To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Sprzęgło? -
Witam. Oto moja historia ze sprzęgłem w tipo
Posiadam Tipo 1.4 95km, sedan rocznik, zakupiony w grudniu 2016. Zaczęło się przy około 95 tys. km (grudzień 2021). Pojawiło się szarpanie przy ruszaniu na 1. biegu oraz po zmianie na 2. Na wyższych biegach nie zauważyłem, nie odczułem. Dodatkowo obroty na tych biegach rosły szybciej niż prędkość Po wizycie w ASO sprzęgło zostało wymienione (wybrałem zamiennik bo połowę taniej). Szarpanie nie ustąpiło. A praca sprzęgła była mieszana. Raz działało porządnie, raz na 1. i 2. biegu były wymienione objawy. Po ok 32 tys km od wymiany na 5. i 6. biegu auto praktycznie przestało przyspieszać. Wciskałem gaz w podłogę jednak auto wogóle nie przyspieszało. Wizyta w ASO i sprzęgło do wymiany. Od października 2023 mam już trzecie sprzęgło, tym razem znowu oryginał. Szarpanie ustało, pojawiły się za to jakieś zgrzyty przy naciskaniu przy puszczaniu sprzęgła na 1. i 2. biegu. W weekend 4.12 jadąc na trasie znowu na 5. i 6. biegu auto przestało przyspieszać, pomimo iż gaz wciskałem z podłogę. W czwartek 7.12 auto poszło do serwisu. W piątek mechanicy po jeździe próbnej stwierdzili, że wszystko jest ok. Taka ci oto historia.
-
Cytat:
Napisał
DamianoZaw
Po wymianie sprzęgła poszarpywanie ustąpiło..
Dodam tylko, że nowe sprzęgło LUK okazało się wadliwe (hałas w okolicy 2000obr/min przy mocnym wciśnięciu pedału gazu). Powymianie na inne hałas zniknął.