To jest widok strony w wersji do druku
-
Tez mialem problem z zaciskami z tylu. Dobrze ze auta nie spalilem na autostradzie latem. Problem to sprawdzenie tloczkow czy sa uszczelnione i nie ma syfu i czy wracaja do wlasciwej pozycji itp. Jezeli to jest ok to pozostaja jeszcze gumowe przewody hamulcowe wymienilem i pomoglo na rok czasu. Ostatecznie wymienilem caly zacisk odsylajac oryginal do auto grotek na pelna regeneracje. Bo problem pojawial sie w zacisku od recznego. Od tamtego czasu odpukac spokoj:)
-
Problem znaleziony. Zacisk. Wymieniane półtora roku temu... nieoryginalne
Wymieniłem linki ręcznego, zacisk i płyn hamulcowy, prosiłem też o sprawdzenie przewodów i były ok.
Jako że to nie młody samochód myślę że warto wymienić przewody profilaktycznie..
Czy w stilo 2.4 występowały różne długości i lub modele ? ( tylne, elastyczne przewody hamulcowe)
-
A co konkretnie było nie tak z tym zaciskiem? Co mi się stało, że tak się działo?
Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
-
NIe wiem dokładnie, powiedzieli mi że tłoczek był całkowicie zniszczony jakkolwiek to brzmi :D ale to angole bo mieszkam w UK.
-
Dziś byłem na wymianie oleju i zauwazyłem że grzeje się teraz druga tarcza... Przejechałem 3 km, ta z nowym zaciskiem zimna, druga bardzo gorąca..
W ogóle strzelają hamulce z tyłu po odpuszczeniu ręcznego.. i w ogóle bardzo pylą te klocki ( oryginalne)
Czy duża ilość pyłu może takie rzeczy powodować ? Zacisk został sprawdzony i jest sprawny, odbija tłoczek.
Łożysko też nie bo później przejechałem kilka km i już nie grzało.. Nie wiem o co tutaj chodzi.
Nowe linki, nowy płyn.
-
Może to być związane z mechanizmem ręcznego na zacisku.Sprawdź czy dasz radę go nacisnąć.
-
Wydaje mi się że masz racje. Jak nie zostawię auta na ręcznym to nie ma problemu. Jak zostawię na noc na ręcznym i ruszam to trochę trzyma, tarcza się bardzo grzeje, ale jak pohamuję trochę to się luzuje.
Widocznie dopiero siła płynu z pompy uwalnia tłoczek.
-
1 załącznik(i)
Regulacja ręcznego
Panowie, czy to normalne że tak wygląda regulacja ręcznego ? Nie powinno to być równo?
Nowe zaciski, nowe linki
-
Linki są różnej długości.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
-
Też o tym pomyślałem.Będzie działać normalnie ?
-
Tak. Tak to zaprojektowali.
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
Rfck
Będzie działać normalnie ?
Istotne jest jak w tym położeniu dźwigni/Twoje zdjęcie/ustawione są dźwigienki przy zaciskach.Powinny być maksymalnie przesunięte do tyłu.Jeżeli tak jest to ustawienie dźwigni/Twoje zdjęcie/nie powinno mieć wpływu na hamowanie.Takie ustawienie dźwigni/Twoje zdjęcie/może wynikać z tego,że linki nie są od jednego producenta./różne zmienniki/.
prawidłowo
ustawiona dźwignia Załącznik 37387
-
Rozumiem. Pytałem też innych użytkowników Stilo, okazuje się że wszyscy maja tak po skosie.
-
Przecież napisałem, iż linki są różnej długości i tak ma być.
-
Tylko oryginalne linki mimo różnicy długości nie powodowały skośnego położenia dźwigni w tunelu.
Dlaczego mogą powodować to zamienniki? jaboleg spróbuj rozpracować to sam.
-
Cytat:
Napisał
jaboleq
Przecież napisałem, iż linki są różnej długości i tak ma być.
Linki mają różną długość ale to nie jest przyczyną skośnego położenia dźwigni.Konstruktorzy nie są matołami /co niektórzy tak uważają/ .Weż pod uwagę,że linka składa się z dwóch elementów,pancerza i linki stalowej.
Kombinuj dalej.Podpowiedź znajdziesz na Allegro.
-
Nie będę drążył tematu dalej bo działa.
-
Cytat:
Napisał
irekw
Linki mają różną długość ale to nie jest przyczyną skośnego położenia dźwigni.Konstruktorzy nie są matołami /co niektórzy tak uważają/ .Weż pod uwagę,że linka składa się z dwóch elementów,pancerza i linki stalowej.
Kombinuj dalej.Podpowiedź znajdziesz na Allegro.
Ciekawi mnie twoja odpowiedź na to. Odległości punktu łączenia oraz ułożenia linki są praktycznie takie same. Różnica jest w lewej ze względu na wydech.
Wiadomo iż sam zacisk i jego cofanie też należy popatrzeć.
Z tego co pamiętam to w mojej AR też mam skrzywiony ten uchwyt równoważący a linki oryginalne.
-
Cytat:
Napisał
jaboleq
. Odległości punktu łączenia oraz ułożenia linki są praktycznie takie same
Idziesz bardzo dobrym tropem.
W tym wszystkim istotne jest to na ile mm wyciągnie się linkę stalową z pancerza.U różnych producentów te wielkości potrafią dochodzić do kilkunastu mm.Przy kupowaniu linki na wymianę nikt na to nie zwraca uwagi, to wtedy mamy skośnie ustawioną dźwignię.Skąd to wiem.Byłem szczęśliwym posiadaczem STILO czternaście lat i wymieniałem te czarodziejskie linki kika razy.Na ALLEGRO sprzedawane linki są wymiarowne i można to sprawdzić.
-
Jeszcze jest opcja, że linki są odwrotnie założone (lewa z prawą).