża różnice, kolega czuje tez ale mówi âtrochę lżejâ, ja natomiast jestem w stanie bez city na postoju obracać kiere* małym palcem, wiec nie dziwcie się, ze ja ânie czuje roznicyâ. Wychodzi na to, ze citi działa, różnica jest ale dla mnie niewyczuwalna... taki gruboskórny drań ze mnie...
* oczywiście przy uruchomionym silniku...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Dla mnie to kiera w tipo w ogole za lekko chodzi... a wcześniej jeździłem mondeo mk3 2.2 tdci po małym wirusie, nie żukiem...
Takie mam odczucia i wrażenia z jazdy tipo...
-
Drodzy koledzy dziękuje za wypowiedzi do tematu są bardzo cenne. Natomiast ja przed oddaniem auta do serwisu na naprawę po stłuczce zawsze jeździłem z włączonym trybem city i na pewno jak go wyłączyłem to kiera chodziła dozo ciężej przy niskich prędkościach (przy wyższych ponoć sam się system odłącza). Natomiast obecnie różnica jest bardzo niewielka i nie wiem czy coś się w serwisie wydarzyło czy to moje przyzwyczajenie z jazdy kia ceed w której kiera chodzi zupełnie lekko. Zastanawiałem się czy może trzeba jakiegoś płynu dolać - ale z tego co mi wiadomo wspomaganie jest elektryczne chyba? Poza tematem to nie jedyny problem po odebraniu samochodu z serwisu dosłownie po jednym dniu szyba boczna wpadła mi w drzwi (wymiana całego mechanizmu podnośnika ASO -600 PLN cześć, udało mi się kupić ze szrota. Może przypadek ale gwarancja na auto skończyła się klika dni temu.
-
Faktycznie Tipo ma małą różnicę w trybie city ,wiadomo działa to tylko przy minimalnej prędkości i na postoju ,u znajomego w Pandzie tryb city to szok tak leciutko kręcisz
-
Ja tez tego uzywam ale równie optymalnie byloby miedzy city a normalem. Szkoda ze w tipo wsadzono przekladnie kerownicza z ikarusa i trzeba sie nakrecic. Przy tym wspomaganiu moglaby miec mniejsze przełozenie i wieksza szybkosc reakcji. Bo to główny czynnik powodujacy wołowatość tego auta a nie miekki zawias ktory jak dla mnie jest zaletą.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Otóż to, dziś przekraczając 200km/h sobie o tym przypomniałem... za lekko to chodzi, jakaś bardziej wyczuwalna progresywnosc powinna być...
Przy takiej predkosci a i o polowe nizszej to wspomaganie praktycznie juz nie działa. A na pewno juz city ktorego charakterystyka schodzi sie ze zwyklym trybem gdzies w okolicach 40 kmh. Info od sasiada z nexteer ktory takie graty bada wlasnymi rękoma.
-
Czytając wcześniejsze wpisy dziś sam postanowiłem dłużej pojeździć w trybie CITY (na codzień to tylko parkowanie ale to rzadko) i faktycznie kierownica chodzi delikatnie. Ja przyzwyczaiłem się do zwykłego wspomagania i na nim jeżdżę przeważnie cały czas. Jak dla mnie tryb CITY działa wzorowo.
-
:) witam...to ja napisze tak...tryb CITY chodzi u mnie bez problemow tzn.bardzo lekko wiadomo...a co do predkosci do ktorej to dziala to...napisze ze znacznie pow.kodeksowej poza obszarem zabudowanym :)...nie polecam tego trybu w ciasnych zakretach bo nie czuc auta,delikatny ruch kierownica i zmiania sie tor jazdy,wczoraj w nocy sprawdzane...ufff...:)...